KAMENSKI ‘BEZ FIGE U DŽEPU’ O SLUČAJU SREBRNJAK: ‘Rekao sam gradonačelniku: ako smo mi krivi, što ste čekali godinu dana da nas kaznite i pustite nam garanciju?’

Autor:

Goran Stanzl/PIXSELL, Saša Zinaja/NFOTO

Projekt gradnje 432 milijuna kuna vrijednog Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak mogao bi definitivno propasti, a iz bolnice, koja je još od “slučaja Nogalo” već neko vrijeme u svojevrsnoj krizi upravljanja, neformalno su se mogle čuti optužbe na račun izvođača radova, tvrtke Kamgrad, koja je u svibnju samoinicijativno raskinula ugovor za taj projekt – tvrdeći da investitor, a to su  Grad Zagreb i sama bolnica Srebrnjak, nije poštivala ugovor.

Neformalni izvori iz bolnice postavljali su pak pitanje zašto se tvrtki Kamgrad, koja je, kako tvrde, ugovor raskinula pod izlikom da im se s plaćanjem kasnilo jedan ili dva dana, nije na naplatu poslala bankovna garancija.

Nacional je u novom broju objavio ekskluzivni razgovor s vlasnikom tvrtke Kamgrad Dragutinom Kamenskim koji oštro demantira tvrdnje da bi oni bili krivi za prestanak rada na projektu i kaže da je priča s garancijom vrlo jednostavna. O tome je razgovarao i na nedavnom sastanku s gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem.

“Ja sam i gradonačelniku rekao: ako smo mi krivi, što ste čekali godinu dana da nas kaznite i pustite nam garanciju? Ako je izvođač kriv, zašto ste čekali da propadne projekt? Trebalo se reagirati tko god da je kriv. A oni jako dobro znaju da nismo mi krivi, inače bi nam već odavno pustili garanciju. Mi jedini imamo tamo ozbiljnu garanciju naplativu na prvi poziv. Zar bismo se mi išli igrati s tom garancijom? Međutim, naprosto ne postoji osnova za puštanje garancije. Nego smo mi bili dovedeni pred zid njihovim nečinjenjem. Dokumentacija koju možemo prezentirati pokazuje da bi njihovo puštanje garancije bilo protuzakonito i to bi im palo na sudu. Mi smo stvarno bez fige u džepu, otvoreni i zainteresirani, stojimo na dispoziciji i bolnici i gradonačelniku te iskazujemo dobru volju i spremnost vratiti se za stol i završiti projekt – ili napraviti primopredaju”, poručio je Kamenski.

Kamenski i njegov voditelj projekta Hrvoje Patekar tvrde da je za sve kriva bolnica, koja nije željela uvažiti njihov zahtjev za tehničkim preinakama bez kojih nije bilo moguće izvesti projekt.

“Javnost ne razumije, i da mi nismo raskinuli ugovor, projekt bi i dalje stajao jer bez tih preinaka nije moguće izvoditi radove”, tvrdi Kamenski.

Tomašević: “Razmatramo sve pravne mogućnosti i razgovaramo o budućnosti projekta izgradnje novog centra Dječje bolnice Srebrnjak”

On smatra da se u javnosti lažnim optužbama na njihov račun pokušala stvoriti percepcija da Kamgrad nešto namjerno opstruira, što odlučno odbacuje te kaže:

“Evo vam mog voditelja projekta, radio je i uspješno završio naše najveće projekte – KBC Rijeka, splitski aerodrom, dubrovački aerodrom… Pa koji bi bio naš interes da ne završimo projekt? U 43 godine ovo je prvi put da smo bili prisiljeni raskinuti ugovor. Mi zapošljavamo tisuću ljudi i još tri tisuće kooperanata, što znači da kad uzmete članove obitelji, mi snosimo odgovornost za više od deset tisuća ljudi. Nismo samo mi, već su i naši kooperanti računali s tim poslom…”

Više pročitajte u novom broju Nacionala.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.