Kamenjecki: “Referendum je pokušaj Rusije da promijeni svoje granice”

Dok je Ukrajina u protuofenzivi, na okupiranim područjima regija Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja održavaju su referendumi o pridruživanju Rusiji.

O referendumu u četiri okupirane ukrajinske regije, ali i posljednjim nuklearnim prijetnjama Vladimira Putina – govorio je profesor Maksim Kamenjecki iz kijevskog Instituta za međunarodne odnose.

“Ne treba biti pravnik da razumijemo da ovakav način provođenja ispitivanja mišljenja stanovnika nema nikakve veze sa pravom ni pravim rezultatima. Rusija nema pravo provoditi referendum na području druge zemlje. Prema ukrajinskim zakonima ti referendumi se ne provode”, rekao je Maksim Kamenjecki.

Istaknuo je kako smatra da se radi o pokušaju Rusije da promijeni svoje granice, te da “nema veze sa mišljenjem lokalnih stanovnika jer oni su većinom protiv”.

“Kad promatramo rusku nuklearnu doktrinu zadnjih par godina pokazuje da Rusi misle stvarno da nuklearna opcija može biti iskorištena protiv zemlje koja nema nuklearnog naoružanja i to neće izazvati odgovarajuće korake od strane SAD-a i drugih zemalja. Mislim da su oni dobro procijenili. Nijedna zemlja neće iskoristiti nuklearno oružje po Rusiji ako Rusija iskoristi po Ukrajini”, rekao je za HRT.

Komentiraj