Užareni ‘projektili’ od rastopljenog kamenja i krhotina iz vulkana Kilauea na Havajima ozlijedili su 23 osobe kada je pogođen turistički brod, javljaju tamošnje vlasti, a prenosi BBC.

Jedan je putnik slomio nogu, dok su ostali pretrpjeli opekline, a vlasti su najavile istragu. Vulkan Kilauea aktivan je od svibnja, od kada povremeno izbacuje plin i lavu.

Jedan je ‘projektil’ je ostavio široku rupu u krovu broda u trenutku dok su turisti plovili oko područja gdje se lava izlijeva u more.

Zapovjednik vatrogasnog odjela za Havaje Darwin Okinaka za Reuters je rekao kako je brod samostalnim pogonom došao do luke, te su tri ozlijeđena odmah prevezena u bolnicu.

Vlasnik turističkog broda je Lava Ocean Tours koji za 250 dolara po osobi putnike vodi do mjesta gdje se lava ulijeva u more.

Jedan od putnika, Will Bryan, za BBC je rekao: ”Čim smo vidjeli projektile znali smo da nema više vremena za bijeg, a najgori je dio što si na malome brodu”.

”Dok vas pogađa kamenje na raspolaganju je prostor od kojih 6 metara na koji se sve žele skloniti. Bilo je zaista zastrašujuće”, zaključio je Bryan.

Također, neki od putnika rekli su havajskom uredu za prirodna bogatstva kako je brod bio izvan zaštitne zone koju je odredila obalna straža.

Pravila obalne straže zabranjuju brodovima da dođu bliže od 300 metara mjestu gdje lava ulazi u more, no glasnogovornica obalne straže rekla je Reutersu kako je taj brod dobio specijalno dopuštenje za prelazak te granice zbog iskusnih kapetana.

Vulkan Kilauea jedan je od najaktivnijih vulkana na svijetu, a njegove erupcije do sada su uništile na stotine kuća i stanovnike natjerale na evakuaciju.

Do sada je bila zabilježena tek jedna teža ozljeda, sličan projektil pogodio je čovjeka u nogu dok se sunčao na svojem balkonu.

Komentiraj

PREKOEPA/HAWAII DLNR
Podijeli objavu
Prethodni članakJOHANNESBURG Obama odao počast Mandeli
Sljedeći članakMladić iz Poreča u Sloveniji osuđen za terorizam
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.