KALINIĆ ‘Svi koji su isporučivali ljude u Haag prave se grbavi’

Saša Zinaja

Stručnjak za sigurnost i pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić u ponedjeljak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao stanje sigurnosti u hrvatskoj metropoli.

Što se tiče Adventa, kaže Kalinić, sigurnost u zagrevu je bolja nego prošle godine. “Imamo fizičke prepreke i interventnu policiju. Sigurnosti nikad dosta, a dugoročno gledano u Zagrebu će se morati postaviti čvršće fizičke prepreke. Samo prošli vikend u Zagrebu je bilo oko 200 tisuća ljudi, što pokazuje da je atraktivno mjesto i bit će sve više ljudi”, rekao je Kalinić.

Pitanjima sigurnosti, dodaje, ordinira Policijska uprava, a Ured za upravljanje hitnim situacijama spreman je pomoći koliko može. “Obzirom da smo zemlja Europske unije i NATO-a, mislim da ćemo morati sigurnost dići na viši nivo, ne samo u Zagrebu, nego na svim punktovima u Republici Hrvatskoj, postrožiti prelazak s granice, pogotovo s istoka”, ističe.

Danas se održava komemoracija Slobodanu Praljku, ali i prosvjed te paljenje svijeća za žrtve rata u BiH, a Kalinić kaže da se nada da će svi oni biti na razini vremena u kojem živimo. Za prijevoz na komemoraciju organiziran je i besplatan prijevoz. “Besplatni prijevoz ne mora donijeti skupština, može to i gradsko poglavarstvo. Ništa neuobičajeno, skupština nije morala donijeti odluku za to”, objašnjava.

Komentirao je i presudu Slobodanu Praljku. “Praljak je bio moj prijatelj, suborac. Do kraja je bio uvjeren, skupljao je materijal za obranu. Nije on bio nepismen, on je bio inženjer elektrotehnike, profesor filozofije i sociologije i redatelj. Shvaćao je koji su odnosi i igre na Balkanu. Nije Slobodan Milošević mogao sam razvaliti Jugoslaviju da mu netko izvana nije pomogao. Praljak je išao kao dobrovoljac u rat. Mi volimo reći da smo pobijedili u tom ratu, ali čim vas sude, niste pobijedili. Naivnost hrvatske politike pokazuje se u osnivanju haškog suda u nadi da će suditi drugima. Svaki rat uvijek je više – manje zločin”, rekao je Kalinić.

Naglašava i kako ljudi vjeruju da u međunarodnim odnosima vrijedi pravo, ali to, kaže, nije točno. “Veliki mogu raditi što hoće, a mali to moraju gledati. Svi koji su isporučivali ljude u Haag prave se grbavi. Nije to bio privatni rat, nego rat jedne države i Hrvatska je trebala sveu činiti da se u ovoj presudi spriječi definicija udruženog zločinačkog pothvata”, poručuje.

Komentiraj