KALINIĆ O VLADI: “Za izborni rezultat žrtvovali su zdravlje građana”

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić u srijedu je gostovao u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao mjere koje će biti uvedene u Gradu Zagrebu.

Upitan treba li se u Gradu Zagrebu uvesti obvezno nošenje maski u gradskom prijevozu, Kalinić je rekao da je to trebalo uvesti i ranije.

Kalinić kaže da je Grad Zagreb to prepustio Nacionalnom stožeru, koji se, kako kaže, pogubio između struke i dnevnopolitičkih potreba. “To najbolje pokazuje raspisivanje izbora, gdje se Zagreb u sredini, potres s jedne strane i koronavirus s druge”, rekao je Kalinić.

Dodao je da kod propisane obvezne maske treba voditi i računa o troškovima, koji bi na mjesečnoj bazi za četveročlanu obitelj bili dosta visoki. “Država to treba pokriti, ali država pokriva to da je sazvala sve urednike medija i ponudila im određene benefite da budu što mekši i što kooperativniji prema njima”, rekao je Kalinić.

Navodi da su maske koje su stigle kao donacija iz Kine bile daleko nekvalitetnije od onih koje su bile u zalihama prije početka pandemije. Kalinić je poručio da je Grad Zagreb bio prvi koji je predložio uvođenje mjera, ali da su “iz Vlade od toga pravili sprdnju”, da bi ih i sami nakon nekoliko dana propisali.

Komentirajući teniski turnir u Zadru, na kojemu je zaraženo nekoliko tenisača, među kojima prvi tenisač svijeta Novak Đoković, koji je bio u kontaktu s premijerom Andrejem Plenkovićem, Kalinić je rekao da je to bio hvale vrijedan pokušaj Gorana Ivaniševića i Đokovića da pokrenu hrvatski turizam, ali da je to bila pogrešna odluka. Pogrešnom odlukom smatra i odluku Vlade da se popuste mjere.

Kalinić kaže da se zalaže za obvezno nošenje maski u javnom prijevozu i dezinficiranje ruku, kao i izbjegavanje fizičkog kontakta.

Oštro je kritizirao odluku o raspisivanju izbora. “Vladajuća garnitura zna da bi izgubili izbore da ih nisu sad raspisali. Oni su za izborni rezultat žrtvovali zdravlje građana i nadam se će im to građani znati honorirati”, rekao je i dodao da će premijer žrtvovati i ‘ovo malo vjerodostojnosti što ima ne bi li ostao na vlasti’.

Na kraju je istaknuo da bi se morao drastično povećati broj testiranja na koronavirus, kako bi se znalo kakva je točno epidemiološka situacija, jer “ovo daje lažnu sliku o broju testiranih u Republici Hrvatskoj”.

Komentiraj