Kalinić: “Javljaju se donatori, među njima i ruski veleposlanik Azimov”

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljajnje u hitnim situacijama Pavle Kalinić najavio je da će Grad Zagreb otvoriti poseban fond za pomoć te da se već javljaju mnogi donatori, među kojima i ruski veleposlanik Anvar Azimov koji, kao i gradovi Moskva i Sankt Peterburg, želi pomoći.

“Mnogi ljudi s Građevinskoga i Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dolaze pomoći kako bi se pregledali objekti oštećeni u potresu. Pomažu i danas, ali u nešto manjem broju jer su bili na poslu, nakon kojega su ponovno došli pomoći, ali se taj posao, koji će sigurno trajati još danima, ne može raditi po mraku”, rekao je u ponedjeljak Kalinić za RTL.

Ponovio prethodnu izjavu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića da su statičari pregledali 450 oštećenih objekata, dodavši kako je oštećeno jako puno dimnjaka, da su cigle, koje su posvuda padale, napravile dodatnu štetu – rušile etaže, padale na automobile i u dvorišta.

Budući da je proglašena elementarna nepogoda, Kalinić je objasnio da će građani Zagreba, čiji su objekti oštećeni u potresu, moći dobiti naknadu štete, i to ne samo oni čiji su objekti bili osigurani već i oni koji nisu imali osigurane objekte – garaže, kuće, stanove, pokretne i nepokretne objekte.

Kalinić se nada da neće biti novih jačih potresa nego samo lakših podrhtavanja tla ali, kako je rekao, to nije njegova struka već je to posao seozmologa.

Na pitanje tko će platiti nastalu štetu, Kalinić je rekao kako će to učiniti grad Zagreb, ali da će štetu zapravo platiti građani Zagreba i to preko poreza koji plaćaju.

Komentiraj