Saša Zinaja

KALINIĆ “Izbjeglice nisu hrvatski nego europski problem”

Pročelnik zagrebačkog gradskog ureda za upravljanje u izvanrednim situacijma Pavle Kalinić gostovao je jutros u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao aktualne teme.

O Marakeškom dokumentu kaže kako je problem Hrvatske što kasni u svim segmentim, pa i u ovom. “Problem izbjeglica nije hrvatski problem nego problem cijele EU. Trebaju postojati zajedničke policijske snage koje bi se brinule za to. Stvara se dojam da oni dolaze u Hrvatsku. Ne dolaze. Hrvatska je tranzitna zemlja, oni žele u Njemačku”, objasnio je Kalinić.

Pitanje izbjeglica postlo je političko pitanje, smatra Kalinić, jer se ne može raspravljati o industriji. “Hrvatska je zaostala u 20. stoljeću, nije uspjela ući u 21. stoljeće. Zagrebačko sveučilište je potonulo na 800. mjesto, mi trebamo reformu. Kod nas se uče latinski i grčki, to je prošlo svršeno vrijeme. Vi morate nešto proizvoditi da bi bili konkurentni. Ni EU ne zna kako dalje, zato se toliko provlači pitanje tog Marakeškog sporazuma”, dodao je i poručio da se Europa mora integrirati te imati zajedničkog ministra financija.

Upitan treba li poslati vojsku na granice, Kalinić kaže da je preuvjet da imate vojsku. “Hrvatska vojska nije brojčano dovoljna, a i ispodprosječno je opremljena. Dugoročno, treba uvesti obvezan vojni rok za sve, i žene i muškarce, odmah nakon srednje škole. Da ljudi nauče neke osnovne stvari… Hrvatska se ponaša kao da nikad nije bila u ratu, kao da je Švicarska. A mi nikad nećemo biti Švicarska niti smo po mentalnom sklopu Švicarci…”, zaključio je Kalinić.

Komentiraj