U Kaliforniji će nakon 2035. zabraniti prodaju novih benzinskih automobila

Borna Filic/PIXSELL

Američka država Kalifornija je izvršnom odredbom zabranila prodaju novih benzinskih automobila nakon 2035. godine. Odluku je javnosti i medijima objavio kalifornijski guverner Gavin Newsom.

Već ranije su organizacije, mediji i stručnjaci najavljivali ovu mogućnost, a zanimljivo je to što je odredba uključila i teretna vozila. Za petnaest godina će kamioni u poznatoj američkoj državi moći u prodaju, samo u slučaju da imaju električni pogon ili koriste neke druge alternative.

Nulta stopa emisije ugljika u prometu je vizija ekološke budućnosti, dok će benzinski motori s unutarnjim izgaranjem ući u povijest. Neke organizacije i udruge kritiziraju odluku ističući kako su električna vozila skupa i dostupna samo bogatim građanima.

Odluka se odnosi samo na nova vozila pa će tranzicijski period nuditi razne mogućnosti te će utjecati na donošenje sličnih odluka u drugim državama diljem svijeta. Biodizel, prirodni plin, vodik su sada vrlo popularna alternativna goriva, koje koriste mnogi vozači. Svjetske vlade će vjerojatno graditi svoje ekološke planove na korištenju tih opcija.

Komentiraj