Ivo Cagalj/PIXSELL

KALEB “Kolege mi se ne javljaju, ali gradom hodam uzdignuta čela”

“Liječnici s Hitne pomoći u Metkoviću, kao i medicinske sestre iz Metkovića, koji se “pojavljuju” u tužnoj priči oko smrti malenoga Gabrijela Bebića, više mi se ne javljaju… Kada me vide na cesti, okrenu glavu, isto kao da se nikada u životu nismo poznavali.”, ispričala je za Slobodnu Dalmaciju Ksenija Kaleb, pedijatrica Doma zdravlja Dubrovačko-neretvanske županije.

“Ja ne znam zašto je to tako? Valjda zbog toga što želim da hrvatska javnost zna istinu o tom tragičnom slučaju koji se nije smio dogoditi”, poručila je Kaleb i dodala kako se ne uzrujava zbog toga. “Takvo ponašanje najviše govori o njima samima. Ja svojim gradom hodam uzdignuta čela i svakoga mogu pogledati u oči, a oni, oni znaju kako im je”, istaknula je.

Podsjetimo, Kaleb je 10. prosinca prošle godine jedina prepoznala težinu zdravstvenog stanja devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića i reagirala. Kaleb je u žarište hrvatske javnosti došla nakon inspekcijskog nalaza Hrvatske liječničke komore (HLK) u kojoj HLK “zamjera” dr. Kaleb “stručni propust” – da nakon postavljanja dijagnoze sepse nije “započela provođenje postupka liječenja akutnoga hipoksičnog zatajenja disanja i krvožilnog urušaja”. Odnosno, da nije uključila infuziju u svojoj ordinaciji i nije Gabrijelu dala masku s kisikom.

Mediji su javili kako Kaleb ti nije učinila jer tehnički uvjeti u ordinaciji ne dozvoljavaju pravilno pružanje pomoći tako životno ugroženom pacijentu.

Za to je predviđena ambulanta Hitne pomoći koja je od ordinacije dr. Kaleb udaljena 30 sekundi i u kojoj je Mišo Bebić zajedno sa svojim sinom bio samo nekoliko minuta prije dolaska u ordinaciju dr. Ksenije Kaleb, bez da su dječaka pregledali.

“Ne želim biti ničiji Pedro, ništa nisam krivo uradila, već sam postupila kako bi trebao postupiti svaki odgovoran liječnik. Čistog sam obraza, svoj posao radim odgovorno i ne dozvoljavam da me se neopravdano proziva za nešto s čime apsolutno nemam ništa. Da su svi učinili ono što su trebali, Gabrijel ne bi ni dospio do moje ordinacije”, ispričala je.

Izvještaj Hrvatske liječničke komore, kaže, šokirao ju je. “Njihov izvještaj je napravljen mimo svih činjeničnih stanja”, kazala je za Slobodnu Dalmaciju.

Komentiraj