KAKVU TO ELEKTROENERGETSKU MREŽU IMAMO? Godine neulaganja danas dolaze na naplatu

Autor:

Photo: Unsplash, ilustracija

Kvar na 400 kV dalekovodu koji se dogodio danas i koji je u trenu ostavio bez struje čitavu Dalmaciju, Crnu Goru i veći dio BiH pokazao je koliko je elektroenergetska mreža u regiji ranjiva i osjetljiva na bilo kakav poremećaj, te da današnju situaciju može zahvaliti desetljećima nedostatnog ulaganja u modernizaciju i osiguranje elektroenergetske mreže.

Prema prvim neslužbenim informacijama nestanak struje izazvao je požar na dalekovodu koji spaja Hrvatsku, Crnu Goru i BiH, no što je uzrokovalo požar još nije potvrđeno. Moguće je tek čuti nagađanja pojedinih energetičara kako je vrlo realna mogućnost da je sustav danas jednostavno bio preopterećen uslijed izuzetno visokih temperatura koje su zadnja dva dana pogodile regiju.

Konstatacija o nedostatnom održavanju mreže odnosi se na sve tri spomenute zemlje, pri čemu ipak valja priznati da je situacija u Hrvatskoj neznatno bolja zbog činjenice da je kao članica EU-a do sada povukla određena sredstva iz europskih fondova za projekte obnove i modernizacije energetske mreže.

DOZNAJEMO! Regija bez struje, uzrok kvara je požar na međunarodnom 400 kV dalekovodu na teritoriju Crne Gore

Naime, Europska unija već dugi niz godina planira formiranje unutarnjeg zajedničkog energetskog tržišta čiji bi važan segment bilo i tržište električne energije koje bi kroz razvijenu elektroenergetsku mrežu i međunarodne interkonekcije povezalo sve države članice Unije. Za taj su ambiciozni projekt već osigurana potrebna sredstva koja su namijenjena upravo razvoju energetske infrastrukture.

Hrvatska je u sklopu Nacionalnog plana za oporavak i otpornost  (NPOO) do sada iskoristila 639 milijuna eura za revitalizaciju, izgradnju, digitalizaciju i jačanje prijenosnih i distribucijskih kapaciteta elektroenergetskog sustava, a dodatna se sredstva za financiranje projekata razvoja elektroenergetskog sustava mogu povući i iz Modernizacijskog fonda, financijskog instrumenta EU-a formiranog u svrhu postizanja klimatske neutralnosti u skladu s Pariškim sporazumom.

NEZAPAMĆENI KOLAPS Struja se vratila. Prekid nastao zbog opterećenih mreža Albanije i Crne Gore

Godine neulaganja u mrežu danas dolaze na naplatu

HEP je u posljednjih nekoliko godina dovršio ili upravo dovršava projekte obnove i modernizacije elektroenergetske mreže vrijedne više od 333 milijuna eura.

No provedba projekata ne ide preko noći i godine neulaganja danas dolaze na naplatu. Mnogi od ovih projekata trebali su biti provedeni davno prije.

Zastarjela mreža, nedostatna infrastruktura nesposobna da prihvati nove proizvođače električne energije, a posebno one iz obnovljivih izvora, rast turističkih kapaciteta koji u turističkoj sezoni drastično povećava potrošnju, a posebno klimatske promjene koje nas tjeraju da ekstremne promjene temperature preživljavamo uz nekoliko klima uređaja u svakom kućanstvu, … sve su to razlozi zbog kojih sa strahom danas pratimo svako žmiganje žarulje u stanu i svaki ma i najkraći nestanak struje.

Susjedne zemlje poput Crne Gore, BiH i Albanije, koje su jednako kao i Hrvatska danas pretrpjele raspad elektroenergetskog sustava, u goroj su situaciji od Hrvatske i mreža je tamo u još lošijem stanju, jer elektroenergetskim kompanijama nisu na raspolaganju značajnija europska sredstva, osim skromnijih iznosa iz  pretpristupnih fondova.

PREOPTEREĆENJE! Nuklearni fizičar: Sustavi su povezani od 2004. Ako je negdje ispalo, sve je puklo

A budući da je hrvatska mreža s više dalekovoda povezana sa tim energetskim tržištima, svaki poremećaj izaziva lančanu reakciju sa lošim posljedicama i po njih i po nas.

Trebat će godine i godine i deseci, ili bolje rečeno stotine milijuna eura kako bi se elektroenergetske mreže u regiji dovele u pristojno stanje koje će podnijeti i veća opterećenja od ovoga danas i koje neće biti osjetljive na vremenske nepogode bilo koje vrste.

Pa je posve opravdano baš danas, nakon što se struja polako vraća u Dalmaciju i u susjedne zemlje, postaviti pitanje: zašto se čekalo da voda dođe do grla? I još važnije: tko je odgovoran što se toliko dugo čekalo sa najvažnijim projektima modernizacije zastarjele elektroenergetske mreže?

VRATILA SE STRUJA U BiH stabilizirana opskrba električnom energijom

UVJETI PRENOŠENJA ČLANAKA: Svi članci objavljeni u izdanjima Nacional News Corporationa njegovo su vlasništvo. Nacional News Corporation dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka iz svojih izdanja u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka isključivo kao kratku vijest od najviše deset redaka (300 znakova) uz obavezno navođenje izvora. Nacional News Corporation tužit će prekršitelje pred sudom u Zagrebu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 3 tjedna

GODINAMA SE PLJAČKA A NIŠTA NE ULAŽE.

Avatar photo
NijeRuza

prije 3 tjedna

Onog momenta, kada RH uvede unutarnje zajedničko energetsko tržište s EU, RBiH, a nadam se i druge Republike bivše SFRJ, će odmah prerezati dalekovode s RH!