Kakve bi mogle biti sankcije protiv Putina?

Sjedinjene Države i Velika Britanija rekle su da će razmotriti uvođenje sankcija protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina osobno ako Rusija napadne Ukrajinu. Reuters prenosi kakve bi one mogle biti.

Sankcije protiv pojedinaca obično uključuju mjere kao što su zamrzavanje imovine u inozemstvu i zabrana putovanja. Uvođenje takvih mjera protiv Putina Moskva bi vjerojatno smatrala jako neprijateljskim. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u srijedu da bi to bilo “politički destruktivno”, a prije je rekao da bi to odgovaralo raskidu diplomatskih veza s Moskvom.

U praksi, međutim, to možda ne bi puno promijenilo. Glasnogovornik Kremlja rekao je da sankcije ne bi doista naštetile Putinu. Rekao je da se Putinova imovina nalazi u Rusiji i da je prema tome izvan dosega. Njegova plaća je u banci “Rossiya” koja je već pod sankcijama, dodao je.

Kao i neki drugi ruski dužnosnici, Putin mora po zakonu objaviti koliko mu iznose prihodi i imovina. Po zadnjim službeno objavljenim podacima, Putin je 2020. zaradio samo 126.175 američkih dolara. Vlasnik je stana od 77 metara četvornih, dvaju automobila GAZ M21, Lade Nive i prikolice. Ima i garažu od 18 metara četvornih te stan od 153,7 metara četvornih.

Putinov najglasniji domaći kritičar Aleksej Navaljni koji se nalazi u zatvoru tvrdi da Putin posjeduje puno više i da je vlasnik luksuzne palače u blizini obale Crnog mora. Kremlj to niječe. Putinovi kritičari tvrde da mu bogatstvo čuvaju odani ruski poslovni ljudi, što Kremlj također niječe.

Komentiraj