Kako spriječiti korupciju u javnim tvrtkama?


Je li premijer trebao znati za USKOK-ovu akciju protiv šefa JANAF-a, kako tvrdi predsjednik Milanović? Je li predsjednik nervozan, kako tvrdi premijer Plenković?

Je li Milanović, kada je bio premijer, bio brifiran o istragama? Tko je sve dolazio u klub Dragana Kovačevića i zašto? Kako spriječiti korupciju u javnim nabavama?

Sva pitanja krenula su nakon afere JANAF, a odgovore u emisiji Otvoreno pokušavaju dati član saborskog Odbora za pravosuđe Peđa Grbin, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković, predsjednik Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije Nikola Grmoja, predsjednik Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije Nikola Grmoja, varaždinski župan Radimir Čačić i pravni stručnjak Mato Palić.

Ako premijer ili netko drugi za njih sazna, to znači da onaj koji ih je s tim upoznao čini kazneno djelo, dodao je Palić  na temu curenja podataka u izvidima afere Janaf i pitanja ‘kako spriječiti korupciju u javnim nabavama.

“Janaf nije bilo koja tvrtka. Bi li u pitanje dolazilo znanje ili neznanje premijera o tome je li se provode istrage protiv prvog čovjeka JANAF-a,  da se radilo o prodavanju nafte nekim zemljama pod sankcijama?”, upitao je Peđa Grbin.

“Hrvatska bi tada završila pod sankcijama i izgubila ugled, dodao je. Upitao je i zašto u sigurnosnim provjerama nad Draganom Kovačevićem ovo nije utvrđeno. Postoji institut službene tajne za službene osobe. Predsjednik je službena osoba”, zaključio je.

“Ovdje se radi o izvidnim radnjama i kad ta informacija dođe na tlo politike – proces je vrlo ranjiv. Ovdje se ne radi o ugrozi nacionalnih interesa. Zalažem se isključivo za neovisno pravosuđe i ne želim o tome znati. Postoje zakoni kako proces treba ići. Takav je stav i premijera, a predsjednik Milanović je kaže da premijer treba znati”, rekao je Dražen Bošnjaković,  HDZ-ov predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Na pitanje Peđe Grbina, s kojim je bio u Državno odvjetničkom vijeću, bi li nekoga imenovao za državnog odvjetnika kad bi znao da se protiv njega vode izvidi zbog korupcije odgovorio je negativno. Ali, dodao da se ovdje se ne radi o jednakim pitanjima. Kad se vijest o izvidima plasira u politiku, postupak je ozbiljno ugrožen.

 

Komentiraj