Kako spriječiti daljnje širenje koronavirusa?

U Hrvatskoj je rekordan broj zaraženih koronavirusom i umrlih koji su oboljeli od bolesti Covid-19. Raste i broj hospitaliziranih. Zdravstveni se sustav intenzivno priprema za prijam većeg broja ljudi. Vlada poziva građane da izbjegnu sve kontakte koji nisu nužni uz tvrdnju da će se samo pridržavanjem epidemioloških mjera ekonomija, školstvo i druge djelatnosti moći održati. Inspekcije civilne zaštite sve se više fokusiraju na izricanje kazni tvrtkama koje nisu provele mjere sukladno preporukama nacionalnog stožera. Mjera sustiže mjeru, no pandemija ne jenjava. Je li jedino rješenje globalnog problema uistinu učinkovito cjepivo koje neće imati nuspojava?

O kompletnoj situaciji u vrijeme pandemije, razlozima tako velikog rasta i način na koji treba usporiti rast novih slučaja, u večerašnjem Otvorenom raspravljaju ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak,  pulmolog, Klinika za plućne bolesti Jordanovac Saša Srića, molekularni biolog Igor Štagljar, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut,  ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin,  načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kazao je da će Hrvatska napraviti sve da do “lockdowna” ne dođe. U proljeće nas je “lockdown” koštao 22 milijarde kuna.

“Ocjenjujemo da Hrvatska ima dobre epidemiološke mjere i kada bi ih se svi držali, situacija bi se sigurno poboljšala. Na raspolaganju nam stoji još niz mjera. U Sloveniji je incidencija više nego dvostruko veća od Hrvatske. Oni imaju nagli rast novih slučajeva, pa mi je logično da kreću u daljnje zatvaranje. Mi epidemiolozi skloni smo tome da donesemo strože mjere, međutim treba uvijek razmišljati da se život treba nastaviti i da država treba funkcionirati. Tu treba pronaći balans”, kazao je.

Istaknuo je da nema te brojke za koju bi se moglo reći da je ključna za određivanje “lockdowna”. Trenutačno je broj zaraženih u Hrvatskoj veliki, ali smo po incidenciji negdje na sredini u odnosu na europske države, dodaje.

Nadamo se da će se uskoro vidjeti rezultati mjera koje smo donijeli prošli tjedan. U suprotnom ćemo ići na druge opcije koje postoje, istaknuo je.

Na pitanje o tome koliko bi se zaraženih moglo očekivati sutra, kazao je da bi mogao biti nešto malo veći nego danas.

Saša Srića, pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, rekao je da nas broj zaraženih još jednom mora upozoriti da se moramo pridržavati mjera.

“To je jedino što nam preostaje. Zdravstveni sustav je preopterećen. I sam sam prebolio koronavirus. Virus je ušao duboko u zdravstveni sustav. Dosta kolega u zdravstvenom sustavu je zaraženo. Pitanje je hoće li se uz sve ovo zdravstveni sustav uspjeti održati”, kazao je Srića.

Komentiraj