Kako se šef Županijskog suda u Osijeku 2012. našao u shemi tajnih snimki s eksponentom ‘čepinske skupine’

Nacional otkriva kako je jedan od osječkih sudaca koji je bio i na meti prozivki Zdravka Mamića, a sada je šef najjačeg suda u Osijeku, snimljen u komunikaciji s članom ‘čepinske skupine’ te zašto ti ustanovljeni kontakti nisu naštetili njegovoj karijeri

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban imao je u doba kada je na istom sudu kao sudac bio nadležan za najteže kriminalne i korupcijske postupke koje vodi USKOK, učestale kontakte s članovima „čepinske skupine“ koje se već dulje smatra jednima od glavnih nositelja organiziranog kriminala u Hrvatskoj. To proizlazi iz tajnog dokumenta koji posjeduje Nacional, a koji prikazuje rezultate policijskog nadzora „čepinaca“ iz 2011. i 2012. godine i policijsku shemu učestalosti njihova međusobnog komuniciranja, ali i razgovora i drugih oblika komunikacije prema osobama na osjetljivim javnim dužnostima. Vrban je u periodu u kojemu je policija nadzirala osobe koje se smatra vođama tog kriminalnog klana, a koji je prethodio akciji zbog navodnog kupovanja informacija iz tajnih istraga USKOK-a, u najmanje 35 navrata komunicirao s Damirom Ivićem zvanim Damba, i to tako da je Ivić koristio broj telefona registriran na tvrtku Albatros, dok je sudac Vrban koristio mobitel u vlasništvu Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva njegove supruge Elvine. Damir Ivić bivši je direktor tvrtke Osijek Koteks, no u kontekstu čepinske skupine bitan je njegov odnos sa Stipom Barišićem zvanim Moljac kao ključnom figurom tog klana. Ivić i Moljac u istom su periodu komunicirali u čak 2379 navrata.

Izvori Nacionala upućeni u taj slučaj otkrivaju da su policija i druge službe postupali po tim saznanjima su ipak zaključili da se ne radi o komunikaciji koja bi upućivala na kompromitiranje tadašnjeg „uskočkog“ suca u Osijeku, te je stoga predmet zaključen bez daljnjih radnji ili procesuiranja bilo kakve vrste.

Zvonko Vrban je za predsjednika Županijskog suda u Osijeku imenovan 2019. godine, odabran je među ukupno petero kandidata, a karijeri mu nisu naštetili niti kontakti s predstavnikom čepinske skupine od koje se snažno distancirao. FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Zvonko Vrban tek je jedan od pravosudnih dužnosnika koji su tijekom tajne policijske akcije u periodu od 1. siječnja 2011. do 29. veljače 2012. godine uhvaćeni u mreži razgovora s pripadnicima ozloglašene čepinske skupine, povezane s tzv. knežijskim klanom i označene u kontekstu kriminala najtežeg oblika od policije i sigurnosnih službi. Njihovi pripadnici proteklih desetljeća često su bili pod istragama za iznude, ucjene i reket ili im se sudi za razna kaznena djela, od kojih su među najznačajnijima ona radi proboja i kupovanja informacija iz tajnih policijskih istraga. Nacional je prošloga tjedna ekskluzivno objavio policijsku shemu koja je nastala kao rezultat jednogodišnjeg nadzora njihove komunikacije, a u njoj su registrirani brojni, u najmanju ruku, dvojbeni kontakti. Posebno je problematičan slučaj zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru Suzane Stupar, inače i supruge jednog od pripadnika klana Milana Stupara, koju su istražitelji USKOK-a prisluškivali zbog sumnji na odavanje tajni mafijaškim skupinama. Ona je, kako je otkrio Nacional, prošla na natječaju za usavršavanje na Sudu Europske unije, a tim povodom su se osobe iz čepinske skupine pred Nikicom Jelavićem i njegovim „dečkima s Knežije“ nedavno otvoreno hvalile pred više svjedoka u caffe baru Plaza. „Imamo svoju curu na sudu u Luksemburgu“, rekli su pred više svjedoka. Tajni policijski dokumenti i interna policijska analitika telefonskih razgovora čepinske skupine otkrivaju da je Suzanu Stupar i njezina supruga tajno snimala i nadzirala policija u tijeku kompleksne istrage o curenju tajnih podataka iz policijskih, državnoodvjetničkih i sudskih spisa prema miljeu organiziranog kriminala, i to zbog sumnji da je ona preko svog supruga tom miljeu odavala službene tajne koje su kompromitirale brojne sudske postupke. Istovremeno su otvorili pitanje kako je moguće da je supruga jednog od članova kriminalne skupine uopće mogla opstati u sustavu Državnog odvjetništva – odnosno, kako je mogla napredovati sve do Luksemburga, što Hrvatsku kao državu kompromitira i na međunarodnom planu.

 

Vrban je najmanje 35 puta komunicirao s Damirom Ivićem zvanim Damba, i to tako da je Ivić koristio broj telefona registriran na tvrtku Albatros, dok je Vrban koristio mobitel OPG-a svoje supruge Elvine

 

Po tajnoj policijskoj shemi koju je Nacional dobio na uvid, u periodu od 1. siječnja 2011. do 29. veljače 2012. godine Milan Stupar i njegova supruga imali su 658 razgovora s jednog njezina službenog broja i još 68 s drugog, dok je istovremeno Stupar sa Stipom Barišićem Moljcem, vođom čepinskog klana, razmijenio 221 poziv, a s Damirom Ivićem 1773 razgovora. Barišić je, pak, razgovarao sa sutkinjom Općinskog suda u Osijeku Snježanom Šimić, ali i s neimenovanim osobama u Županijskom sudu u Osijeku. U toj shemi razgovora nalazi se i vlasnik Osimpexa Željko Biloš, koji je razgovarao s Damirom Ivićem i Stipom Barišićem Moljcem, ali u četiri navrata i sa sucem Županijskog suda zaduženim za predmete USKOK-a Damirom Krahulecom.

Sudac Zvonko Vrban, današnji predsjednik Županijskog suda u Osijeku, jedna je od osoba koje je osuđeni i odbjegli gazda zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić označio kao glavne krivce za svoju nesretnu epizodu s pravosuđem i pravomoćnu osudu na šest i pol godina zatvora, no njegove optužbe nikada nisu došle na konkretnu razinu koja bi omogućila pokretanje procesa bilo kakve vrste. Mamić je i posljednjih mjeseci u više navrata prijavljivao da ga progoni upravo čepinska skupina, koja je, po njegovim riječima, čak prijetila osječkim sucima da će im „ubiti djecu i obitelji“ ako on ne bude osuđen. Po svemu sudeći, odbjeglom Mamiću upravo su kontakti sudaca s „čepincima“ bili argument kojim je pokušavao uvjeriti prije svega sebe, a onda i javnost, da je imao nepošteno suđenje, premda je u njegovu slučaju presuda na koncu potvrđena i na višoj instanci, dakle, na Vrhovnom sudu. Njegova meta prije svega su bili suci Krušlin, Kvesić i Vekić, dok je oko Zvonka Vrbana bio žestok ali nedovoljno konkretan. „Vekić me je reketario, tražio da ga postavim za predsjednika Suda u Osijeku. Isplatio sam mu preko 500.000 eura i za to imam dokaze. Imam sve dokaze protiv tih lopova i kriminalaca. Ima još i drugih. Predsjednik Suda Zvonko Vrban najveći je kriminalac koji će kad tad biti smijenjen“, kazao je Mamić u jednom od svojih obraćanja.

Zvonko Vrban tek je jedan od pravosudnih dužnosnika koji su tijekom tajne policijske akcije od 1. siječnja 2011. do 29. veljače 2012. snimljeni u mreži razgovora s pojedincima iz mreže ozloglašene ‘čepinske skupine’, s njim je komunicirao Damir Ivić (lijevo gore) koji je također nazivao Stipu Barišića Moljca i Željka Biloša (lijevo dolje). FOTO: Davor Javorovic, Igor Soban/PIXSELL, Nacional

„Vrban je to što je postao predsjednik Suda kupio i izlobirao. Za sada, samo jednom članu DSV-a koji se zove Nedjeljko Boban, iz Samobora, a sudac je Visokog prekršajnog suda u Zagrebu, uzeo je od mene 80 tisuća eura za glas za Vekića. Za sve to imam dokaze. Sad vam pričam o lopovu, kriminalcu predsjedniku Vrhovnog suda, Vekiću, Krušlinu, Kvesiću sa Suda u Osijeku i drugima, o predsjedniku Suda Zvonku Vrbanu, najvećem kriminalcu koji će kad tad biti uhapšen jer je to kriminalac neviđenih razmjera. To je čovjek o kojem Drago Hedl piše kako uzdržava napuštene ljude pa borave u bolnicama, umru i sve je prepisano njemu, koji kupuje i obnavlja rukama i mehanizacijom voćnjak koji onda prodaje po 50 puta većoj cijeni, pa stanove koje kupuje od PPD-a iz Vukovara i drugih… To je čovjek koji je kupio položaj predsjednika Županijskog suda u Osijeku. Sjećam se izjave Đure Sesse kad potvrđuje moje navode, jer smo bili dobri tada, da se u Osijeku vodi bratoubilački rat za mjesto predsjednika Suda u Osijeku“, rekao je Mamić istom prilikom, u ožujku prošle godine, nakon čega je pokrenuta istraga protiv više sudaca – ali ne i Vrbana.

On je, inače, za predsjednika Županijskog suda u Osijeku imenovan 2019. godine, odabran među ukupno petero kandidata, premda je najbolju ocjenu o obnašanju sudačke dužnosti i najveći ukupan broj bodova na listi prvenstva kandidata imala druga osoba, sudac Miroslav Jukić. Vrban je, međutim, bolje kotirao na razgovoru s članovima Državnog sudbenog vijeća.

 

Mamić je o Vrbanu govorio kao o ‘najvećem kriminalcu koji će kad tad biti uhapšen jer je to kriminalac neviđenih razmjera’ i ‘čovjeku koji je kupio položaj predsjednika Županijskog suda u Osijeku’

 

Sugovornici Nacionala iz pravosudnih krugova tvrde da predsjednika osječkog suda zasad nitko ne percipira kao kompromitiranu osobu niti se njegovim kontaktima zabilježenima u policijskoj akciji iz 2011. i početka 2012. godine zasad pridaje veća javnost. Neslužbeno, može se doznati da se zapravo radilo o SMS-ovima u kojima nije utvrđen nikakav dvojben ili dubiozan sadržaj. Dodatna okolnost, koja daje novu dimenziju cijelom slučaju, jest činjenica da će se upravo na osječkom sudu uskoro presuditi skupini optuženoj za paljevinu vikendice Radovana Ortynskog, u kojoj se nalazi i Dragan Baković zvani Bambur.

Po neslužbenim informacijama kojima raspolaže Nacional, s njegove strane postojala je volja priznati krivnju u zamjenu za manju zatvorsku kaznu i o tome se neformalno, ali intenzivno razgovaralo na ovom sudu, no prijedlog je na koncu odbijen jer bi bilo kakvo ublažavanje kazne ili pristajanje na nagodbu u ovom slučaju imalo loš učinak na percepciju samog Suda u Osijeku, koju je svojim optužbama za korumpiranost sudaca ionako gotovo pokopao sam Zdravko Mamić. A jedna od osoba koje su inzistirale na odbijanju bilo kakve nagodbe s „čepincima“ upravo je predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban.


Što je sve zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru svom suprugu ‘čepincu’ pričala o tajnim istragama

Tekst: Orhidea Gaura Hodak

Nacional je došao u posjed transkripata tajno snimanih razgovora zamjenice Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru Suzane Stupar. Riječ je o tajno snimanim razgovorima u koje je Suzana Stupar slučajno “upala” dok je PNUSKOK prisluškivao njezina supruga Milana Stupara zvanog Dutan, člana te organizacije koju je policija sumnjičila za niz kaznenih djela i nadzirala zbog sumnje u curenje i kupovinu informacija iz tajnih policijskih predmeta.

Međutim, nakon što su istražitelji čuli o čemu Suzana Stupar razgovara sa svojim suprugom, zaključili su da je potrebno zatražiti otvaranje posebnog tajnog nadzora i nad njezinim telefonskim brojem, kao i odrediti joj tajnu pratnju.

Iako su se protiv nje nakon toga provodile tajne mjere, Suzana Stupar ostala je cijelo vrijeme na poziciji zamjenice županijske državne odvjetnice u Vukovaru, a nedavno je dobila i angažman na Europskom sudu u Luksemburgu, zbog čega su se pripadnici čepinske skupine, kako je Nacional pisao prošloga tjedna, pred više svjedoka u caffe baru Plaza na zagrebačkom Kvaternikovom trgu nedavno hvalile pred Nikicom Jelavićem i njegovim “dečkima s Knežije”:

“Imamo svoju curu na sudu u Luksemburgu.”

PNUSKOK je, međutim, još 2012. sumnjao da Suzana Stupar kao zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru “iskorištava i zloporabljuje svoj položaj na način da zainteresiranim osobama, putem svog supruga, omogućava i daje informacije o postupcima i predmetima koji su u tijeku protiv određenih okrivljenika u postupku”. Isto tako “evidentirano je više telefonskih razgovora koji ukazuju da Suzana Stupar daje pravne savjete okrivljenicima u postupku i u tom smislu i radnje koje bi okrivljenik u postupku trebao učiniti kako bi eventualno osujetio kazneni postupak ili kako bi eventualno u konačnici ublažio sankciju”, a utvrdilo se i da neke predmete izbjegava procesuirati u realnim rokovima i o tome također daje informacije i prenosi poruke.

‘Biljana im nije rekla za ovih 12, hoće li ih ispitivati, rekoh puštaj ih u Srbiju i teraj, nećemo ih ispitivati zato što su ovi sve priznali’, samo je dio sadržaja spornih razgovora Suzane Stupar, zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru, sa suprugom. FOTO: Nacional, DORH

Da su sporni razgovori Suzane Stupar uistinu dokumentirani te da je njezina uloga u lancu curenja tajnih informacija u najmanju ruku suspektna, proizlazi i iz transkripata tajno snimanih telefonskih razgovora njezina supruga koje je Nacional dobio na uvid. Riječ je o razgovorima čiji je sadržaj bio dovoljan da na osnovu njega sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odobri da se i Suzanu Stupar nadzire. Međutim, policija je napravila i cijelu shemu u kojoj je navedeno tko je koga i koliko puta zvao u periodu od 1. siječnja 2011. do 20. veljače 2012. Prema toj shemi, Milan Stupar i njegova supruga imali su 658 razgovora s jednog njezina službenog broja i još 68 s drugog, dok je istovremeno Stupar sa Stipom Barišićem Moljcem, vođom čepinskog klana, razmijenio 221 poziv, a s Damirom Ivićem 1773 razgovora. Barišić je, pak, razgovarao sa sutkinjom Općinskog suda u Osijeku Snježanom Šimić, ali i s neimenovanim osobama na Županijskom sudu u Osijeku. U toj shemi razgovora je i vlasnik Osimpexa Željko Biloš koji je razgovarao s Damirom Ivićem i Stipom Barišićem Moljcem.

Posebno su inkriminirajući pojedini razgovori koje su vodili Milan i Suzana Stupar.

Prema transkriptima tajno snimanih razgovora, Milan Stupar nazvao je svoju suprugu Suzanu Stupar 24. srpnja 2012. na službeni telefon u ŽDO Vukovar, a razgovor je tekao ovako:

“Milan Stupar zove suprugu Suzanu Stupar (zamjenicu ŽDO-a Vukovar), Milan je pita jel još piše (odgovor državnom odvjetniku Mladenu Bajiću), Suzana kaže da još piše i da neće stići. Milan kaže da će onda oni jesti. Dalje razgovaraju da Suzana piše i da je bilo svakakvog sranja sa Sabom (Željko Sabo – gradonačelnik Vukovara), što je danas bilo u novinama. Suzana kaže da nema šefa (Božidara Piljića) i da ništa nije njeno sranje, a danas je cijeli dan bila s policijom i mora mu (Mladenu Bajiću) napisati što su napravili. Milan je pita a što je bilo u novinama, Suzana kaže svakojakih sranja, ali da ne može preko telefona (pričati) te da mora poslati Bajiću (Mladenu Bajiću).”

Iz ovog transkripta PNUSKOK je zaključio da Suzana Stupar izvještava svog supruga o detaljima posla koji obavlja u ŽDO-u Vukovar te da mu neke stvari očito govori i u četiri oka. Slično se moglo zaključiti i iz drugih telefonskih razgovora koje su vodili.

Policija je zabilježila i da Milan Stupar u razgovoru s Ivanom Čajkušićem od 25. srpnja, između ostaloga, govori kako “ne može tako dugo držati predmet, ali da ne zove ona (NN ŽO) njega (NN MO 2) radi udesa nego samo radi onoga” te da bi “ona (Suzana) dala da dečko radi, ali mora riješiti predmet” te spominju još neke šifrirane razgovore.

Policija je zabilježila i razgovor koji su 31. srpnja 2012. vodili Milan Stupar i Ivan Čajkušić:

“Milan Stupar zove Ivana Čajkušića i pita da li je došao Mali, a Ivan govori da će doći u ponedjeljak. Milan pita da li je dogovorio, a Ivan odgovara da nije i da će zvati sutra. Milan govori da je razgovarao sa ženom i da ona ne smije držati do 9. mjeseca, a Ivan govori da kuži. Milan govori da je to ono što mu je Milan rekao i da ništa u vezi ovoga udesa smjela i da je vozio pod zabranom.”

Zatim 1. kolovoza 2012. Milan Stupar zove svoju suprugu Suzanu Stupar na službeni mobitel ŽDO-a Vukovar, a razgovor, prema policijskom transkriptu, teče ovako:

“Stupar zove Suzanu i kaže joj da je kod Ike naručio platu za kući. Stupar joj govori Toni mi kaže da je policija zvala kući, tražila je tebe, a Suzana mu kaže dok sam pričala s ovim Bešenski majmun me zvao s Bajakova, sad me je zvao na firmu, još sam bila u ured me zvao, ma za ove. Biljana im nije rekla za ovih 12, hoće li ih ispitivati, rekoh puštaj ih u Srbiju i teraj, nećemo ih ispitivati zato što su ovi sve priznali.”

 

Policija je zabilježila i da Milan Stupar u razgovoru s Ivanom Čajkušićem od 25. srpnja govori kako ‘ne može tako dugo držati predmet, ali da ne zove ona (NN ŽO) njega (NN MO 2) radi udesa…’

 

Iz tih razgovora, prema sumnjama PNUSKOK-a, nedvojbeno proizlazi da je Suzana Stupar sa svojim suprugom dijelila osjetljive informacije iz policijskih istraga te da je on te informacije prenosio trećim osobama.

Razgovor između Milana Stupara i Maria Ilića od 3. kolovoza 2012., koji se očito vodio dok su Milan i Suzana Stupar putovali na godišnji odmor, prema policijskom transkriptu odvijao se ovako:

“Milan Stupar zove Marija Ilića. Razgovaraju o Milanovom boravku na Visu. Milan govori da je izašao iz Bosanskog Šamca i da je ledina te da je iz šume iskočio policajac i da Milan nije vozio više od 60 i da mu je rekao da je vozio 82, a da mu je Milan rekao da mu pomogne, na što je policajac rekao da hoće, ali da mora platiti 300 eura i da ide godinu dana zabrana. Milan dalje govori da mu je Milan rekao da mu pomogne ovako, a da je policajac rekao da mu daje prometnu i da stavi nešto u prometnu i smije se (Napomena: Milan je bio u autu sa svojom suprugom Suzanom Stupar)… “

Unatoč provedenoj istrazi i tajno snimanim razgovorima koji su vodili prema mozgovima kriminalne organizacije, ni Suzana Stupar ni njezin suprug u predmetu s curenjem informacija iz istraga ne samo da nisu osumnjičeni, već nisu ni ispitani kao svjedoci.

Komentiraj