Kako se Jugoslavija na pet godina povukla s ‘pjesme Eurovizije’

Eurovizija 1976. održana je u Nizozemskoj 3. travnja 1976. godine. Pobijedio je Brotherhood of Man, predstavljajući Ujedinjeno Kraljevstvo s pjesmom “Save Your Kisses for Me”. Jugoslaviju je predstavljala grupa ‘Ambasadori’ s pjesmom ‘Ne mogu skriti svoju bol’. Osvojili su 17. mjesto od ukupno 18 zemalja.

Zbog nezadovoljstva ovim festivalom i nepravilnostima u glasanju, Jugoslavija se odlučila povući s natjecanja, te je sljedećih pet godina nije bilo na Euroviziji.

U časopisu ‘Tina’ je,između ostaloga, Darko Glavan tada napisao:
“Vrijeme je da shvatimo kako nema smisla slati naše ambasadore u evropske lakoglazbene vode da se natječu s ostalim cmizdravcima … Pjesmuljak koji osvaja prve nagrade obično je tako loš da ‘ulazi u uho’ jedino nagluhim bogatašima … Ako ste, kojim nesretnim slučajem, subotnju večer proveli uz televizijske ekrane, doživjeli ste dvojake neugodnosti – povrijeđeni su i vaš nacionalni ponos i vaš glazbeni ukus. Ono što je izvedeno na manifestaciji koja nezasluženo nosi naslov ‘Pjesme Evrope’ u potpunosti je opravdalo i najpesimističnije prognoze – riječ je očito o trećerazrednoj potrošnoglazbenoj konfekciji bez imalo mašte ili atraktivnosti.”

Komentiraj