Goran Stanzl/PIXSELL

Kako se financira Počasni bleiburški vod?

Odgovor na pitanje kako se financiraju, televizija N1 zatražila je od Počasnog bleiburškog voda. A glasi da ga šalju apsolutno svima – gradovima, općinama, županijama, fizičkim i pravnim osobama.

Bože Vukušić, glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda, kaže da su prve donacije počeli prikupljati 2012. godine kada je Sabor ukinuo pokroviteljstvo. Naime, vlada Zorana Milanovića tada je ukinula je pokroviteljstvo nad središnjom komemoracijom. Vraćeno je početkom 2016. godine, na prvoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog sabora na čelu s Željkom Reinerom.

“Pokroviteljstvo Hrvatskog sabora iznosi pola milijuna kuna, uz to tražimo dodatne donacije od gradova, općina i županija, privatnih i pravnih osoba”, kaže Vukušić.

Ne zna točno koliko se gradova, općina i županija odazvalo pozivu za donaciju, ali zna koliko je prikupljeno u 2018. godini.

“Lani smo prikupili 500.000 kuna od donacija. Općine doniraju od 500 do nekoliko tisuća kuna, gradovi od tisuću do 10.000 kuna, županije od 5.000 do oko 20.000 kuna”, kaže.

Među donacijama gradova, općina i županija u 2018., ističe se ona Splitsko-dalmatinske županije, u iznosu od 60.000 kuna.

“Cijela komemoracija košta od 700.000 do milijun kuna, a najviše košta prijevoz. Višak donacija lani je potrošen na uređenje našeg prostora u Praškoj ulici u Zagrebu, za uređenje Knjižnice Bleiburške tragedije i Galerije Bleiburške tragedije”, objašnjava Vukušić. Ove godine od donacija žele izgraditi spomen-kapelu i vojno groblje na Lojbaškom polju.

Udruga ima sjedište u Praškoj ulici u strogom centru grada od 2017. godine, a prostor im je dodijelio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. U Istoj zgradi nalazi se i sjedište Bandićeve stranke, ali i zagrebačkog SDP-a.

Komentiraj