Kako riješiti sigurnost na Trgu sv. Marka?

Pucnjava i ranjavanje policajca na Trgu svetog Marka otvorili su niz sigurnosnih pitanja.

Kako osigurati trg na kojem se nalazi centar političke moći – Vlada, Sabor i Ustavni sud? Treba li ga zatvoriti za promet, građane i turiste? Kako spriječiti govor mržnje na društvenim mrežama gdje se, kao jučer, masovno slavi napadača i daje mu se potpora? O svemu tome raspravljalo se u emisiji Otvoreno, a odgovore na goruća pitanja pokušali su dati gosti emisije.

Nikola Milina, glavni ravnatelj policije,
Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP),
Mario  Kapulica, potpredsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost (HDZ),
Mate Laušić, sigurnosni stručnjak.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je kako ovaj događaj vode kao pokušaj teškog ubojstva tri policijska službenika.

“Ovdje se radilo o ugrozi još dva policijska službenika. Oni su odbili napad nakon što je jedan od njih uzvratio napadaču”, rekao je Milina u Otvorenom.

Dodao je da policija radi opsežno kriminalističko istraživanje kako bi se došlo do motiva ovog događaja, te da nemaju indicije da se radi o osveti i da je počinitelj imao nešto protiv policijskog službenika.

Sigurnosni stručnjak Mate Laušić rekao je da se u svom poslu vodio sa 3 P -predviđanje, planiranje i postupanje.

“Predviđanje da predvidiš da nemoguće može postati moguće. Kod planiranja sam se postavljao kao napadač. Objekt, prostor ili događaj prosmatrao sam kao svoju metu i znajući što ga sve štiti promišljao sam kako bi probio sve te sustave i onda sam u promišljao protumjere. Postupanje – proigravanje scenarija mogućih napada da nemoguće može postati moguće”, naglasio je Laušić.

Istaknuo je da je uvjeren da napadač nije jučer prvi put zakoračio na Trg svetog Marka, već je da je dolazio prije i snimao situaciju.

Milina je rekao da zasad nema potvrde da je napadač prethodno dolazio i pripremao.

Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a smatra kako u jednom dijelu treba postrožiti kretanje na Markovom trgu.

Komentiraj