KAKO PREŽIVJETI S 350 EURA? Imate li sličnih ‘zdravstvenih problema’? Evo kome se možete obratiti

Autor:

13.04.2024., Dolac, Zagreb - Clanovi koalicije "Umirovljenici zajedno" posjetili trznicu Dolac. Davorko Vidovic iz Socijaldemokrata ih je takodjer posjetio. Photo: Luka Batelic/PIXSELL

Luka Batelic/PIXSELL

Trebate li financijski savjet pomoći će vam studenti iz Ekonomske klinike Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Mnogima su već pomogli, a posebno bi im bilo drago da im se javi više umirovljenika.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ima razloga za slavlje. Dobili su takozvanu trostruku krunu – tri prestižne međunarodne akreditacije čime su ušli u društvo samo 128 institucija u svijetu s takvom potvrdom kvalitete.

Uz to, slave i deset godina rada Ekonomske klinike kroz koju studenti građanimam neprofirnim udrugama i poduzetnicima pružaju usluge besplatnog financijskog savjetovanja. Evo kako su njihovi studenti postali primjer društveno odgovornog poslovanja.

NEKA JEDU KOLAČE ‘Predlažemo da premijerov savjetnik savjetuje umirovljenika kako preživjeti s 350 eura mjesečno’

Kako izaći iz minusa? Kako otvoriti obrt? Koja je gornja granica za studentske zarade? Šezdeset studenata Ekonomskog fakulteta svakodnevno odgovara na upite građana u Ekonomskoj klinici. Sve informacije nekoliko puta provjere, tek onda daju savjete.

“Naravno s vremenom se i naviknemo, naučimo mnoge stvari. S vremenom se puno lakše odgovara na upite i nosimo se s izazovima jer već znamo kome se obratiti i koje baze podataka pretražiti“, kaže voditelj financija Ekonomske klinike Matej Međugorac.

Ekonomska klinika počela s radom krajem listopada 2015. | Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Profesori rado priskaču u pomoć. Na jedinom ekonomskom fakultetu s trostrukom međunarodnom akreditacijom tako potiču društveno odgovorno poslovanje.

“Sami smo svjedoci da smo u financijskom sektoru imali problema, poput švicarca. Građani nisu bili dovoljno upoznati sa svime. Ovi projekti doprinose da se studenti dobro upoznaju, ali i doprinose financijskoj uključenosti i financijskoj pismenosti“, naglašava prof. dr. sc. Jakša Krišto, prodekan za studente i studijske programe Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

PENZIJE Umirovljenici nezadovoljni najavljenim rastom mirovina, kažu da im je tu ‘mizeriju’ odavno poništio rast cijena

Tri dekanove i dvije rektorove nagrade

Za svoj rad dobili su tri dekanove i dvije rektorove nagrade, no najveća im je, kaže voditeljica marketinga i PR-a u Ekonomskoj klinici Patricija Pavleković – kad od “osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, poduzetnika i umirovljenika dobiju potvrdu da su im pomogli riješiti problem”.

Savjete u Ekonomskoj klinici najčešće traže studenti, no voljeli bi da ih češće posjećuju umirovljenici.

Mogu nam se obratiti građani starijih dobnih skupina s upitima vezanih uz njihove osobne financije. Primjerice o trećem mirovinskom stupu kroz koji možemo kroz godine ostvariti prilične iznose”, kaže predsjednica Ekonomske klinike Petra Milunović.

Vrata Ekonomske klinike svima su otvorena, a s iskustvom rada u njoj i diploma više vrijedi, piše HRT.

STVARNOST IZ BANSKIH DVORA Savić: ‘Umirovljenici primaju najizdašnije naknade, imamo najmanju inflaciju u tri godine’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.