Kako je zlatar iz Dubrave upoznao Mamića sa Slavicom Banić

Marko Lukunić/Patrik Macek/PIXSELL

Uskok sprema novi ozbiljni udar na Zdravka Mamića nakon parlamentarnih izbora

Nepoznati kontakti Zdravka Mamića i Slavice Banić trebali su poslužiti za novi udar na Mamića, ali je tajna operacija osujećena pa popraćena desničarskom medijskom diverzijom na koju je upozorio Nacional

Paško Dodić, zlatar iz zagrebačkog kvarta Dubrava, upoznao je svog dugogodišnjeg prijatelja i najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa Zdravka Mamića sa sutkinjom Ustavnog suda Slavicom Banić. To su za Nacional ispričala dva izvora bliska Dodiću. Njih dvoje upoznali su se u Dodićevu kafiću Gold, a tom prilikom za istim stolom sjedilo je desetak ljudi, uključujući i Dodića, ali i jednog poznatog hrvatskog novinara. Mamić je te večeri prema Slavici Banić bio uljudan i nije s njom pretjerano komunicirao. Dodiću bliski izvori tvrde da Mamić vjerojatno ni dan danas nema telefonski broj Slavice Banić. Kažu da su se Mamić i Slavica Banić upoznali u kafiću Gold nekoliko tjedana prije Dana državnosti.

I Mamić i Slavica Banić bili su nedugo potom uzvanici Kolinde Grabar-Kitarović na njenom službenom koktelu u povodu Dana državnosti u Uredu predsjednika, na Pantovčaku. Jedno su vrijeme proveli zajedno razgovarajući. Njoj bliski izvori tvrde da nikakvih neprimjerenih kontakata između nje i Mamića nije bilo.

Slavica Banić duže vrijeme poznaje Dodića i često komuniciraju. Nekoliko godina ona je u dobrim odnosima i s jednim poznatim hrvatskim novinarom koji je također prisan s Dodićem i svjedočio je trenutku u komu su se Mamić i Slavica Banić upoznavali. Taj novinar ispričao je za Nacional da s njom nikada nije komentirao rad Ustavnog suda i da je ona izbjegavala s njim svaku, pa čak i posve načelnu komunikaciju o načinu njegova funkcioniranja. Zato mu se čini nevjerojatnim da bi si dopustila bilo kakvu diskusiju s ikakvim lobistima zainteresiranim za jednu ustavnu tužbu.

Slavica Banić tijekom proteklog vikenda umalo je završila u bolnici. Osjećala je velik pritisak u glavi i prsima, a gotovo joj je pozlilo kada je u tjedniku Telegram pročitala da je bila na meti Uskoka zbog neprimjerenih kontakata s Dodićem, koji su navodno bili povezani s njihovim lobiranjem da Hrvatski nogometni savez na Ustavnom sudu pokuša srušiti Zakon o sportu.

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO POKUŠAVA REKONSTRUIRATI kako je Mamić sa suradnicima doznao da Uskok pokušava razotkriti njegovo navodno neprimjereno lobiranje da preko sutkinje Ustavnog suda Slavice Banić sruši Zakon o sportu. Zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o sportu podnio je Hrvatski nogometni savez, ali je ubrzo povučen, po svemu sudeći kako bi se učinile bespredmetnim moguće optužbe da je Mamić preko svojih suradnika ili osobno pokušao u Ustavnom sudu lobirati da se taj zakon ocijeni neustavnim.

  • NA KOKTELU NA PANTOVČAKU u povodu Dana državnosti, kamo ih je oboje pozvala Kolinda Grabar Kitarović, Mamić i Slavica Banić razgovarali su desetak minuta na terasi ispred Ureda predsjednice

Nacional je tu Mamićevu inicijativu razotkrio još 21. listopada, ekstenzivno opisujući zašto on to želi učiniti. Tada je u Nacionalu o tome pisalo: “Izvori bliski Mamiću ispričali su za Nacional kako je Mamić uvjeren da je već dulje vrijeme pod tajnim mjerama praćenja i izviđanja, a sumnja i da su sigurnosne službe registrirale njegov susret sa sutkinjom Ustavnog suda Slavicom Banić koji se dogodio u kafiću Gold u zagrebačkoj Dubravi. Po svemu sudeći, upravo je to bio povod da se na portalu direktno.hr objavi članak Velimira Bujaneca, u kojem se tvrdi da su osim Zdravka Mamića i njegova suradnika, izvršnog direktora HNS-a Damira Vrbanovića, pod mjerama nadzora i dvoje sudaca Ustavnog suda, i to upravo Slavica Banić te Marko Babić, kao i viša sudska savjetnica na tom sudu Karmen Gospodinović. Članak je napisan tako da se u njemu sugerira da su te tvrdnje krunski dokaz SDP-ova prikrivenog državnog udara uoči parlamentarnih izbora, s ciljem da se pod kontrolu stavi Ustavni sud … Kao najvjerojatniju mogućnost Nacionalovi izvori navode da je u sklopu provođenja mjera praćenja Mamića i njemu bliskih suradnika presretnuta njegova komunikacija sa sucima i pravosudnim dužnosnicima te da se objavom te informacije pokušava djelovati preventivno. Plasiranjem informacije da se prisluškuju i suci Ustavnog suda te da se čak priprema njihovo uhićenje, vjerojatno se želi pojačati dojam da je proces protiv nogometne vrhuške politički montiran.”

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec zabranila je tijekom vikenda Slavici Banić do daljnjega bilo kakve javne istupe o toj aferi.

Ni Mamić se ne izjašnjava. Dodić tvrdi da se radi o konstrukcijama i da nikakva neprimjerena lobiranja za rušenje Zakona o sportu na Ustavnom sudu nije bilo. Rekao je da većinu teksta koji je o tom slučaju prošle subote objavio Telegram uopće ne razumije te da je i dalje u bliskim prijateljskim odnosima sa Zdravkom, a osobito sa Zoranom Mamićem.

U takvom ozračju iščekuje se nova runda obračuna istražitelja sa Zdravkom Mamićem, a možda i s nekim njegovim pravosudnim zaštitnicima. Ubrzo nakon parlamentarnih izbora počet će nastavak obračuna Državnog odvjetništva s najmoćnijim čovjekom hrvatskog nogometa, doznao je Nacional od visokih pravosudnih izvora. Među ostalim, ispituju se i neke sumnjive pozajmice koje je zagrebački nogometni klub Dinamo davao nekim svojim sada već bivšim igračima. Tvrdi se da je više bivših igrača zagrebačkog Dinama pozvano na ispitivanje kako bi razjasnili o kakvim se pozajmicama radilo. Nacionalu su poznati identiteti nekih igrača koji su bili na razgovoru u Državnom odvjetništvu.

PREMA TVRDNJAMA UPUĆENIH PRAVOSUDNIH izvora, Državno odvjetništvo došlo je do vrlo ozbiljnih indicija da su neke pozajmice bile fiktivne i da su služile kao paravan za izvlačenje novca iz zagrebačkog Dinama. Neke procjene idu toliko daleko da se tvrdi kako je putem fiktivnih pozajmica iz kluba izvučeno više desetaka milijuna kuna. Tvrdi se da se sve radilo na prilično prizeman način, klasičnim falsifikatima. Istražitelji su jednog bivšeg igrača Dinama ispitivali o pozajmici koju je dobio od kluba, ali je on ispričao da nije dobio nikakvu pozajmicu i da je na ugovoru o pozajmici lažiran njegov potpis. Ako su te tvrdnje točne, tada se može sumnjati da su nepoznate osobe iz zagrebačkog Dinama sastavljale fiktivne ugovore o pozajmicama koje su se tobože davale igračima, da se potom novac isplaćivao s klupskog računa, ali da on nikada nije stigao do igrača kojima je navodno bio namijenjen. Na razgovorima u Državnom odvjetništvu bili su i roditelji nekih mladih talentiranih Dinamovih igrača.

  • USKOK ISTRAŽUJE sumnjive pozajmice koje je Dinamo isplaćivao igračima kluba, ali koje nisu dospjele do igrača, već su na ugovorima o pozajmicama, čini se, lažirani potpisi igrača koji tvrde da novac nisu primili

“Okružili smo ga sa sedam različitih strana i u svim situacijama jako dobro stojimo. Dokaza ne manjka. Međutim, nećemo ići u nikakvu akciju dok ne prođu parlamentarni izbori jer ne želimo slušati ničije tvrdnje da djelujemo u dosluhu s političarima. Politizaciju Državnog odvjetništva nećemo dopustiti, a nekoliko dana prije ili kasnije u bitki protiv nezakonitosti ovog tipa zasigurno ne igra odlučujuću ulogu. Mislim da u situaciji protiv Mamića stojimo izvrsno, ali kada je u pitanju hrvatsko sudstvo, tu je praksa pokazala da je itekako sve moguće”, izjavio je za Nacional visoki pravosudni izvor.

Izvor blizak Mamiću ispričao je za Nacional da je on vrlo dobro upoznat s većinom aktivnosti Državnog odvjetništva i s onim što će mu se tek pokušati staviti na teret. Dijelom je to i stoga što je doznao koje su osobe proteklih tjedana bile na ispitivanjima u Državnom odvjetništvu.

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO najviše je frustrirano upravo tim što se najosjetljivije aktivnosti povezane uz istrage protiv Mamića, ali i neke druge složene predmete, ne mogu držati u tajnosti više od nekoliko dana. Pojavile su se i sumnje da pojedinosti o tim istragama možda mogu curiti upravo iz sudova, ali je to izuzetno teško dokazati. Na čelu zagrebačkog Županijskog suda nalazi se Ivan Turudić koji je više puta javno govorio o svom prijateljstvu sa Zdravkom Mamićem, ali i drugim njemu bliskim osobama kojima se sudi na tom sudu.

Komentiraj