Kako je u NDH likvidirano oko petnaest tisuća Roma

Saša Zinaja

Povjesničar Danijel Vojak u znanstvenom radu posvetio se marginaliziranoj temi konfiskacije romske imovine u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Prije Drugog svjetskog rata na području današnje Hrvatske živjelo je oko 15.000 Roma, a nakon rata tek njih 405. Danas ih je u Hrvatskoj oko 40.000

‘Imam mnogobrojnu obitelj, a doselio sam bez sredstava pa nemam nikakve nekretnine ni pokretnu imovinu. Zaslužan sam Hrvat te mi općina Ivankovo i Ustaški tabor preporučuju da mi se podijeli prazna ciganska kuća. Kuća i kučište Šandora Tomaševića iz Ivankova do danas stoji prazna pa molim kotarsku oblast da mi to podijeli u posjed i uživanje.”

Ovo je jedan od dokumenata, a napisan je u Vinkovcima 1942., koji čine dio istraživanja povjesničara Danijela Vojaka s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, a on se posvetio do sada marginaliziranoj temi konfiskacije romske imovine u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Danijel Vojak završava znanstveni članak na tu temu, a iduće godine taj će znanstveni rad biti uklopljen u knjigu radnog naslova “Romi u Nezavisnoj Drżavi Hrvatskoj”. Na temelju njegove analize jednog znanstvenog rada, u kojem je usput spomenuto da su ustaške vlasti oduzimale i imovinu Roma, i u sklopu projekta o istraživanju stradanja Roma u Drugom svjetskom ratu koji je vodio 2015., a financiralo ga je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, pronašao je nekoliko kutija građe o oduzetoj romskoj imovini za vrijeme NDH u Državnom arhivu u Osijeku te dio slične građe u Državnom arhivu u Karlovcu….

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj