Kako je tajni susret Bandića i Kikaša na Silbi otkrio moguću malverzaciju oko prodaje odmarališta

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić krajem kolovoza tajno je došao na Silbu, na kojoj se nalazi jedan od mnogih objekata Grada Zagreba na jadranskoj obali, koji su usred pandemije zbog koronakrize stavljeni na prodaju, što je pobudilo sumnju. Diana Klanac, predsjednica Vijeća MO Silba upozorila je na taj dolazak i susret sa Slobodanom Ljubičićem-Kikašem kao i na očajno stanje u kojem se nalazi vrijedna nekretnina.

ZAGREBAČKI HOLDING D.O.O.- DIREKCIJA, ULICA GRADA VUKOVARA 41, 10000 ZAGREB

Poštovani,

Kao što ste upoznati da je Sportski centar Mirta koji se nalazi na otoku Silbi bio dugogodišnje korišten od raznih športskih društva i udruga a da bi na kraju došao u posjed Zagrebačkog Holdinga, slobodni smo vas kontaktirati.

Naime, gradonačelnik grada Zagreba g. Bandić posjetio je dotični objekat koji se nalazi na otoku Silbi dana 21. kolovoza 2020.

Tom prilikom nije obavijestio nikog od lokalne samouprave da će doći da bi zajedno s nama prošao problematiku dotičnog centra koji je nama bio u vrijeme svoje aktivnosti važan jer su se tamo skupljala i naša djeca na raznim sportskim aktivnostima

Poznato nam je da je oko 2012. od Hrvatskog olimpijskog odbora Zagrebački Holding preuzeo centar Mirtu i da se tada pričalo da će ga obnoviti jer je već tada bio u derutnom stanju te da će napraviti centar za treniranje raznih sportskih udruga, društva…

No do danas nitko nije posjetio centar a kako smo doznali ni sam g. Bandić nije ga vidio do dana kada ga je odlučio zbog tko zna čega posjetiti.

Dodatni problem je što se centar nalazi na najljepšoj pješčanoj plaži na našem otoku a sada onako napušten i derutan prikazuje jako ružnu sliku za naš otok.

Ovaj novi MO Silba odlučio je nešto napraviti po tom pitanju pa vam se po tom problemu za koji ste usko vezani i obraćamo.

Odlukom grada Zadra o komunalnom redu u članku 5. navedeno je sve što je vlasnik nekretnine dužan raditi da bi se poštovala odredba.

Vi kao vlasnici ovog centra koji ima dvije zgrade i terene oko njih ne odnosite se u skladu sa tim odredbe grada Zadra čiji smo i mi administrativni dio.

Razočarani smo dosadašnjim odnosima prema ovim nekretninama koje u ovakvom stanju nanose kako ružnu turističku sliku tako i ekološku štetu jer se tamo nakupilo smeća i otpada koji se nalaze na otoku. Mislimo da se gradonačelnik g. Bandić sa suradnicima trebao susresti s predstavnicima lokalne samouprave, porazgovarati s nama o trenutnom stanju koje su zatekli.

Mišljenja smo da bi nas trebali obavijestiti o vašoj odluci, ma kakva ona bila, da znamo što smjerate s centrom i da u što skorijem vremenu uredite okoliš oko zgrada koje opet kažem šteti nama otočanima (Vi u Zagrebu ne vidite ga svaki dan kao mi).

Spremni smo surađivati u bilo kojem obliku kojem možemo ali isto tako ukoliko ne dobijemo skori odgovor na naše molbe spremni smo postupiti sukladno Odlukama o komunalnom redu

Predsjednica vijeća MO Silba

Diana Klanac.”

Diana Klanac, predsjednica vijeća Mjesnog odbora Silba, upozorila je na sumnjiv tajni dolazak milana bandića gliserom i njegov susret sa Slobodanom Ljubičićem-Kikašem koji tamo ima kuću. kaže da će Zbog očajnog stanja objekta vlasnik – grad zagreb – morati platiti kaznu jer je dužan imovinu i javnu površinu održavati urednom. O svemu su, kaže Diana Klanac, obavijestili i pročelnika za otoke i ići će ako treba i na više instance. PHOTO: Dino Stanin/PIXSELL

 

Tako glasi dopis koji je prije desetak dana vlasniku SRC-a Mirta na otoku Silbi, odnosno društvu Centar d.o.o. unutar Zagrebačkog holdinga, uputila predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Silba Diana Klanac, revoltirana stanjem u kojem se nalazi ova vrijedna nekretnina koja je postala ruglo otoka.

Budući da je namjerno prepuštena propadanju, godinama se govori kako se prodaja jedne od najljepših lokacija na otoku Silbi “namješta” nekome tko je privatno blizak s predstavnicima vlasti u Zagrebu, a te je glasine dodatno potaknuo i iznenadni dolazak Milana Bandića ovog ljeta na otok. Javni poziv za prodaju Mirte objavljen je na stranicama Zagrebačkog holdinga još 2015. godine:

“20. kolovoza 2015. JAVNI POZIV za iskazivanje interesa za kupnju nekretnina u vlasništvu društva Centar d.o.o. u likvidaciji SRC MIRTA na otoku Silba.

PREDMET PRODAJE:

Predmet prodaje su zemljišta i objekti u sklopu Sportsko rekreacijskog centra Mirta na otoku Silba, upisani u – zk.č.br. 921/1 zk.č.br. 921/7, zk. č.br. 921/2 i zk.č.br. 921/8 , (zk. ul. br. 760); zk.č.br. 920, (zk.ul.br. 1368), zk.č.br. 916, zk.č. br. 918, zk.č.br. 919, zk.č.br. 1932, zk.č.br. 1933, (zk.ul.br. 1636), zk.č.br. 915/4, (zk.ul.br. 1601), zgr.br 338, (zk.ul.br. 1019), zk.č.br.903/2 (zk.ul.br.1355), zk.č.br.1930/1, zk.č.br.1930/1, zk.č.br. 1931, (zk.ul.br. 271), sve k.o. Silba;

Navedene zemljišno-knjižne čestice su ukupne površine 19.414 m2. Katastarske čestice iz katastarskog operata su djelomično usklađene s katastarskim česticama u zemljišnim knjigama. Objekti u sklopu Sportsko rekreacijskog centra MIRTA na otoku Silba: smještajni objekt pov. 569,30 m2, restoran pov. 560 m2, 10 bungalova uk. pov. 185 m2, cistema pov. 203 m2. lz prostornog plana Grada Zadra, 4. građevinsko područje naselja Silba u bitnom se navodi:

– Namjena zone je R2 – sport i rekreacija.”

Komentirajući činjenicu da je Bandić ovoga ljeta na Silbu iznenada došao gliserom kako bi se sastao sa Slobodanom Ljubičićem-Kikašem koji tamo ima kuću i pritom se nije javio predstavnicima lokalne samouprave, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini grada Zagreba Renato Petek kaže kako je to informacija koja pali alarm: “Ako su se te dvije osobe našle na mjestu u kojem postoji gradska imovina koja se planira prodati preko tvrtke koja je utopljena u Zagrebački holding, a javnost o tome ništa ne zna, to je potencijalno nova afera u gradu. Slobodana Ljubičića i inače se nedovoljno spominje u cijeloj situaciji oko Bandića i u vezi onoga što se u gradu činilo u posljednjih 15 godina. Čini mi se da je on igrao puno važniju ulogu od one minorne koju danas ima kao svjedok na suđenjima. Što se tiče Bandića, više me ništa ne može začuditi jer on radi sve ono što mu je dopušteno raditi, uz blagoslov HDZ-a.”

 

‘Najvrednija gradska imovina prebačena je na Zagrebački holding koji je trgovačko društvo i nad njim gradski zastupnici nemaju ingerencije. Bandić tako može rasprodavati imovinu bez kontrole’, kaže Renato Petek

 

Dijana Klanac kazala je kako je za dolazak gradonačelnika Bandića doznala slučajno jer su trojica djelatnika Zagrebačkog holdinga došla dan prije i slučajno odsjela kod čovjeka koji je član Mjesnog odbora. “On me obavijestio da dolazi Bandić s gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem, kako bi pogledali odmaralište Mirta. Ti djelatnici su dan prije raščišćavali put kako bi Bandić mogao ući u zgradu. Međutim, gradonačelnik Zadra nije došao i nije imao pojma o dolasku zagrebačkog gradonačelnika. Bandić se pojavio oko pet popodne, zadržao se oko sat vremena, popio piće u lokalnoj slastičarni i nije ni pokušao stupiti u kontakt s nama.”

Dodaje kako su Silbenjani jako razočarani i ljuti zbog takvog stanja bivšeg sportskog odmarališta jer je ono u svoje zlatno doba puno značilo za otok: “I ja se sam kao dijete družila s djecom iz Zagreba koja su tu ljetovala u okviru sportskih klubova i sudjelovala sam u sportskim aktivnostima. Kada je Zagrebački holding preuzeo objekt, bilo je rečeno da će se odmaralište obnoviti, odnosno bungalovi i centralna zgrada i preurediti u sportski centar i da će u njega dolaziti sportaši tijekom cijele godine, što bi nama odgovaralo. Međutim, od toga već sedmu godinu nema ništa. Sve do dana kada je Bandić bio na Silbi, a nije se udostojio ni razgovarati s predstavnicima lokalne samouprave.”

Petek ističe i kako odmaralište na Silbi, u vlasništvu društva Centar d.o.o. za sportsku djelatnost unutar Zagrebačkog holdinga, nije bilo navedeno na popisu imovine grada Zagreba, što je sumnjivo.

“To je još jedan dokaz da se nastoji sakriti imovina Grada Zagreba, javno dobro čija se vrijednost namjerno umanjuje i koje se čuva za privatne interese i poznate investitore”, uvjeren je Petek.

On je 2018. tražio popis imovine kojom upravlja Holding izvan Zagreba jer je tada počeo prvi neobvezujući poziv, kada je sva imovina Grada Zagreba pa i zgrada u Vukovarskoj, gdje je sjedište Holdinga, stavljena u natječaj. “No Skupština Grada Zagreba koja po zakonu mora odobriti bilo koju transakciju vredniju od milijun kuna u ovom slučaju ne može ništa učiniti jer je najvrednija imovina prebačena na Zagrebački holding koji je trgovačko društvo i nad njim gradski zastupnici nemaju ingerencije. Skupštinari samo dobivaju izvješće kada je nešto izvršeno. Tako je ogroman dio gradske imovine sakriven ne samo od očiju zastupnika, nego i od očiju građana Zagreba koji su njeni vlasnici. Bandić tako sam može rasprodavati imovinu bez ikakve kontrole. Kada ga u Skupštini netko i pita oko nekih škakljivih tema, najčešće izbjegne odgovor i kaže da će ga poslati pisanim putem. Onda dobivamo djelomične informacije, to se razvlači, a tek nakon nekoliko mjeseci možda uspijemo doći do odgovora. No kada stavimo kao točku dnevnog reda raspravu o imovini Grada Zagreba, onda to spriječi vladajuća većina, Bandić i HDZ. “

U jeku korona-krize, 6. ožujka, Zagrebački holding objavio je natječaj za prodaju nekretnina na moru u vrijednosti od 61.513.475 kuna bez PDV-a, kao i zakup građevinska zemljišta u Samoboru i Zagrebu. Natječaj je trajao 60 dana, a onda je ponovljen početkom srpnja. U njemu je navedeno da se prodaje dio hostela Zlatokrila, odmaralište Milda i Depadansa u Velom Lošinju, hostel Halugice u Puntu na Krku, odmaralište u Novom Vinodolskom, hostel Jelen Skrad u Skradu te hostel Loda Skradin u Skradinu. Početna cijena ponuđenih nekretnina kreće se od 2.785.300 kuna za hostel Jelen Skrad u Skradu te do 22.482.500 kuna za dio hostela Zlatokrila u Velikom Lošinju. Osim Zlatokrile, najskuplje je odmaralište Milda i Depadansa u Velom Lošinju koje je procijenjeno na 17.820.500 kuna. Osim tih nekretnina, hostel Halugice u Puntu na Krku prodaje se za skoro 7 milijuna kuna, odmaralište u Novom Vinodolskom za 3,4 milijuna kuna, a hostel Loda u Skradinu za 8,1 milijun kuna. Prije toga objavljen je natječaj za prodaju kompleksa u Dugoj uvali, hostela i autokampa, ukupne površine 2.454,50 m2 za početnu cijenu od 184.205.600 kn i dijela zemljišta u Savudriji, za cijenu od 708.000 kuna.

Klub nezavisnih zastupnika u Gradskoj skupštini na rujanskoj sjednici postavio je pitanje zašto je Zagrebački holding usred krize izazvane pandemijom odlučio objaviti natječaj za prodaju gradske imovine, a radi se uglavnom o odmaralištima koja se nalaze na najboljim lokacijama uz jadransku obalu, no odgovor nisu dobili: “Zahvaljujući rukama HDZ-a i zastupnika Kluba Milana Bandića koji još uvijek imaju većinu u Skupštini, onemogućeno nam je da dobijemo izvješće gradonačelnika. Kako je u međuvremenu donesena Strategija za upravljanje imovinom grada Zagreba, mi smo ponovo tražili i uvid u kompletnu imovinu kojom Holding raspolaže. Posebice nas je zanimala ova koja je na bubnju jer je ekonomskom računicom posve neprihvatljivo da se imovina prodaje u jeku krize, kada je cijena nekretnina dramatično pala. To znači da bi Grad, ako išta uspije prodati, dobio daleko manje nego što je procijenjena vrijednost. Pitanje je kome je to u interesu”, rekao je Petek.

Međutim, nakon što je točka dnevnog reda odbijena, Zagrebački holding poslao je šturo priopćenje na postavljene upite, u kojem se navodi da je prodana imovna na Lošinju i Novom Vinodolskom, bez ikakvih informacija o cijeni ili kupcu.

Petek je podsjetio i da je među nekretninama koje su stavljene na prodaju bilo i odmaralište ZET-a na Lošinju, odnosno Milda i Depadansa koje su gradili i održavali radnici ZET-a i u njemu beneficirano ljetovali do 2017. Nagađalo se da je za njega zainteresiran ruski vlasnik obližnjih hotela, a o cijelom slučaju i dalje se vodi spor: “Razdvajanjem ZET-a od Zagrebačkog holdinga oni su napravili podjelu imovine, na što je, nažalost, većina u Skupštini također pristala, čime je radnicima onemogućeno da upravljaju imovinom u koju su ulagali odvajajući svoje regrese prije 30-40 godina. Tim novcem su osigurali odmaralište u kojem su relativno jeftino mogli ljetovati tjedan ili dva godišnje. Oni su jedno vrijeme uspjeli stopirati prodaju jer su imali ugovor s Holdingom, u kojem stoji da bez suglasnosti sindikata ta imovina ne može biti prodana. Sporili su se na sudu o tome je li taj ugovor još uvijek na snazi, a iz ovog dopisa je vidljivo da je imovina prodana bez njihova znanja.”

On smatra da je problem što se prodaju odmarališta koja su do nedavno bila u funkciji i uglavnom služila za odmor djece i nije jasno tko ih je i zašto odlučio rasprodati. Tvrdi kako je pokušao obići sva odmarališta i provjeriti u kojem su stanju nakon što je natječaj objavljen 6. ožujka ove godine, no Stožer civilne zaštite grada Zagreba, kojem je na čelu Bandić, nije mu dopustio da u to doba putuje i napusti grad. “Bilo je doista čudno da je natječaj raspisan tek kada je nastupio lockdown jer je tu odluku Zagrebački holding na skupštini donio još u rujnu 2019. U ožujku sam zatražio od Stožera da obiđem te lokacije, no to mi je bilo onemogućeno zbog pandemije. Ta odmarališta koristila su i djeca slabijeg imovinskog stanja, djeca branitelja i djeca iz Beslana, žrtve terorističkog napada. Ovog ljeta posjetio sam dvije od tih lokacija, jedna je odmaralište Cvrčak u Dugoj uvali koje je najvrednija imovina jer su tamo hostel, kamp i velika parcela zemlje. Kada smo postavili pitanje zašto ga prodaju, dobili smo šturi odgovor da je to poslovni plan Holdinga. Bio sam i u Skradinu, tamo su dva objekta koji nisu u funkciji i prodaju se za oko 8 milijuna kuna. No čim se propitkuje na što će se potrošiti novac od prodaje, onda se nailazi na zid šutnje. Nevjerojatno je da ni gradski zastupnici niti javnost ne mogu saznati konkretne podatke. Očito je plan gradonačelnika da ove predizborne godine uprihoduje određena sredstva kako bi zapunio rupe u proračunu grada koji se nalazi u teškoj financijskoj krizi i kako bi namaknuo za plaće silnih zaposlenika. Potpuno je neprihvatljivo da se ususret izborima kreće u takvu rasprodaju.”

Dijana Klanac kaže i kako je njima bilo čudno da se gradonačelnik prvi put pojavio na Silbi u predizbornoj godini: “I mi smo na Silbi komentirali kako očito smatra da mu je ovo posljednja godina mandata, pa što uhvati, uhvati. Sigurno će pokušati nešto ušićariti.”

Diana Klanac kaže da je objekt Mirta ruglo na jednoj od najljepših pješčanih plaža na Silbi, zapušten je te je leglo štakora i prepun smeća

 

Na upit Nacionala, Senka Knežević iz Ureda Uprave Zagrebačkog holdinga poslala je dopis u kojem tvrdi suprotno: “Nakon što je Uprava Zagrebačkog holdinga d.o.o. sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske i aktima Društva, za one nekretnine koje ne donose makar ni minimalni povrat na vrijednost (tzv. ROA koeficijent) te nakon preispitivanja tržišta i konzultacije sa savjetnicima, a na temelju suglasnosti Skupštine Društva ZGH d.o.o., donijela odluku o raspisivanju javnih natječaja za njihovu prodaju, isti je objavljen u tisku i na internetskim stranicama ZGH d.o.o.

Početne tržišne vrijednosti/kupoprodajne cijene nekretnina za prodaju utvrđene su od strane ovlaštenog sudskog vještaka s kojim ZGH d.o.o. sukladno Zakonu o javnoj nabavi ima sklopljenu ugovor o pružanju navedene usluge, a odluku o najpovoljnijem ponuditelju po provedenom javnom natječaju sukladno aktima Društva donosi Skupština društva ZGH d.o.o.

Skrećemo pozornost kako su u fokusu poslovanja ZGH d.o.o. pružanje komunalnih usluga građanima, a potrebni visoki financijski iznosi investiranja u navedene objekte na moru samo za osiguravanje minimalnih kvalitetnih i zakonskih uvjeta kako bi mogli funkcionirati kao turistički objekti, prelaze mogućnost stabilnog i rentabilnog poslovanja ZGH d.o.o. te ne bi rezultirali održivom razvoju istih. Isto tako, ističemo kako predmet javnog natječaja nisu dječja odmarališta u kojima se održava tradicionalna škola u prirodi kao i ljetni odmori djece. Nekretnine za koje su raspisani javni natječaji za prodaju u vlasništvu su ZGH d.o.o. te iste ne predstavljaju gradsku imovinu, a odluku o prodaji istih donosi Skupština Društva sukladno naprijed navedenim propisima i aktima Društva.

Na neobvezujući javni poziv za iskazivanje interesa za komercijalizaciju nekretnina od lipnja 2017., kojim se željelo ispitati tržište i interes i za nekretninu na Silbi između ostalog, pristiglo je 5 ponuda od čega su 3 za kupoprodaju bez iskazanih cijena. Naglašavamo da je za predmetno odmaralište već dva puta bio raspisan javni natječaj, no zainteresiranih kupaca nije bilo.

Također, predstavnici Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga d.o.o. u kontaktu su s lokalnim vlastima u Zadru i otoku Silbi te će lokalna zajednica na vrijeme biti upoznata s budućim planovima vezano za predmetno odmaralište.”

Posljednje tvrdnje demantirala je Dijana Klanac jer nisu dobili nikakvu informaciju kao predstavnici lokalne vlasti, a do zaključenja ovog broja Nacionala nije stigao ni odgovor na dopis poslan društvu Centar d.o.o. i ureda gradonačelnika. “Nitko nam se nije obratio. Zbog toga stanovnici Silbe su uvjereni kako se tu radi o netransparentnim poslovima. Sada kada je objekt potpuno uništen, Zagrebački holding vjerojatno će tvrditi da nema novca da se odmaralište uredi i prepustit će ga za mali novac privatniku koji je njima blizak, a ne bi me čudilo da Ljubičić u tome ima ulogu. Silba je mala i mi se bojimo da bi tu mogla osvanuti građevina koja ne priliči otoku. Nas o tome nitko ništa nije ni pitao, a smatramo da bi trebali poslušati i naše mišljenje jer je to ipak naš otok.”

 

‘Visoki financijski iznosi investiranja u gradske objekte na moru prelaze mogućnost stabilnog i rentabilnog poslovanja Zagrebačkog holdinga te ne bi rezultirali održivom razvoju istih’, kažu u Holdingu

 

Petek kaže da je najveći problem u tome što je godinama jedini član skupštine Zagrebačkog holdinga Bandić, što je po zakonu moguće. Kombinacijom Zakona o trgovačkim društvima i samovoljom gradonačelnika 2006. osnovan je Zagrebački holding, u vrijeme dok je u Zagrebu na vlasti bio SDP. Prvi predsjednik uprave Holdinga bio je Slobodan Ljubičić-Kikaš, dugogodišnji Bandićev prijatelj od najvećeg povjerenja, a jedini član skupštine društva koje je “progutalo” sva društva u vlasništvu Grada postao je Bandić. Cilj osnivanja Holdinga tada je navodno bilo smanjenje troškova poslovanja, što nije ostvareno jer je nabujao do preko deset tisuća zaposlenih i postao mjesto za uhljebljivanje članova Bandićeve stranke, rođaka, prijatelja i koalicijskih partnera, ali zato Holding samovoljno raspolaže svom gradskom imovinom. “To se pokušalo promijeniti u vrijeme krize 2009., kada je u Skupštini većinski vladao SDP, a Bandić bio izbačen iz stranke. No odlukom Trgovačkog suda 2010. Bandić je uspio ostati jedini član skupštine. Čim je došao u priliku, ponovo je uzeo svu vlast u ruke i sam odlučuje o imovini građana, kojom nominalno upravlja Zagrebački holding.”

Na upit može li Zadar, kojem Silba administrativno pripada, a na čijem je čelu gradonačelnik iz redova HDZ-a utjecati na Bandića i prisiliti ga da konačno učini nešto s propalim odmaralištem, jer su HDZ i Bandić koalicijski partneri u Zagrebu, Dijana Klanac kaže kako dobro surađuju sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem i da će zatražiti sastanak.

“Ono što sami možemo je pozvati se na članak 16 o komunalnom redu zato što je to ruglo koje se nalazi na jednoj od najljepših pješčanih plaža na Silbi, zelenom otoku bez automobila. Taj ogroman prostor godinama je zapušten, leglo štakora, prepun smeća. Zbog takvog stanja vlasnik će morati platiti kaznu jer je dužan imovinu i javnu površinu održavati urednom. Zagrebački holding o tome ne brine još od 2013. Mi smo novi mjesni odbor osnovan u lipnju ove godine i bit ćemo uporni. O svemu smo obavijestili i pročelnika za otoke i ići ćemo ako treba i na više instance. Tu se ne radi samo o Silbi, već i o slici hrvatskog turizma. Sigurno nećemo odustati i učinit ćemo sve što je u našoj moći.”

Na pitanje očekuje li da će se HDZ od ovakvih potencijalno sumnjivih poslova gradonačelnika Bandića pokušati ograditi u izbornoj godini, Petek je odgovorio: “Ako se u medijima objavi jaka afera, vjerujem da hoće. S druge strane, cijeli rujan su govorili o financijskoj krizi i katastrofi u Zagrebu nakon potresa i da je potrebno napraviti radikalan zaokret. No kada se glasalo o dodatnom zaduženju od 350 milijuna kuna, onda je HDZ stao uz Bandića.”

Komentiraj