Eko Sever, vodeći hrvatski proizvođač ekološkog voća i povrća prije nepunih tjedan dana izgubio je parnicu protiv tjednika Telegram (danas telegram.hr), koji je razotkrio i objavio kako ta tvrtka kupcima prodaje neekološku robu. Naime, u presudi Općinskog suda u Zagrebu od 22. rujna, odbačeni su zahtjevi za naknadu štete koju je Eko Sever tražio od Telegrama zbog po njima neistinitih informacija o velikoj eko prevari. Presuda je nepravomoćna i Eko Sever se na nju može žaliti, piše Telegram.

– Telegramov specijal, suštinski, nije o Eko Severu. To je priča o jednom nastranom sustavu koji omogućava ovakve višegodišnje prevare, inspektorima koji službene nalaze pune lako provjerljivim lažima, nenajavljenim inspekcijama koje se, otkrili smo, ipak najavljuju, ministarstvu koje godinama ne radi svoj posao – i onda traži od novinara da prestanu raditi svoj. Presudom ova afera ne završava. Na neki način, ona tek počinje – izjavio je za Nacional Miran Pavić, direktor Telegram Media Grupe.

Podsjetimo, ujesen 2015. Telegram je objavio istraživački serijal o lažnim ekološkim proizvodima kojima pojedini proizvođači i dućani varaju kupce. U serijalu su objavljeni rezultati laboratorijskih testiranja, iskazi zaštićenih svjedoka, mišljenja stručnjaka i fotografski dokazi o noćnom transportu običnog voća i povrća u dvorište Eko Severa; sve Telegramove dokaze vlasnik i direktor Eko Severa agresivno je odbacivao, tvrdeći kako je riječ o uroti protiv njegove tvrtke i obitelji.

Tijekom sudskog procesa, vozač kamiona Branko Šimec, kojeg su fotografi Telegrama snimili u noćnim vožnjama, priznao je da je za Severe kupovao neekološku robu na Zelenoj tržnici.

– Kontaktirala me gospođa Ivka Sever i tražila da nabavim karfiol, papriku, ne sjećam se više što. Znala me povremeno nazvati ukoliko im je falilo nekih namirnica – prepričao je tijekom svjedočenja.

– Povrće za gospođu Ivku nabavio sam na Zelenoj tržnici gdje ne postoji roba s eko certifikatom, niti je ona od mene tražila povrće s eko certifikatom – rekao je i dodao kako je robu u dvorište Severa uvijek dostavljao oko 4 ujutro. Iskaz vozača kamiona Severi su u medijima najavljivali kao dokaz kojim će pobiti autentičnost Telegramovog istraživanja i fotografija.

Ključni dokumenti su nadopisani

Vozač Branko Šimec također je izjavio kako su antedatirani ključni dokumenti u cijeloj aferi, poput njegova neovjerenog ugovora s Eko Severom. Navedeni ugovor, s datumom 1. siječnja 2015., Severi su u mnogim medijima objavili kao dokaz da je Šimec od njih spornih večeri kupovao robu, a ne dostavljao neekološko voće i povrće sa Zelene tržnice. Međutim, Šimec je tijekom procesa priznao da je ugovor potpisan znatno kasnije, u listopadu te godine, odnosno nakon objave Telegramovog serijala.

Priznao je kako je nevjerodostojna i njegova pisana izjava kojom demantira Telegramove navode, koju su Severi 2015. također slali medijima.

– Gospođa Ivka rekla mi je da joj to treba za novine pa sam potpisao – kazao je. Dodao je kako potpis na dnu sporne izjave doista jest njegov, no u tekst je netko naknadno intervenirao.

Ekološko voće i povrće, proizvedeno bez korištenja pesticida i u prirodnim uvjetima, u dućanima se prodaje za nekoliko puta veću cijenu od običnog. Često ga konzumiraju ljudi sa zdravstvenim poteškoćama, specifičnim prehrambenim potrebama, malom djecom ili trudnice; upravo iz tog razloga, na razini cijele Europske unije proizvodnja i prodaja ekoloških proizvoda striktno se kontrolira.

Ova eko afera započela je benigno, nakon dogovora na jednom kolegiju kako bi mogli istražiti autentičnost ekoloških proizvoda na tržištu. Telegramova novinarka je tako kupila jabuke u 10 dućana i odnijela ih u Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar čiji su inženjeri pristali sudjelovati u Telegramovom istraživanju. Laboratorijska analiza pokazala je da voće s tri prodajna mjesta, među kojima je bilo i Eko Severovo, sadrži pesticide nedozvoljene u ekološkoj proizvodnji.

Nakon što je Telegram objavio rezultate, u njihovu redakciju javio se jedan prodavač sa Zelene tržnice koji je tvrdio kako vlasnici Eko Severa tamo godinama nabavljaju robu. U zamjenu za zaštitu identiteta, novinarima Telegrama je dostavio fotografije kamiona na ustaljenoj noćnoj ruti – parkiralište na Borovju – Zelena tržnica – sjedište Eko Severa – parkiralište na Borovju. Reporteri Telegrama nekoliko su noći pratili kamion, terenski provjerili navode izvora sa Zelene tržnice i sami fotografirali evidentno uhodanu proceduru. Sve tvrdnje Telegramovog zaštićenog svjedoka pokazale su se nedvojbeno točnima.

Istraživački feljton koji je objavio Telegram, razotkrio je dublje probleme hrvatske poljoprivrede i zaštite potrošača. Inspektori nadležni za kontrolu uhvaćeni su u lažiranju službenih dopisa te reklamiranju Eko Severovih proizvoda na svojoj službenoj Facebook stranici; istraga Telegrama razotkrila je da ekološke inspekcije slabo kontroliraju prodajna mjesta; djelatnici Ministarstva poljoprivrede pokušali su zataškati aferu, a sam ministar Tihomir Jakovina direktno se obrušio na novinare Telegrama, tražeći da prestanu istraživati.

Službeni inspektor: ‘mi i nenajavljene kontrole najavimo’

Nakon objave Telegramovog istraživačkog specijala, Ministarstvo nije tražilo, primjerice, vještačenje poslovnih knjiga tvrtke Eko Sever. Trebalo im je 11 dana da pošalju inspekciju; samo na jedno prodajno mjesto, u trgovinu u Tratinskoj ulici u Zagrebu, gdje su reporteri nekoliko tjedana ranije kupili sporne jabuke. Inspektori nadležnog ministarstva pritom nisu uzeli uzorke ni jednog drugog povrća ili voća, piše Telegram.

U istupima nakon izbijanja afere, Ministarstvo poljoprivrede zatajilo je činjenicu da ekološke inspekcije godinama nisu provjeravale trgovine Eko Severa. Nadzirali su njihovo imanje, gdje ni jedna analiza doista nije pokazala tragove nedozvoljenih pesticida, no prodajna mjesta ne. Osobito je slikovit detalj iz iskaza Dubravka Kupčinovca, direktora tvrtke Bioinspekt ovlaštene za nadzor proizvoda Eko Severa. Na sudu je u svojstvu svjedoka izjavio kako njegovi inspektori i propisane nenajavljene kontrole “ipak najave dan ranije, kako ne bi naišli na zatvorena vrata”.

Kako ukazuju podaci koje je svojedobno objavio sam vlasnik Eko Severa (kasnije ih je uklonio, nakon negativnih komentara na društvenim mrežama), posljednjih godina kroz njihove su dućane prošli deseci inspektora. Između ostalih sanitarni, financijski, zdravstveni i tako dalje, no ne i ekološki. Nadležna tijela naprosto nisu kontrolirala prodaju li u svojim trgovinama uistinu isključivo ekološke proizvode, navodi Telegram.

Nadzorno tijelo lažiralo je dio službenog izvješća

Naknadnom, zakašnjelom analizom, Ministarstvo poljoprivrede pokušalo je prikriti svoje ranije propuste, pogreške, ako ne i nešto gore. Što je, između ostalog, rezultiralo zbunjivanjem mnogih medija koji su izvještavali kako je, primjerice, “službena inspekcija Ministarstva demantirala rezultate Telegramove analize”. Službena inspekcija Ministarstva apsolutno nije mogla demantirati nenajavljenu analizu provedenu nekoliko tjedana ranije.

Ministarstvo poljoprivrede također se oglušilo na mišljenja vodećih stručnjaka za laboratorijsku analizu u Hrvatskoj, koji su javno reagirali na znanstveno neutemeljene navode nadzornog tijela, Bioinspekta. Nakon izbijanja afere, Bioinspekt je nespretno lažirao dijelove službenog nalaza kako bi zaštitili sebe i navedenog proizvođača, no djelatnici ministarstva na to nikad nisu reagirali. Bioinspekt i danas obavlja poslove nadzora poljoprivredne proizvodnje, navode reporteri Telegrama.

U tjednima nakon objave feljtona plasirana je još jedna maliciozna tvrdnja. Suradnici Eko Severa ukazivali su kako je načinom uzimanja uzoraka “prekršen Zakon o službenim kontrolama”. Novinarka koja je kupila jabuke nije nastupala iz pozicije službene kontrole, nema ovlasti inspektora pa ne može imati ni jednake obveze. Temi je pristupila iz vizure krajnjeg korisnika; bilo koji kupac ima pravo bilo koji proizvod odnijeti na laboratorijsku analizu.

Pokušavajući promijeniti percepciju slučaja u javnosti, direktor i vlasnik tvrtke Eko Sever angažirao je PR stručnjake, između ostalih i jednu od vodećih agencija u zemlji; plasirao je teorije o uroti trgovačkog lanca koji ga želi uništiti; zakupio je Veliku dvoranu HND-a za press konferenciju na kojoj je zajednički nastupio s direktorima Bioinspekta, kako bi difamirali Telegram.

Općinski sud u Zagrebu, međutim, prihvatio je argumente Telegramovih svjedoka, ocijenivši ih “uvjerljivim i životno logičnim te međusobno suglasnim”. Nadalje, stoji u obrazloženju presude, “dovođenjem dokaza u međusobnu svezu, utvrđeno je da su autori u dobroj vjeri provjeravali navode svojih izvora, fotografirali uočeno, te u konačnici objavili spornu reportažu”.

Autentičnost Telegramovog istraživačkog feljtona pod kaznenom je odgovornošću potvrdio i vozač koji je vodećem proizvođaču ekoloških namirnica noću dostavljao robu s veletržnice.

Komentiraj