Kako je šef Rebra, koji smatra da je dobro da na čelu države budu ‘praktični katolici’, spojio Tomislava Karamarka i Tihomira Oreškovića

Na sudbinu Mirele Čavajde, trudnice kojoj su hrvatski liječnici nakon proteka 20. tjedna trudnoće odbili napraviti prekid trudnoće iako je njezinom djetetu bio dijagnosticiran maligni tumor, presudnu je ulogu kao član Povjerenstva KBC-a Zagreb imao Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, šef HDZ-ova odbora za zdravstvo i nesuđeni ministar zdravstva u Vladi HDZ-a i Mosta.

Nacional u novom broju donosi priču o tome koja je točno bila Ćorušićeva uloga u slučaju Čavajda, ali i zašto on 2016. nije postao ministar.

Nacionalno vijeće Mosta donijelo je početkom 2016. godine odluku da Ante Ćorušić, današnji ravnatelj KBC-a Zagreb, najveće bolnice u Hrvatskoj, ne smije biti ni na kakvoj funkciji i to zato jer su protiv njega imali kompromitirajuće materijale. RTL je tada objavio da je Ćorušić “odustao od svega” i da je podnio ostavku na mjesto šefa HDZ-ova odbora koju će i pismeno podnijeti Tomislavu Karamarku. No do toga ipak nije došlo jer je Ćorušić ostao i na čelu odbora i postao ravnatelj KBC-a Zagreb.

Ćorušić je trebao biti ministar zdravstva u vladi HDZ-a i Mosta formiranoj početkom 2016. koju je predvodio premijer Tihomir Orešković, dok je prvi potpredsjednik bio tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Ćorušić je, naime, imao velike zasluge za formiranje te vlade jer je upravo on, prema onome što je sam u to vrijeme govorio na HRT-u, spojio Karamarka i Oreškovića.

“Tim, čuj, moramo se vidjeti. Moraš u roku od tri sata odlučiti želiš li biti hrvatski premijer”, tim se riječima Ćorušić obratio Oreškoviću u vrijeme kad je HDZ tražio premijera koji će biti prihvatljiv njihovu koalicijskom partneru Mostu – bez kojeg nisu mogli formirati vladu. Ćorušić je Karamarka i Oreškovića prvi put spojio nekoliko mjeseci prije toga, kad je Karamarko Oreškoviću nudio da bude ministar financija ili gospodarstva u njegovoj budućoj vladi. No Orešković je to odbio. Krajem 2015., kad je bilo jasno da Karamarko neće moći biti šef vlade, Ćorušić je ponovno nazvao Oreškovića i u Karamarkovo ime ponudio mu poziciju premijera.

Neposredno prije nego što je Orešković i službeno izabran, u siječnju 2016., Ćorušić je za HRT-ovu emisiju ”Labirint” rekao da je dobro što je Orešković praktični katolik.

“Znam da je praktični katolik kao i njegova supruga. Ja znam da su se nama supruge znale susretati na zornicama kad je on pokušavao napraviti kuću u Šestinama kad je bio direktor Plive, tako da praktični katolik je, i ja mislim da je to za društvo i za Hrvatsku jako dobro, da su konačno četiri vodeća čovjeka u državi – Orešković, predsjednica Kitarović, Karamarko i Petrov – praktični katolici, to nismo nikad imali”, rekao je Ćorušić za HRT u siječnju 2016.

>> Ekskluzivno: Kako je Crkva Ćorušiću trasirala put da ostane šef HDZ-ova Odbora za zdravstvo i umjesto na sudu završi na čelu KBC-a Zagreb gdje je ugrozio život Mirele Čavajde

Više pročitajte u novom broju Nacionala

Komentiraj