POVJERLJIVI DOKUMENTI PROTIV BIVŠEG ŠEFA NADZORNOG ODBORA INE

U ARBITRAŽNOJ ODLUCI navodi se da su hrvatski članovi Uprave trebali tužiti Inu, a Nacional otkriva zašto je Siniša Petrović bio protiv toga

‘ Da su članovi Uprave smatrali da im je pravo da upravljaju INA-om nezakonito uskraćeno, mogli su podnijeti tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu, ali ni jedan od njih to nije učinio”, stoji u obrazloženju presude Arbitražnog suda u Ženevi (koji radi prema pravilima UNCITRAL-a) kojom se odbacuje tužba Republike Hrvatske protiv mađarskog MOL-a, koji je i objavio dijelove presude. Vlada je pokušala dokazati da su upravljačka prava nad Inom MOL-u predana na temelju koruptivne radnje, odnosno mita koje je predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernádi predao bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu. No kao alternativni dokaz Republika Hrvatska predložila je da ako Sud ne proglasi ugovor, odnosno Prvi aneks dioničarskom ugovoru od 30. siječnja 2009., ništetnim na osnovi mita, da se to učini na temelju hrvatskog prava društava, odnosno povrede Zakona o obveznim odnosima. Međutim, Arbitražni sud je zaključio da je Inina Uprava kao kolektivno tijelo, u skladu s Ininim pravilnicima, “čini se uživala pravo i ovlast da upravlja Inom u skladu s hrvatskim pravom” te da su članovi Uprave imali mogućnost podnošenja tužbe Trgovačkom sudu u Zagrebu ako su smatrali da im je to pravo uskraćeno.

Pročitajte članak u cijelosti na našem digitalnom izdanju.

Komentiraj

PREKOPixsell
Podijeli objavu
Prethodni članakVARAŽDINSKI HNS: Habuš se neće više kandidirati za gradonačelnika
Sljedeći članakBiH: SDA pozdravila američke sankcije Dodiku, poziv na ostavku
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.