Kako je počelo: Davis Cup osmislio je student koji je postao američki general

Prvo međunarodno tenisko natjecanje između muških nacionalnih reprezentacija – Davis Cup, održano je 9. veljače 1900. godine. Natjecanje je dobilo ime po budućem američkom generalu, ministru obrane i guverneru Filipina – Dwightu Filleyu Davisu, koji je kao student osmislio pravila turnira i vlastitim novcem kupio trofej izrađen od pravog srebra (platio ga je 1000 dolara). Naime, Davis je s još trojicom studenata s Harvarda 1899. godine pokrenuo ideju o susretu s britanskim studentima. Susret je održan sljedeće godine u Longwood Kriket Klubu u Bostonu, a Amerikanci su iznenadili goste iz Britanije pobjedivši sa 3-0. Kapetan SAD-a bio je sam Davis. Upravo je taj meč poslužio kao model za buduće natjecanje koje se isprva zvalo International Lawn Tennis Challenge.

Davis Cup kao takav službeno je ukinut 2018. u korist novoga Davis Cupa u novom formatu. Prva pobjednica Davis Cupa u originalnom formatu su Sjedinjene Američke države (1900.), a posljednja Hrvatska (2018.).

Hrvatska je prvi put osvojila Davis Cup 2005. godine kada je u sastavu – Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Ivo Karlović i Goran Ivanišević pobijedila Slovačku usred Bratislave. Trener je bio Nikola Pilić. Godine 2016. Hrvatska je, pak, na domaćem terenu u Zagrebu izgubila u finalu od Argentine, da bi 2018. godine po drugi put osvojila Davisov kup protiv Francuske i to u sastavu – Marin Čilić, Borna Čorić, Franko Škugor, Mate Pavić i Ivan Dodig. Trener je bio Željko Krajan.

Komentiraj