Kako je nastao škotski whisky

Prvog lipnja 1495. godine prvi je put u povijesti zapisan spomen o proizvodnji škotskog viskija. Prema tom zapisu prvi viski proizveo je redovnik John Cor, u samostanu Lindores Abbey.

U to doba Škotska je još uvijek bila katolička zemlja, a Lindores Abbey bio je benediktinski tironski samostan uz istočnu morsku obalu Škotske. Prema zapisu, sam je škotski kralj James IV. darovao samostanu oko 580 kilograma ječmenog slada, od kojeg je redovnik John Cor destilirao viski. Samostan je na raspolaganju imao svježu vodu iz obližnjeg vrela. U dokumentu viski je nazvan latinskim imenom Aqua vita (voda života). Sama riječ whisky dolazi od keltskog izraza Uisge beatha i također znači voda života. Izvorno se škotski viski proizvodio isključivo od ječma, a tek je u 18. stoljeću počelo uvođenje pšenice i raži.

Danas se izvorni viski od ječma u Škotskoj naziva malt whisky, a najcjenjeniji je tzv. single malt whisky.

Komentiraj