Kako je ministrica Marija Vučković iznenadila europske revizore na hodnicima Agencije za plaćanja u poljoprivredi

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković osobno je prošloga tjedna dočekala revizore Europske komisije u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju što je gotovo i nezabilježen slučaj otkako revizori dolaze u tu agenciju kontrolirati isplate europskih fondova hrvatskim poljoprivrednicima. Umjesto ravnatelja agencije Antuna Vujića, europski revizori bili su iznenađeni kada ih je na hodnicima APPRRR-a pozdravila osobno ministrica poljoprivrede. No očito je ovaj slučaj iznimka, s obzirom na to da su se revizori odlučili pozabaviti isplatom sredstava iz Vinske omotnice, a to je za aktualnu ministricu Mariju Vučković, ali i za cijelu Vladu, vrlo osjetljivo pitanje prije svega zbog bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Ako se pokaže da je Tolušić suprotno pravilima Europske unije dobio potpore, on će određeni iznos morati vratiti u europsku blagajnu, a sankcije u vidu penala na buduća razdoblja snosit će i Agencija za plaćanja, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, te će hrvatska poljoprivreda na raspolaganju imati manje novca iz europskih poljoprivrednih fondova.

Treba napomenuti da revizori Europske komisije nemaju kaznene ovlasti i ne mogu protiv Tolušića ili odgovornih osoba u Ministarstvu poljoprivrede pokrenuti kazneni postupak, već samo mogu izreći financijske kazne zbog nepoštovanja pravila. Međutim, baš zbog isplata iz Vinske omotnice Tolušić se već našao pod istragom Uskoka, koji je početkom ožujka iz Ministarstva poljoprivrede izuzeo svu dokumentaciju vezanu uz to kako je bivši potpredsjednik Vlade i bivši ministar poljoprivrede, ujedno i vlasnik OPG-a Terra Slavonija, dobio poticaj nakon što se javio na natječaj Agencije za plaćanja.

Očito je i da je revizore Europske komisije zainteresirao taj slučaj pa su počeli “češljati” sredstva dodijeljena putem Vinske omotnice. Nacionalov izvor dobro upućen u način na koji se dijeli europski novac u poljoprivredi tvrdi da bi glavna zamjerka revizora mogla biti ta da se previše novca dodijelilo pojedinim vinarima, dok je mnogo vinara ostalo bez ijedne kune. Tako je, primjerice, vinarija Josipa Galića iz Kutjeva dobila 10 milijuna kuna, Tomislav Tolušić 2,5 milijuna kuna, dok neki vinari nisu dobili nikakva sredstva.

Cijeli članak pročitajte u novom broju Nacionala


REAKCIJA: ‘Tomislav Tolušić nije korisnik mjera koje su bile predmet revizije’

,,U tjedniku NACIONAL, u broju 1257 od 24. svibnja 2022. godine, objavljen je tekst pod naslovom ,,REVIZORI EUROPSKE KOMISIJE U ZAGREBU: Meta istrage je Vinska omotnica iz koje je novac dobio i Tolušić“ te 27. svibnja 2022. na poveznici https://www.nacional.hr/kako-je-ministrica-marija-vuckovic-iznenadila-europske-revizore-na-hodnicima-agencije-za-placanja-u-poljoprivredi/ pod naslovom „Kako je ministrica Marija Vučković iznenadila europske revizore na hodnicima Agencije za plaćanja u poljoprivredi“, pri čemu tekst sadrži netočne informacije koje se odnose na Ministarstvo poljoprivrede i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković kao čelnicu toga tijela.

Naime, cijeli tekst je konstruiran na činjenici da, kako se navodi, „Nacionalovi izvori iz Ministarstva poljoprivrede tvrde da je baš Tolušićev slučaj, kao i onaj vinara Josipa Galića, jedan od glavnih razloga posjeta revizora Europske komisije.“ Ta tvrdnja je u potpunosti netočna, s obzirom na to da se revizija Europske komisije, koja je u provedena od 16. do 21.5.2022., odnosi na Potvrdu o sukladnosti na temelju članka 52. Uredbe (EU) br. 1306/2013 Europskog parlamenta i Vijeća HR u vezi s mjerama „Destilacija vina u kriznim slučajevima”, „Potpora za krizno skladištenje vina” i „Potpora u pčelarskom sektoru” u skladu s uredbama (EU) br. 1306/2013, 1308/2013, 2016/1149, 2016/1150. Također, iako se odabrane predmete administrativne i kontrole na terenu ne može komentirati, iz poveznice koja je dostavljena Vašem novinaru u odgovoru na njegov upit, a na kojoj se nalazi popis korisnika spomenutih mjera u 2020. i 2021. godini, razvidno je kako Tomislav Tolušić nije korisnik mjera koje su bile predmet revizije.

Dodatno, autor teksta ističe kako je sama ministrica Vučković dočekala revizore zaključujući „da to pokazuje da je taj posjet bio sve samo ne rutinska revizija poslovanja APPRRR-a.“ Autor nastavlja pozivanje na neimenovan izvor, „dobro upućen u rad te državne agencije“ te tvrdi „da se još nije dogodilo da neki ministar ili ministrica dočekuje revizore u APPRRR-u te da je do sada bilo uobičajeno da to napravi ravnatelj Agencije“. Riječ je o potpuno neistinitoj i netočnoj informaciji, revizore EK u Agenciji za plaćanja dočekali su djelatnici Sektora za potpore u vinarstvu i Sektora za provedbu mjera zajedničke organizacije tržišta, a na sastanku nije bila prisutna ministrica poljoprivrede Marija Vučković.“

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE po ovlaštenju, Maja Popović glasnogovornica

Komentiraj