Kako je Ministarstvo poljoprivrede pokušalo zataškati istup ministrice Vučković u Bruxellesu

Nakon teksta u Nacionalu, iz Ministarstva poljoprivrede stigla je reakcija u kojoj tvrde da ministrica Marija Vučković nije izrekla tvrdnje navedene u tekstu, ali objave na Facebook profilu Ministarstva koje su u međuvremenu izmijenjene, pokazuju suprotno

Ministarstvo poljoprivrede na nevjerojatan način pokušalo je sakriti činjenicu da je ministrica poljoprivrede Marija Vučković napravila veliki gaf pred zastupnicima Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj u Europskom parlamentu na sjednici održanoj 22. siječnja. Nakon što je Nacional u prošlom broju pisao da se ministrica Marija Vučković hvalila uspjesima, odnosno rastom broja mladih poljoprivrednika, iako je upravo taj dio pod istragom europskih revizora, iz Ministarstva poljoprivrede je stigao demanti u kojem se tvrdi da ministrica Marija Vučković nikada u Europskom parlamentu nije to izjavila.

Međutim, takav demanti u potpunoj je suprotnosti s onime što je pisalo na službenoj Facebook stranici Ministarstva poljoprivrede nakon sjednice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta. U toj objavi stajalo je sljedeće: “Na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj u European parliament upravo su predstavljeni prioriteti hrvatskog predsjedanja u tome području. Ministrica Marija Vučković naglasila je važnost ubrzanog rada na tranzicijskoj koja će biti temelj korištenja potpora u poljoprivredi do donošenja nove Zajedničke poljoprivredne politike. U odgovorima na pitanja zastupnika istaknula je pozitivne trendove rasta ekološke poljoprivredne proizvodnje u #HR, kao i povećanje udjela mladih poljoprivrednika, poželjevši takav trend cijeloj #EU #eu2020hr”.

Međutim, nakon što je objavljen tekst u Nacionalu, status na Facebook profilu Ministarstva poljoprivrede je promijenjen i iz njega je potpuno izbačena posljednja rečenica i on sada izgleda ovako: “Na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj u European parliament upravo su predstavljeni prioriteti hrvatskog predsjedanja u tome području. Ministrica Marija Vučković naglasila je važnost ubrzanog rada na tranzicijskoj koja će biti temelj korištenja potpora u poljoprivredi do donošenja nove Zajedničke poljoprivredne politike. #eu2020hr”.

Da je do promjene doista i došlo može se vidjeti i na fotografijama koje objavljujemo uz tekst, na kojima se jasno vidi dva različita statusa i da su se u Ministarstvu poljoprivrede odlučili izbaciti onaj dio koji se tiče teksta objavljenog u Nacionalu, odnosno onog dijela o povećanju mladih poljoprivrednika. Nacional je u prošlom broju objavio da je ministrica Marija Vučković u odgovorima na pitanja zastupnika Europskog parlamenta kao pozitivne strane stanja u hrvatskoj poljoprivredi istaknula pozitivne trendove rasta ekološke poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj i povećanje udjela mladih poljoprivrednika te je poželjela takav trend cijeloj Europskoj uniji. Da je ministrica doista i govorila o mladim poljoprivrednicima te se hvalila uspjehom na tom području može se vidjeti i na snimci sjednice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta koja je objavljena na stranicama Europskog parlamenta.

‘Istaknula je pozitivne trendove rasta ekološke poljoprivredne proizvodnje u #HR, kao i povećanje udjela mladih poljoprivrednika, poželjevši takav trend cijeloj #EU’, dio je statusa koji je nakon objave teksta uklonjen

Upravo je taj dio njenog izlaganja najproblematičniji jer se Hrvatska nalazi pod istragom OLAF-a, ali i Europske komisije baš zbog povećanja broja mladih poljoprivrednih gospodarstava. Drugim riječima, ministrica Marija Vučković pred zastupnicima Europskog parlamenta hvalila se uspjehom zbog kojeg će Hrvatska vrlo vjerojatno u budućnosti plaćati i određene penale Europskoj komisiji.

Iz Ministarstva sada tvrde da ministrica nikada to nije rekla, iako je informacija o tom njenom izlaganju stajala baš na njihovu službenom profilu. Iz Ministarstva tvrde i da isplate sredstava iz mjera za mlade poljoprivrednike nisu pod istragom OLAF-a i revizora Europske komisije te navode da su istražitelji OLAF-a i revizori Europske komisije u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju bili dio standardne procedure koja se provodi u svim članicama Europske unije. Međutim, kao što nam je to u prošlom broju rekao i predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić, činjenica je da se u Hrvatskoj umjetno stvaraju uvjeti za mlade poljoprivrednike zbog čega je on i zatražio od europskog povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog da pomogne u rješenju ovog problema i pokuša utjecati na hrvatsku praksu umjetnog stvaranja OPG-ova u vlasništvu mladih poljoprivrednika.

Iako iz Ministarstva poljoprivrede tvrde da OLAF ne istražuje ovu praksu umjetno stvorenih uvjeta za mlade poljoprivrednike, Nacional je još prošlog ljeta objavio službeni dokument OLAF-a u kojem se potvrđuje da su primili prijavu protiv ravnateljice Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te da je ta agencija koja se bavi istragom prevara s europskim fondovima pokrenula istragu. To je Nacionalu potvrdilo i nekoliko izvora iz Ministarstva poljoprivrede i APPRRR-u koji tvrde da su istražitelji bili u Agenciji te su detaljno pregledavali sve predmete koji su vezani uz dodjelu sredstava mladim poljoprivrednicima. Među njima je i predmet aktualne šefice Agencije za plaćanje Matilde Copić kojoj je dodijeljeno 15 tisuća eura iz Fonda za ruralni razvoj i to nakon što je prijavila OPG na zemlji koja je pripadala njenom ocu, a na istoj zemlji poticaje su dobili i njezin brat te njena bliska suradnica iz Agencije za plaćanje Božana Bešlić, iako su obje bile prijavljene u Zagrebu, a OPG-ovi su se nalazili u okolici Drniša.

Očito je da su ljudi u Ministarstvu doista vrlo zabrinuti zbog mogućnosti da nakon završenih istraga Hrvatska mora platiti penale Europskoj komisiji zbog malverzacija s fondovima te su otišli toliko daleko da su pokušali dezinformirati javnost mijenjanjem statusa na Facebooku nakon što su informacije objavljene u medijima.

 

Komentiraj