Kako je Miloš Forman dobio priliku za ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’

Glumac, scenarist, profesor, filmski režiser i dvostruki dobitnik Oscara, rođen je u Čáslavu 18. veljače 1932. godine u Čehoslovačkoj (današnjoj Češkoj) u obitelji oca Židova i majke protestantkinje. Kao malo dijete ostao je siroče kad su njegovi roditelji umrli u njemačkom koncentracijskom logoru u Auschwitzu, otac mu je zatvoren jer je bio član čehoslovačkog Pokreta otpora, majka jer je nezakonito trgovala namirnicama.

Njegov film ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’ je prvi film koji je osvojio svih pet glavnih Oscara (najbolji film, glavni glumac, glavna glumica, redatelj, scenarij), još od 1934. i filma ‘Dogodilo se jedne noći’, a što se samo još jednom ponovilo 1991. s filmom ‘Kad jaganjci utihnu’.

Svojedobno je pričao o tome kako je došla do tog projekta. “Kao i obično u životu, možete raditi kao konj, truditi se, biti  čak i izuzetno talentirani, ali ako nemate sreće, propali ste. Mene je sreća zakačila nakon tri godine bezuspješnih pokušaja, jer kad propadnete kao što sam ja propao sa ‘Svlačenjem’ ne daju vam dobre projekte.
Jednog sretnog dana našao sam u poštanskom sandučiću paket i u njemu knjigu Kena Keseyja koju sam odmah zavolio, i pismo producenta Michaela Douglasa i Saula Zaentza. Oni su jednostavno pitali da li bih, ako mi se knjiga dopada, radio film. Odgovor je bio: ‘Da!’
Ali, to nije bio veliki budžet, rekao bih čak skroman, jer nijedan veliki studio nije htio financirati film. Iza filma su stajali Zaentz i njegova mala kompanija gramofonskih ploča. Osnovni budžet je bio oko dva milijuna dolara, što je u to vrijeme bio veoma, veoma, veoma nizak budžet. A i ostale zvijezde, kao recimo Jack Nicholson, bile su tu manje-više slučajno.
Jack je još 1962. sam htio raditi film, ali ga je pretekao Kirk Douglas, koji je kupio prava na knjigu i kasnije ih prenio na svoga sina. Jack nije radio film zbog love, nego iz ljubavi. A Louise Fletcher bila je potpuno nepoznata u to vrijeme da čak nije imala ni agenta koji bi je htio zastupati
I svi ostali glumci bili su potpuno nepoznati i pristali su na male honorare. Normalno da smo Jack, producenti i ja sudjelovali u kasnijoj zaradi filma, a pošto je ovaj film, hvala Bogu lijepo uspio, bili smo izdašno nagrađeni za svoj entuzijazam.”, ispričao je jednom prilikom Forman.

Komentiraj