Kako je Kristofor Kolumbo otvorio novu eru u povijesti čovječanstva

Istraživač i trgovac koji je preplovio Atlantski ocean i doplovio do Amerike Kristofor Kolumbo (tal.: Cristoforo Colombo, špa.: Cristóbal Colón, por.: Cristóvão Colombo, latinizirano: Christophorus Columbus), rođen je talijanskoj Genovi 1451. godine, a umro u španjolskom Valladolidu 20. svibnja 1506. godine.

Vjerojatno je zbog trgovačkih poslova definitivno napustio Genovu i 1479. se naselio u Lisabonu. Čini se da je prilikom boravka na Madeiri počeo planirati veliku prekooceansku ekspediciju u Indiju zapadnim putem, misleći tako skratiti put oko Afrike. Ne dobivši potpore za takvo putovanje na portugalskom dvoru, otišao je 1485. u Španjolsku. Tek nakon 7 godina upornih nastojanja pridobio je španjolski dvor, koji je pristao na njegov plan i odobrio da se za to putovanje opreme tri broda (Santa Maria, Pinta i Niña). S posadom od 90 ljudi Kolumbo je u ljeto 1492. krenuo iz luke Palos de la Frontera u Andaluziji prema zapadu. Nakon 2 mjeseca plovidbe stigao je na bahamski otok Guanahani, koji je prozvao San Salvador.

Iako je Kolumbo u novootkrivenim zemljama naišao na bajoslovno bogatstvo, koje je privuklo mnoge pustolove, umro je u potpunom siromaštvu i nemilosti dvora. Zemlja koju je otkrio dobila je ime po talijanskom pomorcu Amerigu Vespucciju. Vespucci je sudjelovao u pripremanju drugoga i trećega Kolumbova putovanja, a poslije je i sam poduzeo  četiri putovanja u Ameriku, koju je prvi opisao. Kako su u ono doba smatrali da je on otkrio Ameriku, njemački je tiskar M. Waldseemüller godinu dana nakon Kolumbove smrti, prozvao Novi svijet po njegovu imenu.

U svakom slučaju, svojim otkrićima Kolumbo je otvorio novu eru u povijesti čovječanstva.

Komentiraj