Kako je Kevin Costner ‘plesao s vukovima’, premijera slavnog vesterna bila je prije 31 godinu

“Ples s vukovima” bio je (i ostao) najveći kinohit među vesternima sa zaradom od 184 milijuna dolara samo u Americi i ukupno 424 milijuna, računajući zaradu u ostatku svijeta.

Osvojio je i sedam Oscara od čak 12 nominacija, uključujući dva najvažnija (film, režija). Film je režirao Kevin Costner, a premijeru se zbila 19. listopada 1990. godine.

Radnja filma prati mladog poručnika sjevernjačke vojske John W. Dunbara (Kevin Costner), koji je nakon junačkog pothvata u jednoj bitci prema vlastitoj želji premješten u udaljenu vojnu postaju na granici indijanskog teritorija. Postaja je napuštena i Dunbar ondje namjerava dočekati svoje trupe. No, kako vrijeme prolazi, Dunbaru postaje jasno da nema što čekati nego da treba istražiti teritorij i uspostaviti kontakt s Indijancima iz plemena Sioux koje se nalazi u blizini. Iako se isprva komunikacija teško uspostavlja, Dunbar uspijeva steći povjerenje dvojice Siouxa: vrača po imenu Kicking Bird i snažnog ratnika po imenu Wind in his Hair. Njihovi su susreti sve češći, a kad Dunbar u indijanski logor donese mladu ženu koju je u preriji pronašao ozlijeđenu, Indijanci počinju vjerovati u njegovu dobronamjernost. Uskoro će Dunbar sve više vremena provoditi u logoru i polako postajati jedan od njih. Čak će dobiti indijansko ime: Dances With Wolves (Onaj Koji Pleše S Vukovima) i oženiti se bijelom ženom Stands With a Fist, koju je pronašao u preriji i koju su Indijanci posvojili kad je bila dijete. No, idilu će prekinuti sve veći broj bijelaca koji pristižu na indijanski teritorij, pa Dunbar zna da će sklad miroljubivog plemena uskoro biti narušen.

Komentiraj