Kako je katarski vlasnik PSG-a luksuznom vilom osigurao svojoj domovini organizaciju SP-a

Povjerljivi dokumenti iz slučaja ‘privatne korupcije’ koji se vodi u Švicarskoj, otkrivaju kako je Nasser al-Khelaïfi financirao luksuznu vilu u kojoj je povoljno stanovao bivši drugi čovjek FIFA-e, a potom s FIFA-om sklopio velikodušni ugovor o televizijskim pravima u vrijeme dok je dodjela Svjetskog kupa Kataru bila upitna

Sardinija, 13. listopada 2017. Cestom koja vodi u Arzachenu, u blizini Porto Cerva, talijanskog Saint-Tropeza, dojurio je moćni sivi Alfa Romeo financijske policije s uključenim sirenama. Policija je pretresla i zauzela raskošnu vilu od 438 četvornih metara s pogledom na jednu od najpoželjnijih obala na Sredozemlju. Sretni stanar bio je Jérôme Valcke, bivši potpredsjednik FIFA-e.

Dan ranije francuski policajci iz antikorupcijskog ureda izvršili su pretres zgrade u Boulogne-Billancourtu u kojoj su sjedišta PSG-a i kanala BeIN Sports te urede njihova predsjednika, moćnog Nassera al-Khelaïfija, katarskog ministra bez portfelja i čovjeka za sve oko sporta.

Prije dvije godine švicarsko savezno tužiteljstvo, koje je nadziralo cijelu operaciju, optužilo je Nassera al-Khelaïfija i Jérômea Valckea za „privatnu korupciju“. Javno tužiteljstvo Konfederacije (MPC) sumnja da je BeIN-ov šef financirao vilu bivšeg generalnog tajnika FIFA-e, „što je povezano s još jednim ugovorom“ koji su dvojica muškaraca potpisala: BeIN-ovom kupnjom TV prava na Svjetsko prvenstvo za 480 milijuna dolara.

Povjerljivi dokumenti koje su analizirali Mediapart i njegovi partneri u mreži Europske istraživačke suradnje (EIC), otkrivaju što je u pozadini tog slučaja, vrlo neugodnog za Nassera al-Khelaïfija koji je i u Francuskoj pod istragom zbog korupcije oko Svjetskog atletskog prvenstva.

Dokument iz švicarske procedure pokazuje da je BeIN-ov vlasnik u početku trebao vilu ponuditi Valckeu. Prema našim informacijama, Nasser al-Khelaifi naposljetku ju je kupio preko tvrtke registrirane u Kataru i potom odmah prodao jednom od svojih prijatelja, koji ju je iznajmio generalnom tajniku FIFA-e pod neobičnim uvjetima.

Naša istraga također je otkrila moguću povezanost sa Svjetskim nogometnim prvenstvom 2022., čija je dodjela Kataru predmet sudskih istraga zbog korupcije u Francuskoj, Švicarskoj i Sjedinjenim Državama. Francuski istražitelji zainteresirani su za ugovor koji je Nasser al-Khelaïfi ponudio FIFA-i neposredno prije glasanja 2. prosinca 2010. godine: BeIN je obećao da će kupiti TV prava za Svjetsko prvenstvo za 300 milijuna dolara, plus 100 milijuna bonusa ako Katar osvoji domaćinstvo 2022. godine.

Nakon što je platio domaćinstvo, je li Katar četiri godine kasnije učinio isto kako bi ga zadržao? Dokumenti Football Leaksa sugeriraju da je produljenje tog ugovora, potpisano 2014. godine u isto vrijeme kad je vila iznajmljena, značilo FIFA-inu konačnu potvrdu Svjetskog kupa u Kataru. Naša istraga pokazala je da je Katar bio vrlo velikodušan i prema FIFA-i i prema njenom glavnom tajniku Jérômeu Valckeu, kako domaćinstvo Svjetskog kupa ne bi bilo upitno.

Švicarski odvjetnik Nassera al-Khelaïfija, Gregoire Mangeat, odbio je odgovoriti na naša pitanja. Prednost je dao Le Mondeu. U članku objavljenom 17. listopada Mangeat je kratko izjavio da njegov klijent “žestoko osporava da je počinio i najmanji prekršaj” i “osuđuje očigledne neprekidne i sumnjive medijske manipulacije u političkom kontekstu vrlo visokih tenzija uperenih protiv Katara i njegove osobe”. Dodao je da će “gospodin Al-Khelaifi jednostavno ponoviti da nije – niti je ikada bio – vlasnik vile”.

Nasser al-Khelaifi je spornu vilu prvo kupio preko tvrtke registrirane u Kataru, da bi je potom prodao jednom od svojih prijatelja koji ju je iznajmio Valckeu

Jérôme Valcke “službeno poriče da je uočio bilo kakve neprimjerene ustupke”. Njegov odvjetnik Patrick Hunziker rekao nam je da Valcke nije ni pregovarač niti donositelj odluka u ugovorima s BeIN-om i da “nije utjecao na donošenje tih odluka na način suprotan svojim dužnostima”.

Sve je započelo u ljeto 2013. Bivši novinar Canala+ Jérôme Valcke obogatio se nakon što je šest godina bio drugi čovjek FIFA-e: plaća mu je bila 120.000 eura mjesečno, a primio je i 15 milijuna u bonusima. Prepustio se luksuzu; posebno je sklon bio privatnim putovanjima mlažnjacima na štetu FIFA-e. Zbog jednog takvog slučaja 2015. je suspendiran, dobio je zabranu od deset godina i protiv njega se podiglo švicarsko savezno tužiteljstvo.

Kako su otkrili Panama Papers, Jérôme Valcke otvorio je u srpnju 2013. na Britanskim Djevičanskim otocima diskretnu offshore tvrtku nazvanu Umbelina, kako bi za 2,8 milijuna dolara kupio 32-metarsku jahtu koju je preimenovao u Ornella (ime njegove supruge) i obnovio za iznos procijenjen na 15 milijuna eura. Njegov odvjetnik rekao je da Umbelina nikada nije imala bankovni račun, a otvorena je “kako bi zadržao zastavu Britanskih Djevičanskih otoka koju je brod već imao”.

Jérôme Valcke sanjao je o tome kako će svoju jahtu usidriti u Porto Cervu, ultrabogatom selu na sjeveroistoku Sardinije koje ljeti privlači kremu svjetskog jet seta. U susjedstvu je i Vila Certosa Silvija Berlusconija. Valcke je želio kupiti Vilu Bianca čiji je vlasnik bio Lele Mora, opskurni biznismen koji je organizirao poznate “bunga bunga” zabave bivšeg talijanskog premijera. Smještena na luksuznom ograđenom imanju, to je kuća iz snova površine 438 m2, s trinaest soba i bazenom.

Jérôme Valcke potpisao je 30. kolovoza 2013. ponudu za kupnju vile za pet milijuna eura, koja je početkom rujna prihvaćena. “Kuća u Porto Cervu potvrđena mi je večeras. Ja sam vlasnik nekretnine u Porto Cervu!” napisao je te večeri jednom poznaniku.

Dana 2. listopada Valcke je izjavio financijskoj instituciji da je “finalizirao kupnju kuće, bez kredita” zahvaljujući iznimnom novčanom priljevu koji je pokrio troškove kupnje, konkretno, pet milijuna eura. Napisan je kupoprodajni ugovor i datiran 8. studenoga, na dan predviđen za potpisivanje. Kao kupac navedena je supruga Jérômea Valckea Ornella (danas su razvedeni). Njezin odvjetnik objasnio je da je tako bilo zato što ona ima talijansko državljanstvo.

Tjedan dana prije potpisivanja, 30. listopada, Jérôme Valcke pripremio je dokument za Nassera al-Khelaïfija, koji „čini se da je predan” šefu PSG-a i BeIN sporta, stoji u sažetku švicarskog saveznog tužiteljstva. Riječ je o uputama Al-Khelaïfiju za plaćanje vile.

“Morate potpisati dokument […] o imenovanju odvjetnika […] koji bi u vaše ime potpisao kupoprodajni ugovor”, pisao je Valcke. “Ne morate ga potpisati, samo pregledajte. Sve je u redu.” Generalni tajnik FIFA-e dodao je da “prijenos od 5,070,000 € mora biti izvršen početkom sljedećeg tjedna na račun javnog bilježnika: […] Prijenos na […] račun također se mora izvršiti uz 200.000 € agencijske naknade.”

Međutim, prodaja supruzi Jérôme Valckea otkazana je u posljednji trenutak. Imali su diskretnije i vjerojatno manje rizično rješenje.

Vilu Biancu je 31. prosinca 2013. kupio Nasser al-Khelaïfi, i to putem svoje katarske kompanije Golden Home Real Estate kojoj je posudio pet milijuna eura. Šef PSG-a potom je dionice tvrtke prenio na svog “dugogodišnjeg prijatelja”, koji je otplatio zajam i iznajmio vilu Valckeu. Dotični prijatelj je Abdelkader Bessedik, francuski odvjetnik sa sjedištem u Kataru. Njegov brat Ahmed, zaposlenik tvrtke BeIN Sports, vrlo je blizak savjetnik Nassera al-Khelaïfija. “Sjena njegove sjene”, napisao je svojevremeno L’Equipe Magazine.

Odvjetnik Abdelkaker Bessedik tvrdi da mu je brat savjetovao da kupi vilu jer je to “dobar posao”. Ako ju je Nasser al-Khelaïfi u početku i kupio, to je bilo samo zbog administrativnog problema: “Moj klijent nije mogao steći imovinu putem katarskog društva prije nego što je dobio autorizaciju. Ona je došla nakon prodaje i on je odmah postao vlasnik.”

Odvjetnik Nassera Al-Khelaïfija potvrdio je te činjenice, ali ipak tvrdi da njegov klijent “nikada nije bio vlasnik vile”, što nije točno.

Privatno putovanje mlažnjakom na poslovne razgovore s emirom

Jérôme Valcke rekao nam je, preko svog odvjetnika, da je to slučajnost. Tvrdi da “nikada nije bilo riječi o tome da će Nasser al-Khelaïfi financirati vilu“, nego se Valcke nadao da će je sam kupiti bonusom koji je dobio od FIFA-e prije nego što je bio prisiljen odstupiti. Rekao je da je tek nakon toga saznao da je čovjek koji mu je iznajmio kuću “rođak gospodina Al-Khelaïfija”.

Dokumenti pokazuju da je Valcke sigurno imao koristi od aranžmana s katarskim tvrtkama jer se uspio useliti u Vilu Biancu bez da ju je morao kupiti za pet milijuna eura

Jérôme Valcke nije unajmio vilu izravno, nego preko svoje offshore tvrtke Umbelina sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim otocima, koju je već koristio za kupnju jahte. Ugovor o najmu koji je otkrio Le Monde, u najmanju je ruku neobičan. Potpisan je 1. srpnja 2014., tri mjeseca nakon što se Valcke uselio. Najamnina je iznosila 96.000 eura godišnje, ali Jérôme Valcke mogao je odbiti tekuće troškove vile i troškove nabave novog namještaja.

Odvjetnik Abdelkadera Bessedika, Pierre-Dominique Schupp, kazao je da je njegov klijent najprije sklopio jednostavan usmeni dogovor s Valckeom, omogućujući mu da se useli u vilu u zamjenu za plaćanje “tekućih troškova i nekih troškova smještaja”. Dogovor je naknadno formaliziran ugovorom, s najamninom definiranom “tako da više ili manje odgovara” iznosu troškova koje je obećao snositi. Dvojica muškaraca navela su da je Jérôme Valcke platio ono što je dugovao sve dok 2015., kad ga je FIFA suspendirala, nije napustio vilu.

Jérôme Valcke “službeno poriče da je uočio bilo kakve neprimjerene ustupke”. Naši dokumenti pokazuju da je on zasigurno imao koristi od te usluge jer se uspio useliti u Vilu Biancu bez da ju je morao kupiti za pet milijuna eura.

Švicarski savezni tužitelji sumnjaju u nezakonitosti drugog ugovora između Valckea i Al-Khelaïfija, kojim je BeIN otkupio televizijska prava za Svjetska prvenstva 2026. i 2030. za 480 milijuna dolara. Povjerljivi dokumenti Football Leaksa otkrivaju njegovu tajnu povijest.

U ljeto 2013. Katar je bio suočen s dvjema prijetnjama koje bi mogle ugroziti organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine. Amerikanac Michael Garcia, glavni istražitelj FIFA-ina etičkog odbora, pokrenuo je veliku istragu navodne korupcije pri dodjeli organizacije SP-a Kataru. FIFA još uvijek nije odlučila hoće li se održavanje SP-a prebaciti na zimu. No ključno je to da nikome ne pada na pamet organizirati Svjetsko prvenstvo u Kataru ljeti, kada su tamo temperature više od 50 Celzijevih stupnjeva.

FIFA je vjerojatno odugovlačila zato što Svjetsko prvenstvo tijekom zime nikome ne koristi: remete se kalendari državnih prvenstava i manja je financijska korist zbog drugih sportskih događaja.

Jérôme Valcke našao se u središtu tog mučnog spora. Na sastanku FIFA-ina Odbora za financije krajem 2013. objasnio je da je “vrijeme održavanja SP-a bilo presudno za sve ugovore s TV-om jer su različiti drugi veliki sportski događaji padali u razdoblju od studenoga do veljače, poput zimskih sportova ili finala Super Bowla”. Dodao je da bi se odluka o organizaciji Svjetskog prvenstva 2022. mogla donijeti “za godinu dana” i da će FIFA “morati biti spremna na dugotrajne rasprave svih ovlaštenih osoba”.

Dana 30. kolovoza 2013. Valcke je potpisao ponudu za kupnju Vile Bianca. U rujnu je letio u Dohu privatnim avionom koji je FIFA iznajmila za više od 100.000 eura, na poslovni sastanak s katarskim emirom, glavom i bradom.

Dana 3. listopada, tijekom sastanka FIFA-ina Odbora za financije, jedan sudionik pitao je Valckea je li Katar spreman nadoknaditi gubitak prihoda ako se Svjetsko prvenstvo održi zimi. Valcke je odgovorio da je nedavno to pitanje pokrenuo na “sastanku s katarskim predstavnicima”: Katar to ne želi izravno platiti, ali bi FIFA mogla dobiti novac “od komercijalnih partnera u Kataru, kao moguće premije za nadoknadu prebacivanja SP-a s ljeta na zimu, odnosno mogućeg pada prihoda od televizijskih prava”. Katar i FIFA složili su se da će “pozitivno surađivati” kako bi riješili problem, rekao je Valcke.

Mjesec i pol dana kasnije, u studenome 2013., FIFA je sastavila ugovor o prodaji TV prava za SP 2026. i 2030. za Bliski istok BeIN-u, za 480 milijuna dolara. Jérôme Valcke objavio je dobru vijest FIFA-inu financijskom odboru 4. prosinca: “Vode se razgovori s BeIN Sportsom pa se očekuje značajno povećanje naknada za TV prava.”

Neke stvari oko tog ugovora jako su čudne. FIFA nije objavila nijednu ponudu. Dva izvora bliska FIFA-i rekla su nam da je vrlo neobično potpisati takve ugovore više od deset godina unaprijed, iako organizacija dvaju SP-a još nije bila dodijeljena. Dodali su da su cijene TV prava uglavnom više kada se dogovaraju nakon što se znaju organizatori, a termini održavanja SP-a sve su bliži.

Dok je bio drugi čovjek FIFA-e, Jérôme Valcke odigrao je ključnu ulogu u potpisivanju ugovora o prodaji prava na prijenos utakmica Svjetskog prvenstva 2022.

FIFA-ini odvjetnici koji su pregledali nacrt ugovora krajem studenoga 2013. ukazali su na isti problem. Istaknuli su da “vrlo dugo trajanje ugovora donosi pravne (osobito regulatorne) rizike” i da je FIFA izložena financijskom riziku povezanom s inflacijom i fluktuacijama tečaja.

Osim toga, radi se o velikom novcu, otkrio je Sunday Times. Prethodni ugovor iznosio je 300 milijuna za dva SP-a, plus 100 milijuna bonusa ako Katar dobije organizaciju SP-a 2022. godine. Za natjecanja 2026. i 2030. taj bonus se više ne primjenjuje. BeIN Sport je stoga pristao platiti temeljnu cijenu od 480 milijuna eura umjesto 300, što je 60 posto više nego što je određeno prethodnim ugovorom.

Ugovor je 21. ožujka 2014. potvrdio Izvršni odbor FIFA-e, nakon izlaganja Jérômea Valckea. Potpisali su ga 29. travnja 2014. u ime FIFA-e Valcke i njegov zamjenik Markus Kattner, a iz BeIN Sportsa Nasser al-Khelaïfi i njegova desna ruka Yousef al-Obaidli. Dva mjeseca kasnije Jérôme Valcke potpisao je ugovor o najmu Vile Bianca.

Slučajno ili ne, FIFA je nakon toga donijela dvije odluke povoljne za Katar. U rujnu 2014. FIFA je odbila objaviti izvještaj o navodnoj korupciji u organizaciji SP-a 2022. koji je sastavio Michael Garcia, koji je u prosincu podnio ostavku. U međuvremenu, predsjednik FIFA-e Sepp Blatter rekao je da nema razloga sumnjati u glasače koji su nominirali Katar. Posebni odbor preporučio je 24. veljače 2015. da se SP 2022. godine održi zimi, a odluka je potvrđena sedam mjeseci kasnije.

Je li taj slijed događaja samo slučajnost? Jérôme Valcke odgovorio je preko svog odvjetnika da “nikad nije bilo pregovora, a kamoli sporazuma koji bi povezivao kandidaturu Katara i BeIN”. Dodao je da je bio “obaviješten” o razgovorima s katarskim TV kanalom, ali nije imao utjecaja “ni na pregovore niti na odluke”. Tvrdi da nikad nije spominjao taj dogovor na svojim radnim sastancima u Dohi.

Bivši glavni tajnik FIFA-e smatra da je “normalno” da je Katar analizirao “mogućnost nadoknade gubitka određenih prihoda” zbog organizacije SP-a zimi. Valcke je istaknuo da kad je u listopadu 2013. rekao da ta sredstva mogu potjecati od “komercijalnih partnera”, to nije uključivalo “medijske partnere poput BeIN-a”. Prema njegovim riječima, ugovor s BeIN-om “odgovara stjecanju dugoročnih prava, što je u skladu s praksom FIFA-e” i omogućava “osiguranje” FIFA-inih interesa.

Ali Katar je nastavio ‘’maziti’’ Jérômea Valckea. U veljači 2015., tijekom putovanja u Dohu, dobio je sat Cartier vrijedan 40.000 eura. Odvjetnici Nassera al-Khelaïfija rekli su Le Parisienu da njihov klijent nije povezan s tim poklonom koji je ponuđen na inicijativu katarske protokolarne službe. Valcke “nije otkrio” tko mu je ponudio taj sat “deponiran u njegovoj hotelskoj sobi”.

U rujnu 2015. FIFA je suspendirala Valckea. Prema našim informacijama, iste godine prestao je iznajmljivati vilu. Abdelkader Bessedik, prijatelj Nassera al-Khelaïfija, u ožujku 2017. prebacio je tvrtku Golden Home, vlasnicu Vile Bianca, iz Katara u Italiju. Nakon odlaska Jérômea Valckea iznajmljena je bogatim turistima, a posljednje dvije godine je prazna jer je još uvijek pod sudskom prijavom. Nema više la dolce vita, slatkome životu došao je kraj.

Komentiraj