Kako je biti dostavljač pizze u ratnoj zoni

Autor:

Pixabay

“Jedite brzo dok je još toplo, prije nego što zapucaju”, savjetuje dostavljač pizze  vojnicima dok se miris topljenog sira i šunke širi rovom na istoku Ukrajine gdje se dostavljači izlažu opasnosti kako bi nahranili ukrajinske vojnike.

“Neprijatelj je samo 80 metara udaljen, mogao bi omirisati pizzu pa će mu poteći sline”, ironizira Oleg.

Kao i njegov kolega, 23-godišnji Bogdan Čaban, Oleksej Kačko bio je dragovoljac u sukobu protiv proruskih separatista na istoku sve dok njih dvojica nisu odlučili otvoriti pizzeriju primjerena naziva – “Pizza Veterano” u Mairopulju, posljednjem velikom gradu na istoku Ukrajine koji je pod nadzorom središnje vlade u Kijevu.

Otkako su u svibnju registrirali djelatnost u kojoj zapošljavaju kolege veterane, specijalizirali su se za dostavu pizza vojnicima na bojišnici, nekih 20 kilometara od Mariopulja.

Zamisao o pizzeriji pala je Kačku na pamet dok je gledao televizijsku seriju o američkim vojnicima u Iraku u kojoj neki vojnika sanja o tome da pojede vruću pizzu.

Pošto je u ratu bio ranjen te mu je uklonjen dio pluća, Kačko je odlučio iskoristiti invalidsku mirovinu da s s Bogdanom otvori franšizu Pizzu Veterano, koju je u Kijevu prije nekoliko godina registrirao drugi veteran.

Pizze se plaćaju donacijama i pripremaju specijalno za vojnike. Iz sigurnosnih razloga s vojnim  zapovjedništvima dogovaraju vrijeme dostave i put kojim će ići.

Danas je na redu Vodjane, seoce iz kojeg je gotovo svo stanovništvo pobjeglo nakon rata, objašnjava Oleg i dodaje “isporučili smo 20 velikih pizza”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.