Kako je bilo na dan kad je Marija Terezija okrunjena za ‘kralja’ Hrvatske i Ugarske

Dana 25. lipnja 1741. godine je održana svečana krunidba Marije Terezije za vladara Hrvatsko-Ugarskog kraljevstva. Budući da se smatralo da žene nisu prikladne da vladaju Ugarskom, Marija Terezija je jednostavno uzela mušku titulu “kralja”.

Zanimljivo je da je ona nekoliko mjeseci prije provela uvježbavajući konjaničke vještine potrebne za tu krunidbu. Svečanost krunidbe održana je u crkvi sv. Martina u Požunu (danas Bratislava u Slovačkoj). To je bilo tradicionalno mjesto krunidbe ugarskih i hrvatskih kraljeva, još od vremena kad su Turci zauzeli Stolni Biograd (Székesfehérvár) koji je bio mjesto krunidbe u srednjem vijeku.

Postojao je posebni ceremonijal krunidbe, u kojem je izvanredno važna bila Sveta kruna, koja je objedinjavala ugarsku i hrvatsku kraljevsku vlast. Marije Terezija prvo je morala položiti kraljevsku prisegu. Zatim je morala leći ničice pred oltar, a potom je bila pomazana. Zatim joj je dan kraljevski mač, kojim je morala tri puta zamahnuti. Nadbiskup Ostrogona (primas Ugarske) zatim joj je stavio Svetu krunu na glavu, a zatim joj je dodano žezlo i kraljevska jabuka. Najimpresivniji čin bio je na kraju krunidbe, kad je novi vladar morao u punoj kraljevskoj opremi odjahati konjem na brdo nasuto od zemlje donesene iz svih dijelova kraljevstva. Na vrhu brda novi je “kralj” zamahnuo mačem na sve četiri strane svijeta i zakleo se da će štititi kraljevstvo i podanike.

Komentiraj