Kako do transparentnosti? Otkriće Nacionala u pitanje dovodi benevolentnost Tomaševića

Nacional u svom novom broju donosi priču Damira Petranovića o dva slučaja kupoprodaje igrača tijekom prošle godine i milijunskim iznosima  za navodne posredničke usluge uplaćenim na račun tvrtki i osoba u Mostaru bliskima odbjeglom gazdi zagrebačkog Dinama Zdravku Mamiću.

Riječ je o transferima igrača Marka Bulata i Denija Jurića iz Šibenika u GNK Dinamo početkom 2021. godine – tom je prilikom najmanje 600 tisuća eura prebačeno na račun tvrtke DI & DŽ iz Mostara. Iznos koji je Dinamo u ova dva slučaja isplatio posrednicima nije poznat. Klub je, naime, javnosti predstavio tek ukupnu brojku za sve transfere koja iznosi vrtoglavih 51 milijun kuna, odnosno oko 6,8 milijuna eura.

Informacije da zagrebački nogometni klub netransparentno troši više od pedeset milijuna kuna na provizije posrednicima – što je iznos koji je, primjerice, dovoljan za pokrivanje troškova svih igrača bilo kojeg od preostalih triju velikih hrvatskih klubova, Hajduka, Rijeke ili Osijeka – te da se dio tog novca slijeva na račune osoba bliskih osuđenoj braći Mamić, dodatno u pitanje dovodi benevolentnost zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koji s upravom Dinama skriveno od javnosti dogovara model i detalje gradnje novog stadiona Maksimir.

U svojoj predizbornoj kampanji Tomašević je obećavao da će inzistirati na potpunoj transparentnosti i demokratizaciji kluba te je najavljivao obustavu financiranja iz javnih izvora sve dok se to ne postigne.

Ipak, čini se da sada radi potpuno suprotno – Nacional je iz financijskih izvještaja GNK-a Dinamo doznao da je samo u prošloj godini klub dobio nešto više od 12 milijuna kuna iz zagrebačkog gradskog proračuna. Riječ je o nešto manjem iznosu nego ranije, ali i dalje znatno više od onoga što je za ‘nedemokratski i netransparentni klub pod kontrolom osuđenih kriminalaca’, kako ga je ranije opisivao, Tomašević navodno planirao dati.

Što je proteklih godina govorio Tomašević?

Još 2017. godine Tomašević je najavio da će financiranje Dinama uvjetovati poštivanje Zakona o sportu jer, kako je tada rekao, Dinamo objavljuje financijska izvješća, i poštivanjem Zakona o udrugama jer nema demokratsko ustrojeno upravljanje. “Dok se ne uspostavi model jedan član – jedan glas Dinamo iz gradskog proračuna neće dobiti ni jednu kunu, a i tada ćemo financirati samo omladinsku školu. Sada Zagrepčani plaćaju Dinamu i devet milijuna kuna za režije za Maksimirski stadion koji je u gradskom vlasništvu, a Dinamo ima godišnje prihode od oko 500 milijuna kuna od različitih transfera igrača čime dobro zarađuje obitelj Mamić”, rekao je.

Te 2017. godine najavio je i da će Dinamu naplaćivati i najam stadiona koji je u gradskom vlasništvu, a ušteđeni novac usmjeriti u razvoj infrastrukture za rekreativni sport, posebice za djecu.

Nacional je s Tomaševićem 2018. godine razgovarao o temi Dinama. Tada ‘samo’ gradski zastupnik, Tomašević je poručio da je, iako već neko vrijeme nije izvršni predsjednik Dinama, Zdravko Mamić ‘i dalje siva eminencija u klubu kojim još uvijek upravljaju njegovi kadrovi’.

“O tome koliko su mu i dalje lojalni svjedoči činjenica da je Skupština Dinama utvrdila da nije počinjena nikakva šteta prema klubu iako je nepravomoćnom presudom Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama. Istovremeno, građani Grada Zagreba financirali su iz proračuna u posljednjih desetak godina Dinamo u iznosu od 260 milijuna kuna”, rekao je tada i dodao da će će se boriti da se uskrati financiranje Dinama iz gradskog proračuna dok se Dinamo ne demokratizira, odnosno dok se ne uspostavi model prema kojem svi članovi Dinama mogu birati upravljačka tijela.

Otvoreno pitanje stadiona

Uoči lokalnih izbora prošle godine Tomašević je za Nacional, između ostalog, govorio i o stadionu. “Dinamo financira gradnju stadiona, Grad daje zemljište u koncesiju ili pravo građenja uz uvjet transparentnog poslovanja i demokratskog upravljanja. I to po mogućnosti što prije jer Grad troši godišnje oko 10 milijuna kuna za održavanje stadiona koji propada”, rekao je Tomašević u velikom intervjuu za Nacional.

“Dinamo traži da mu se zemljište da u koncesiju i dugoročno pravo građenja, kako bi se mogao dići kredit za financiranje gradnje novog stadiona, tako da se ne mora potrošiti niti kuna iz gradskog proračuna. Na to smo spremni, ali pod uvjetom da konačno imamo transparentno poslovanje i demokratizaciju Dinama te da članstvo može birati vodstvo i smjer upravljanja u kojem će klub ići sljedećih nekoliko desetljeća. Inače, jednostavno ne možemo dati gradsku imovinu na korištenje ukoliko će se ona ponovno koristiti za ilegalno punjenje privatnih džepova”, rekao je pak uoči prošlogodišnjih izbora, odgovarajući na pitanje udruge Dinamo to smo mi.

U kolovozu prošle godine Tomašević je izjavio da su jasno govorili da mora doći do transparentnijeg poslovanja te da je Grad spreman dati imovinu kako bi se srušio stari i izgradio novi stadion – ali ako dođe do promjena”. U siječnju ove godine gradonačelnik je, na jednoj od svojih redovitih konferencija za medije, rekao da Grad traži model u kojemu neće gradski proračun biti izvor financiranja za rušenje postojećeg i gradnju novog nogometnog stadiona. Dodao je da je u interesu svima da se što prije pronađe rješenje kako bi se krenulo s rušenjem ovog i gradnjom novog stadiona.

EKSKLUZIVNO: Šokantni dokumenti otkrivaju da odbjegli nogometni moćnik i iz svog hercegovačkog skrovišta nastavlja izvlačiti veliki novac iz hrvatskog nogometa

Komentiraj