Kako će se obnavljati grad Zagreb?

Kako će se obnavljati grad Zagreb? Hoće li biti zaboravljena zagrebačka okolica također stradala u potresu? Postoji li u dodjeli poslova obnove opasnost od korupcije? Hoće li oni koji su već krenuli u konstrukcijsku obnovu dobiti povrat novca? Zašto je važan socijalni kriterij i hoće li on zaštititi stradalnike slabijeg imovinskog stanja?

Sve su to pitanja koja muče građani čije su nekretnine stradale u potresu, a na njih u Otvorenom pokušavaju odgovoriti saborski zastupnik HDZ-a, Domagoj Ivan Milošević, župan krapinsko-zagorski Željko Kolar, saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić, potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik stranke Možemo Tomislav Tomašević i saborski zastupnik HSLS-a Darko Klasić.

Župan krapinsko-zagorski Željko Kolar naglasio je  da je proglasio elementarnu nepogodu za Gornju Stubicu i Mariju Bistricu jer su tu najveće štete.

“Imali smo 545 zahtjeva ljudi. Ukupno procijenjena šteta je oko 75. 5 milijuna kuna s time da imamo 53 objekta koji su privremeno nesposobni da se u njima živi, a za 28 objekata je predviđeno potpuno rušenje”, rekao je Kolar.

Naglasio je da su štete bile i na školama. Dodao je da će se jedna područna škola morati srušiti i izgraditi nova, a ostale su osposobljene za početak nove školske godine.

Saborski zastupnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević kazao je da je bitnija kvaliteta zakona nego njegova brzina. Istaknuo je da je novac predviđen za sve one koji su krenuli u obnovu da ga dobiju natrag. Milošević je kazao da je Zakon o obnovi jedan od najkompleksnijih zakona u posljednjih nekoliko godina. Rekao je da su bitne stvari u zakonu transparentnost kao i solidarnost.

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić boji se korupcije

“Svi podaci mogu biti dostupni i češće nego što se navodi putem interneta, naglasila je.”

Dodala je da ovaj zakon ne rješava problem već dapače komplicira ih. Milošević je rekao da je odabir stručnosti vrlo bitan.

“Jasno je navedeno u zakonu da će svi troškovi biti objavljeni na webu ministarstva, a i budućeg Fonda za obnovu”, dodao je.

Potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović rekao je da je u svim raspravama izostao odgovor na ključno pitanje zašto su štete od potresa bile baš tako katastrofalne.

“Zašto su u jednom trenutku zagrebački Gornji i Donji grad bile kulise koje su se počele urušavati? Odgovor na to pitanje je ključan kada se ima u vidu bilo koja strategija koji nazivamo cjelovitom urbanom obnovom zagrebačke urbane jezgre, a što je potpuno drugi problem u odnosu na ovo pitanje obnova šteta od potresa”, naglasio je Hasanbegović.

 

Komentiraj