Kako će izgledati saborske rasprave u novim uvjetima?

Za tjedan dana, idućeg utorka, aktualnim prijepodnevom počinje posljednja sjednica Hrvatskoga sabora u ovoj godini, ali i prva na kojoj će svim zastupnicima ovog saziva biti omogućeno sudjelovanje u raspravama. Nakon ocjene Ustavnoga suda da, ako 151 zastupnik ima pravo glasati, onda 151 mora imati pravo i raspravljati, Predsjedništvo Sabora ukinulo je stroga epidemiološka pravila prema kojima je dosad najviše 41 zastupnik mogao biti u dvorani za sjednice, raspravljati i replicirati.

Kako će izgledati saborske rasprave u novim uvjetima, u Dnevniku HTV-a govore predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Od sljedećeg utorka svi zastupnici, njih 151, može opet sudjelovati u raspravama kako će te sjednice izgledati?

“Nakon odluke Ustavnoga suda koja je bila više, manje očekivana za nas sve u Saboru, uskladit ćemo naš rad i Poslovnik s odlukom Ustavnoga suda. Temeljna odluka je da svi zastupnici koji imaju pravo glasati, njih 151, u svakom trenutku mogu sudjelovati u raspravi. I do sada su svi zastupnici po svakoj točci mogli raspravljati, jedino je ograničenje bilo to da dok nisu u Sabornici ne mogu replicirati. Mi ćemo dogovorom koji smo danas postigli i Poslovnikom kojeg ćemo izmijeniti omogućiti da zastupnici koji ne sjede u sabornici nego u nekoj drugoj prostoriji u Hrvatskome saboru moći će u svakom trenutku sudjelovati u raspravi kao da sjede u Sabornici”, objasnio je Bačić.

Kako gledate na ove odluke, zvuči komplicirano – uz nove mjere, čeka nas i aktualno prijepodne, znamo što to znači i kako sabornica izgleda u uobičajenim okolnostima. Vjerojatno će biti i aktualno poslijepodne?

“Tijekom Aktualnog prijepodneva 40 zastupnika ima pravo postaviti pitanje. To je taman onoliko koliko nas sjedi u Sabornici pa ćemo tako i postavljati pitanja. Dvorane oko sabornice će biti rezervno mjesto za one zastupnike koji žele sudjelovati u raspravi i vjerujem da neće biti nekog zastoja jer će biti vidljiv redoslijed  repliciranja i zastupnici će po tom redoslijedu dolaziti do mikrofona koji će biti na vratima na kojima se inače nalazi fotograf. Izvjesno je da to neće uzrokovati probleme jer su i do sada zastupnici imali pravo na tri replike ali ih nisu mogli iskoristiti onda kada su htjeli. To je po meni bila jedna neproporcionalna mjera za ovu situaciju i mogla se prevenirati blažim tumačenjem poslovnika”, ustvrdio je Bauk.

Jeste li za uvođenje policijskog sata – gospodin Čačić danas je rekao da on je? Trebaju li nam strože mjere?

“Danas su stupile na snagu nove mjere koje stavljaju na snagu nova ograničenja za naše sugrađane. Ja bih prije predlaganja strožih mjera ipak pričekao neko vrijem da vidimo hoće li ove mjere dati rezultata i zaustaviti širenje epidemije u Hrvatskoj. Ako se pokaže da su dovoljne onda nema razloga za strože mjere. Ako se pokažu neučinkovitima i epidemija se nastavi širiti,onda Stožer ima pravo razmišljati o dodatnim mjerama. Ja to ne bih čak niti nazvao policijskim satom kada bi se on i uveo”, rekao je Bačić.

Komentiraj