Kako će izgledati mise i odlazak frizeru?

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i epidemiologinja iz HZJZ-a Iva Pem Novosel jutros su u emisiji ‘U mreži prvog’ Hrvatskog radija govorili o popuštanju mjera.

Frka Petešić je rekao da možemo biti zadovoljni općenito i da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj prilično dobra. To je opisao kao zajednički uspjeh mjera i odgovornog i discipliniranog ponašanja građana.

Pem Novosel je kazala da, iako su uglavnom zadovoljni ponašanjem građana nakon popuštanja mjera, podsjeća da je i dalje vrlo važno držati se svih mjera i preporuka jer opasnost još uvijek nije prošla.

“Kad idemo u trgovinu, nikako ne smijemo ići u grupiranje, na mali razmak, nego moramo držati taj preporučeni razmak od 2 metra, onda smo na sigurnoj strani. Ako idemo u zatvorene prostore, preporučuje se nošenje maski. A pogotovo u javnom prijevozu, nikako to grupiranje, gužve, bolje je propustiti prijevozno sredstvo, možda čak i po cijenu kašnjenja, nego se grupirati, ići u gužve, to se nikako ne preporučuje”, objasnila je.

Pem Novosel je objasnila i kako bi trebale izgledati mise, koje su dozvoljene od subote, kao i odlazak frizeru.

“Jedna od glavnih preporuka je, gdje god se to može, da se bogoslužja možda prebace i na otvorene prostore, ispred crkve, kraj crkve, gdje god ima neki prostor”, rekla je i dodala da se preporučuje i primanje pričesti na ruku i izbjegavanja pružanja ruke za davanje mira.

Istaknula je da će broj ljudi ovisiti o veličini crkve, čak se preporučuje da se bogoslužja održavaju češće, ali s manjem brojem ljudi. Ljudima koji spadaju u kritične skupine preporučuje se da i dalje ne idu u crkve.

Što se tiče odlaska frizeru, Pem Novosel kaže da je osnovna mjera i preporuka za frizerske, kozmetičke salone i slične struke, koje se također uskoro otvaraju – gdje god je to moguće razmak metar i pol, a gdje zbog izvođenja tretmana nije, da i djelatnik i klijent koriste maske. Ako se mogu koristiti viziri, to im je dodatna zaštita, ali to je više preporuka nego obveza.

“Narudžba će biti preko telefona, većina salona tako je i dosad djelovala. Na ulazu dezinfekcija ruku i ulazak u salon, odlaganje i posjedanje stranke na radno mjesto. Isto tako, na socijalnoj distanci od mušterije do mušterije”, rekao je predsjednik Ceha frizera Boris Lukovnjak.

Na pitanje što s onima koji će početi raditi, u kojem će omjeru oni moći koristiti Vladine mjere za pomoć gospodarstvu, Frka-Petešić odgovorio je da su mjere kalibrirane tako da njihov opseg ovisi o padu poslovanja, a ne padu aktivnosti.

Komentiraj