Kako će izgledati crkve od iduće nedjelje? Povećanje broja misa, pričest izvan crkve

Dok se čeka dogovor Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o tome kako će izgledati misna slavlja sljedeće nedjelje, u biskupije stižu prijedlozi iz župa, a neke biskupije angažirale su i epidemiologe, donosi Večernji list u ponedjeljak.

Predlaže se da se definira najveći mogući broj nedjeljnih misa kako bi se omogućilo sudjelovanje što većem broju vjernika, navodi dnevnik. Neki predlažu i da bi bio samo jedan ulaz u crkvu, s vidljivo označenim smjerom, te jedan ili dva izlaza. Prolaz bi bio jednosmjeran, kako bi se izbjegalo susretanje ljudi.

Preporučuje se i da stariji od 65 godina ne ulaze u crkvu, da im se za praćenje mise vani osiguraju stolci. Mise bi i ostali vjernici mogli pratiti izvan crkve, preko razglasa, također s najmanje dva metra razmaka.

Izvan crkve mogla bi se dijeliti i pričest. Vrata crkve bila bi stalno otvorena, a na njima bi bila najmanje dva redara. Oni bi, kad se napuni crkva, upućivali vjernike koji dolaze da pričekaju iduće misno slavlje.

Među prijedlozima je i obavezna dezinfekcija te nošenje maski, ali i mjerenje temperature vjernicima koji ulaze u crkvu.

Komentiraj