Kajin: Vlada se treba brinuti o migrantima, ali još više o onima koji su zbog krize napustili Hrvatsku

Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik i predsjednik Istarskih demokrata (ID) Damir Kajin ocijenio je u petak na konferenciji za novinare u Buzetu da se Vlada treba brinuti o migrantima, ali još mnogo više o hrvatskim izbjeglicama, to jest hrvatskim državljanima, njih sto tisuća, koji su zbog krize otišli iz Hrvatske.

“Hrvatska od jučer mora zbrinuti 3200 migranata premda će ta brojka u konačnici biti možda i deset puta veća. Ispravna politika bila bi da Vlada kao u Domovinskom ratu zbrine žene, djecu, starce i bolesne, ali ne i one koji mogu ostati na fronti”, rekao je Kajin.

“Danas u 90 posto slučajeva zbrinjava one koji bi trebali biti na fronti i braniti svoj dom”, poručio je. Ako je ISIL terorizam, a jest, istaknuo je Kajin, “onda je to zločin protiv kojeg bi se trebalo boriti domicilno stanovništvo, no ako svi napuste svoj dom, za pet godina će se na Bliskom istoku za europske vrijednosti boriti naša djeca”.

Komentirajući informaciju da je Županijski sud u Puli potvrdio presudu Općinskoga suda u Bujama po kojoj benediktinski red iz talijanskog mjesta Praglije nema pravo na zemljište samostana u Dajli ni na naknadu za njegovu prodaju drugim osobama i tvrtkama, Kajin je rekao kako mu je žao što je Istra zbog tog slučaja “izgubila narodnog biskupa i duhovnog oca Istre, mons. Ivana Milovana, koji nije htio potpisati odluku kojom se traži povrat imovine benediktincima”.

Po njegovim riječima, optantska imovina ne može biti crkvena imovina jer Sveta Stolica nije bila u ratu s bivšom Jugoslavijom.

“Optanska imovina je ona kojom je Italija naknađivala ratnu štetu bivšoj Jugoslaviji uz obvezu da stanovnicima Istre, Rijeke i Zadra koji su zadržali talijansko državljanstvo, a na Italiju prenijeli svoju imovinu, nadoknadi istu”, zaključio je Kajin i dodao kako u tom slučaju imovina – ako je riječ o optantskoj imovini – pripada Republici Hrvatskoj, a ne Porečko-pulskoj biskupiji.

Komentiraj