KAIĆ ‘Nemoguća misija je osigurati socijalno distanciranje u vrtiću’

Voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Bernard Kaić, u razgovoru za RTL Danas je komentirao popuštanje mjera u borbi protiv koronavirusa.

“Dva tjedna imamo kontinuirani pad oboljelih i to je znak da se može krenuti s postepenim popuštanjem mjera”, izjavio je, pohvalivši i ponašanje građana.

“Ne bih rekao da su se previše opustili, koliko sam i sam danas vidio dok sam išao u dućan, ljudi drže razmak, ne stiskaju se, čini mi se da se i dalje prilično drže mjera i pravila, a tako moraju i nastaviti”, poručio je Kaić.

Smatra da se nastava treba završiti od doma, ako za to postoje mogućnosti.

“Što manje učenika je u školi, lakše je organizirati nastavu. Neki nikako ne bi trebali natrag u školu: oni koji imaju teže kronične bolesti, srčane, plućne i metaboličke, učenici koji imaju poremećaje imunološkog sustava i koji u kućanstvu osove, kao i oni koji žive s djedovima i bakama, sa starijim osobama”, kazao je Kaić, dodavši da isto vrijedi i za vrtićku djecu.

“Nemoguće je spriječiti cirkulaciju virusa među djecom u vrtiću, no s djecom nije osobit problem s obzirom da rijetko obolijevaju ili imaju lakši oblik bolesti. A da se u vrtiću osigura socijalna distanca, mislim da je to nemoguća misija”, pojasnio je.

Usporedio je i koronavirus sa sezonskom gripom.

“Sezona virusa je gotova, prema prijavama je oboljelo 60.000 ljudi, no moguće je da je taj broj i veći. Zbog gripe ili uz gripu umrlo je 26 osoba, a službeno prijavljenih da su umrli od gripe je 16”, naglasio je Kaić.

Komentiraj