Kaić: Da se mene pita maske bi bila obavezne dok brojevi novooboljelih ne padnu ispod deset

Epidemiolog Bernard Kaić komentirao je aktualnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Unatoč sve boljoj epidemiološkoj situaciji, Kaić naglašava kako trebamo biti na oprezu i da nije još vrijeme za skidanje zaštitnih maski.

O aktualnoj situaciji

“Dok Stožer ne odluči da ih se može maknuti. Kada biste mene pitali, to biste se dovoljno načekali, da se dobro popravi epidemiološka situacija. Da padne barem na 10 ili manje novooboljelih dnevno.

Mi smo sada u epidemiološkoj situaciji, po broju oboljelih i hospitaliziranih i umrlih, lošiji nego kad smo bili u onom strogom lockdownu prošle godine. Kada se popuštalo strogi lockdown prošle godine, imali smo manje od 10 novooboljelih dnevno”, komentirao je Kaić RTL Danas.

Zašto su zaštitne maske i dalje obavezne?

“Zato što oni oko njih koji nisu imuni, a sad svejedno cijepljeni ili necijepljeni, mogu biti za njih zarazni, odnosno mogu na njih prenijeti virus, a cijepljeni i preboljeli nisu sto posto zaštićeni. Jedno je ono, ako se sjećate onih pilot-projekata, pilot-svadbe, pilot-domjenka, tamo su svi bili cijepljeni ili preboljeli ili imali negativan nalaz s brisa. Ovako, u javnosti, netko tko je cijepljen ne može biti siguran da se neće zaraziti jer ipak cjepivo ne štiti sto posto.”

Potpuno otvoreni restorani, ali ne i kafići

“To isto ovisi o tome što će Stožer reći, ali opet, ponavljam, mi smo zapravo već sada popustili više nego što smo prošle godine u sličnoj situaciji i, da se mene pita, ne bi se smjelo niti produljiti, a niti se u potpunosti vratiti na uobičajen način ponašanja, kao što je bilo prošle godine u ovo vrijeme kada smo imali 2.3, čak do 5 oboljelih dnevno. Sada još uvijek u prosjeku imamo preko stotinu novozaraženih.”

 

 

 

Komentiraj