Kafkini rukopisi i pisma, izgubljeni u Europi, vraćeni u Izrael

Nakon dugogodišnje potrage i pravne bitke, stotine originalnih tekstova Franza Kafke i Maxa Broda vraćene su u Izrael, piše BBC.

Među dokumentima su tri različite verzije Kafkine nedovršene novele “Hochzeitsvorbereitungen auf dem Lande” (Pripreme za vjenčanje na selu), bilježnica u kojoj je vježbao hebrejski, stotine pisama Brodu i drugim prijateljima, skice i crteži, putopisi i misli koje je zapisao.

Sve je to, u šezdeset fascikala, u Izrael vratila Švicarska banka UBS iz Züricha nakon što je švicarski sud odlučio da se otvore sefovi u kojima su se ti materijali čuvali desetljećima. Pravna saga između Izraela, Švicarske i Njemačke trajala je 12 godina.

Izraelska nacionalna knjižnica naslijedila je sve dokumente 1968. godine od Maxa Broda, bliskog Kafkinog prijatelja, kojeg je slavni pisac zadužio da nakon njegove smrti spali sve njegove rukopise. Brod je to odbio učiniti, te ih je odlučio objaviti. U svojoj je oporuci Brod sve dokumente i rukopise ostavio Izraelskoj knjižnici.

Stvari su se zakomplicirale nakon što su dokumenti i rukopisi 1968., nakon Brodove smrti, nestali. Potraga za njima stručnjake je odvela u Njemačku, Švicarsku i Izrael. Glasnogovornica Nacionalne knjižnice, Vered Lion-Yerushalmi, kazala je kako je cijela priča u stilu samog Kafke.

Kafka je bio jedan od najboljih pisaca 20. stoljeća, a njegova djela poput ‘Procesa’ i ‘Preobrazbe’ smatraju se književnim remekdjelima. Ipak, bez njegovog dobrog prijatelja Maxa Broda, Kafka bi vjerojatno pao u zaborav.

Kafka je bolovao od tuberkuloze, a liječio se u sanatoriju u Austriji. Tamo je zamolio Broda da spali sva njegova pisma i rukopise. Brod je to odbio i nakon Kafkine smrti 1924. godine zadržao je rukopise. Petnaestak godina poslije Brod, pisac, Čeh i Židov, morao je napustiti Čehoslovačku koja je bila pod nacističkom okupacijom. Otišao je u Tel Aviv te sa sobom ponio sve Kafkine rukopise.

Odlučio se objaviti njegova djela te tako posthumno zacementirao mjesto u povijesti svom dobrom prijatelju.

Kada je umro u Tel Avivu 1968. godine, dio Kafkine ostavštine ostavio je svojoj tajnici Esther Hoffe koja ih je predala svojim kćerima Evi Hoffe i Ruth Wiesler. One su ustrajale u tome da zadrže zbirku rijetkih dokumenata, ali su vlasti tvrdile da je to dio izraelskog kulturnog nasljeđa kojem je mjesto u nacionalnoj knjižnici. 1988. godine Hoffe je prodala rukopis ‘Procesa’ za dva milijuna dolara. Ostatak zbirke obitelj Hoffe čuvala je u bankama u Izraelu i Švicarskoj.

Izraelski je vrhovni sud nakon pravne bitke duge osam godina presudio da Brod po svojoj oporuci nije želio da se literarni dio njegove imovine prodaje po dražbama, nego da se smjesti u knjižnicu.

Sada je cijela Brodova zbirka na jednom mjestu u Izraelskoj nacionalnoj knjižnici. “Knjižnica se više od desetljeća neumorno trudila da se književna ostavština pisca i skladatelja Maxa Broda i njegova najbližeg prijatelja Franza Kafke dopremi u knjižnicu, u skladu s Brodovim željama”, kazao je predsjednik uprave knjižnice David Blumberg.

Materijali će biti digitalizirani i objavljeni on-line do kraja godine.

Komentiraj