Kafka je tražio da se spale sve njegove knjige. Srećom, njegov prijatelj nije ga poslušao

Franz Kafka jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih pisaca prošloga stoljeća. Njegov književni opus može se tematski povezati u jednu cjelinu – njegova vizija zbilje i intenzitet kojom ju je iskazao čine ga autorom kojega se ne može utrpati u jedan posebni književni pravac.

Rođen je 1883. godine u Pragu u doba Austro-Ugarske monarhije. Potječe iz imućne židovske obitelji. Studirao je pravo i većinu života je radio kao činovnik. Ono malo radova što je izdao za svog života privuklo je oskudnu pozornost, ali isto se ne može reći za njegova posthumno izdana djela. Kafka je poznat po tome što nije dovršio niti jedan svoj roman, a sam je spalio gotovo 90% svega što je napisao. Na svu sreću, njegov prijatelj Max Brod oglušio se na njegov zahtjev da nakon njegove smrti spali sva djela, i to nepročitana. Kafka je većinu svog života proveo u strahu. Bojao se da će ga ljudi smatrati fizički ili psihički odbojnim. Taj konflikt u njegovoj glavi rezultirat će nekim od najznačajnijih književnih djela iz 20. stoljeća.

Franz Kafka je, od posljedica tuberkuloze, umro 3. lipnja 1924. godine. Max Brod je u sljedećih deset godina dovršio njegove priče i posthumno ih objavio. Bio je plodan pisac kratkih priča i pripovjetki, a najpoznatije su mu Proces, Dvorac i Preobražaj.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner