Kada će završiti rat u Ukrajini? Evo kakve su prognoze analitičara

Već gotovo 80 dana traje ruska invazija na Ukrajinu. Moskva i Kijev pregovaraju, ali rješenje zasad nije na vidiku. Vladimir Putin čvrsto stoji pri svom, a iako su od početka bili mrvicu spremniji na ustupke, ni ukrajinski pregovarači ne odustaju baš od svojih stavova.

Premda se cijeli svijet od prvog dana nadao pronalasku rješenja i  brzom prekidu sukoba, trenutno izgleda kao da ovaj rat nikad neće završiti. Analitičari s velikim iskustvom u praćenju međunarodnih odnosa. Svi se slažu u tome da bi rat u Ukrajini mogao potrajati, ali i da je malo vjerojatno da će jedna strana iz njega izaći kao pravi pobjednik, donosi N1.

Vanjskopolitička novinarka Mirjana Rakić smatra kako bi najlogičnije bilo da “strana koja je počela rat popusti i prekine sve to”. Ipak, ona ne smatra da je takav scenarij izgledan. Iskreno, kaže, kako “nismo mogli vjerovati ni da će doći do ovoga” te da su svi mislili da se radi o isticanju sile koje nikada neće dovesti do realizacije sukoba. Prema njenim riječima znakovit je govor ruskog predsjednika Vladimira Putina kojeg je održao na proslavi Dana pobjede u Moskvi i u kojemu je spominjao Donbas.

“On svoje ciljeve ne može ostvariti pa će tražiti način da se povuče. Ali na način da to domaćoj javnosti može predstaviti kao pobjedu. Onda bi to mogao biti Donbas jer tu je on išao u zaštitu Rusa od ukrajinskih nacista. ‘Mi smo zaštitili svoj narod, Ruse koji tamo žive’ jer on pod Rusima smatra sve koji govore ruskim jezikom. To bi se moglo dogoditi, ali ni to se neće dogoditi tako brzo. I to je najveći problem”, smatra ona.

Putin bi mogao pripojiti Donbas kao što je to 2014. napravio s Krimom. “Moskva očito misli da će tako biti i u slučaju Donbasa, to je karta s kojom će se pregovarati”, zaključuje Rakić.

Nema velikog optimizma

Ni analitičar Žarko Puhovski nije optimističan po pitanju vremena kad bi ovaj sukob mogao završiti. “Trajat će još mjesecima”, kaže.

O mogućim scenarijima za kraj rata u Ukrajini pitali smo i našeg novinara Ivana Hrstića koji je i prije početka invazije tvrdio da će Rusi napasti Ukrajinu.

“Putin će se, bez veće mobilizacije u Rusiji, naći na sigurnoj putanji poraza u Ukrajini. Za sada se ima čime pohvaliti pred ruskom javnošću”, govori Hrstić nabrajajući sve što su ruske snage dosad uspjele osvojiti u Ukrajini (gotovo 100 posto Hersonske oblasti, dvije trećine Zaporižske oblasti, kopneni most do Krima širok 80-140 kilometara, oko 90 posto Luhanske oblasti, a nakon osvajanja Popasne u ruskim kliještima se nalaze Siverodonjeck i Lisičansk…). Ipak, teško da će Rusi uspjeti osvojiti i Slovjansk i Kramatorsk. Ukrajinske snage imaju strahovite gubitke, ali “brže otupljuje udarna oštrica ruskog osvajača”, govori Hrstić.

Širenje sukoba izvan Ukrajine

Otkako je počeo rat u Ukrajini svakim danom raste i strah da bi se ovaj krvavi sukob mogao proširiti na druge zemlje, ponajprije na zapadnog susjeda Ukrajine, Moldaviju.

“Sad se čini da će to još dugo trajati i, nažalost, završit će tako da nijedna strana neće ostvariti svoje ciljeve. Ukrajina se neće uspjeti u potpunosti obraniti, tako da izbaci agresore sa svog teritorija, a Rusija neće dobiti sve što je željela. Ključno je pitanje je li moguć ruski plan B, da se uz obalu dođe do Moldavije? To bi s ruskog gledišta bio uspjeh jer bi mogli povezati nove neovisne republike i barem jednu državu iz svog susjedstva izbaciti iz kandidature za NATO pakt”, objašnjava profesor Puhovski.

“Koji će to još ruski narodi biti koje on smatra da treba zaštiti od postojećih zemlja? To je da se čovjek počne bojati budućnosti. Iako, mislim da ni on (Vladimir Putin, op.a.) neće dočekati tu budućnost”, govori Rakić.

 

Komentiraj