A DROBE O VOLJI BIRAČA Radić, Peternel i Bartulica osvojili manje preferencijalnih glasova od trojca iz SDSS-a

Autor:

HINA/Gong

Najviše novca u kampanji za izbore za Sabor potrošeno je u 8. izbornoj jedinici, a daleko najskuplji mandat onaj je Daria Zurovca (Fokus) čija je lista u 6. izbornoj jedinici kampanju platila 158.788 eura, a pritom osvojila jedan mandat.

Što se tiče istaknutih političkih imena vidi se da je izboreni mandat Andreja Plenkovića koštao 39.368 eura i da je pritom skupio 33.080 preferencijalnih glasova. Jedini koji je dobio više preferencijalnih glasova je HDZ-ov Ivan Anušić (37.531), što je ujedno i najviše na izborima.

No, HDZ je u 4. izbornoj jedinici imao bitno lakši posao u kampanji, tu je dobio više mandata i Anušićev mandat koštao je 28.235 eura.

SDP-ov Peđa Grbin u 8. izbornoj jedinici dobio je, pak, 19.982 preferencijalnih glasova za mandat koji je listu Rijeke pravde koštao 32.598 eura. Jedini bolji rezultat iz SDP-a je onaj Siniše Hajdaša Dončića u 3. izbornoj jedinici s izborenih 21.765 preferencijalnih glasova za mandat od 31.183 eura.

Riječ je o cijeni koja se dobije kad se podijeli ukupni trošak pojedine liste na kampanju u izbornoj jedinici s brojem zastupnika koji su s te liste izabrani u Sabor.

GONG DOJAVIO Meta uklonila 150 lažnih profila povezanih s Mladeži HDZ-a

Sve to prikazano je u Gongovoj analizi izbornih rezultata lista i stranaka, izborenih mandata, njihovih troškova u kampanji i preferencijalnih glasova koje je dobio svaki pojedini kandidat ili kandidatkinja koji su izborili saborski mandat.

Za izračune koji uključuju novac što su ga stranke potrošile u kampanji, Gong je koristio podatke iz svoje baze podataka iz financijskih izvještaja izbornih lista o troškovima za kampanju za izbore za Sabor. Podatke možete pregledavati u Gongovim interaktivnim infografikama koje su sastavni dio analize.

Nakon Zurovca, Nikola Grmoja (Most) u Saboru sad sjedi na sljedećem najskupljem mjestu (107.273 eura), a za njim su, dalje, dvojica IDS-ovaca Loris Peršurić i Dalibor Paus itd. Najjeftinija, pak, saborska mjesta su ona Armina Hodžića, izabranog s liste “Bošnjaci zajedno” u 12. izbornoj jedinici, (7.841 eura) i zatim troje kandidata iz Možemo! – Tomislav Tomašević, Urša Raukar Gamulin i Gordan Bosanac.

Njih troje mandate je izborilo u 6. izbornoj jedinici u kojoj je lista Možemo! potrošila na kampanju samo 54.616 eura što bi bilo, usporedbe radi, samo trećina Zurovčeve liste u istoj jedinici, a što znači da su mandati Tomaševića, Raukar Gamulin i Bosanca u kampanji koštali Možemo! samo 18.205 eura svaki.

No, i tu se vide razlike. Tomašević je tu izborio jedan od najboljih rezultata preferencijalnih glasova (17.674), dok je Bosanac dobio jedan od najmanjih (428).

Inače su generalno najmanji broj preferencijalnih glasova izborili redom kandidati s liste koju je predvodio HDZ, i to Veselko Gabričević (HSU, 183), Darko Klasić (HSLS, 360), te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (HDZ, 506).

Pritom je cijena njenog izborenog mandata HDZ koštala više od prosjeka, i to i generalno gledajući cijelu kampanju i gledajući samo mandate lista HDZ-a, HSLS-a, HDS-a, HNS-a i HSU-a.

Najskuplji mandati Domovinskog pokreta bili su oni Maria Radića koji je koštao čak 51.823 eura, Igora Peternela (45.464 eura) i Željka Lackovića (51.823 eura). Mandat Ivana Penave koštao je manje od upola toliko, 21.977 eura, a pritom je skupio natprosječno preferencijalnih glasova (21.977).

IMA SE, MOŽE SE Vodeće stranke potrošile milijune eura, zna se tko su bili najveći donatori i kome je DP najviše platio

Stephen Nikola Bartulica dobio je vrlo ispodprosječnih 3.012 glasova za mandat koji je također ispodprosječno plaćen (22.555 eura). Infografike, uz korištenje filtera i njihovo kombiniranje, pokazuju i mnoge druge podatke.

Vidi se, primjerice, da su zastupnici manjina izabirani u pravilu s istim prosjekom preferencijalnih glasova kao i stranke desnog centra i desnice, a više ili puno više od nekih istaknutih imena s političke scene poput Željka Reinera, Obuljen Koržinek, Krunoslava Katičića ili Gordana Grlića-Radmana.

Pritom je troje SDSS-ovaca izabrano s više preferencijalnih glasova od vedeta Domovinskog pokreta Radića, Peternela, Josića, Bartulice…

GONG Niz HDZ-ovih nepravilnosti prošlo bez sankcija: Od širenja lažnih vijesti o Milanoviću do Šimenca i nošenja glasačkih kutija

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.