KAD SUNCE ‘ZAMRLJA’ Kako nastaju hiperpigemntacijske mrlje i kako ih tretirati?

Autor:

Wavebreak / Profimedia

Većina ljudi voli ljeti imati preplanulu put, no nerijetko uz nju dolaze hiperpigmentacijske mrlje koje nastaju na koži, pod utjecajem sunca. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, a najčešće su na licu, dekolteu i na nadlanicama.

Nastaju kada koža pretjerano proizvodi prirodni pigment, melanin. Postoje tri glavne vrste hiperpigmentacije.

Sunčane pjege

Hiperpigmentaciju uzrokovanu suncem, nazivamo i sunčanim pjegama, solarnim lentigom ili staračkim pjegama. Podložni su joj svi tipovi kože, a nastaju ljeti dok je koža intenzivno izložena sunčevim zrakama.

Postupalna hiperpigmentacija

Nastaje kao reakcija kože na upalu i zastupljenija je kod tamnijih tipova kože. Često je posljedica akni i ožiljaka, a može se dogoditi nakon tretmana lica kao što je laser.

Melazma

Melazma je stanje u kojem smeđe ili sivkaste mrlje nastaju kao posljedica unutarnjih tjelesnih okidača, kao što su hormonske promjene poput trudnoće i poremećaji štitnjače. Melazma se često pogoršava izlaganjem suncu.

Što učiniti?

Na hiperpigmentacijske mrlje možemo djelovati lokalno, kroz proizvode za njegu kože koji sadrže aktivne tvari poput vitamina C i retinola (vitamina A), koji inhibiraju tirozinazu.

Tirozinaza je enzim koji stvara melanin, zbog kojeg dolazi do hiperpigemntacijskih mrlja. Preparate koji imaju jače djelovanje možete dobiti na liječnički recept.

Vitamin C zajedno s vitaminom E također ima snažno antioksidativno djelovanje koje može pomoći u smanjenju i zaštiti stanica kože od budućih UV oštećenja.

Alfa hidroksi kiseline (AHA) kao što su bademova kiselina, glikolna kiselina, mliječna kiselina i limunska kiselina također imaju blagotvorno djelovanje na postojeću pigmentaciju,a redovitim nanošenjem na kožu mogu prevenirati pojavu novih mrlja.

Tu su i profesionalni kozmetički tretmani poput mezoterapije, microneedlinga, laser i kemijski piling.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.