KAD JE BUĐENJE PRAVA DRAMA Budi vas ujutro nekoliko alarma? Stručnjaci kažu da je to loša ideja

Autor:

Pixabay

Strah vas je da nećete čuti alarm ili da ćete ponovno zaspati nakon što se oglasi? Ili jednostavno najviše od svega na svijetu volite onih “još pet minutica”?

Primjerice, morate ustati u sedam, a sat navijate (znamo, znamo danas se samo tako kaže. Rijetki su oni koji zaista navijaju budilice…) u 6:30 pa u 6:45 pa u 6:55 pa u 7:00 i onda za svaki slučaj još u 7:05. U današnje vrijeme za ovoliko alarma ne treba gomila satova, već jedan mobilni telefon.

Ako svoju aplikaciju za sat zatrpavate jutarnjim alarmima, imate problem. No, ne brinite, rješiv je.

Ista stvar je sa snoozanjem, primjećuje dr. Brandon Peters, neurolog i liječnik medicine spavanja u Seattleu.

“Jako je ugodno ostati u krevetu još pet minuta. Ujutro je svaka minuta dragocjena. No, ova navika ruši kvalitetu sna”, kaže Peters za CNN.

“U posljednjim satima spavanja ljudi obično ulaze i izlaze iz četvrte i posljednje faze spavanja, REM faze. Ona je osobito važna za procesuiranje informacija u mozgu, pamćenje i kreativno razmišljanje”, dodaje. Fragmentacija REM faze utječe loše na rad mozga.

Kako biste se kvalitetno naspavali i ujutro probudili odmorni, Peters preporučuje da se oslobodite ove navike i postavite samo jedan alarm, nakon kojeg ćete odmah ustati. REM faza znači dubok i regenerirajući san te je vrlo važno ne prekidati je.

Kako uvježbati um i tijelo da skoče iz kreveta čim se oglasi prvi (i jedini alarm)?

“Ako se morate probuditi u sedam ujutro, a alarm počinje zvoniti u šest, spavate sat vremena manje, odnosno lošije”, objašnjava dr. Alicia Roth iz Klinike za poremećaje spavanja u Ohiju.

Preporučuje testiranje različitih budilica dok ne pronađete onu koja će vas iz prve dignuti iz kreveta. Možda na vas djeluje budilica koja koristi svjetlo ili alarm koji vas tjera da ustanete iz kreveta kako biste ga isključili.

Pomicanju unutarnjeg tjelesnog sata itekako može pomoći izloženost sunčevoj svjetlosti ujutro, 15 d 30 minuta. To je osobito važno za one koji su noćne ptice, dodaje Peters, autor knjige “The Sleep Apnea Hypothesis”.

Liječnica Cathy Goldstein, stručnjakinja za poremećaje spavanja preporučuje pomicanje odlaska na počinak za 30 minuta ranije svakih nekoliko dana ili sat vremena ranije jednom tjedno, za one koji žele korigirati svoj biološki sat. Izbjegavanje plavog svjetla do četiri sata prije spavanja također može pomoći u promicanju prirodne proizvodnje melatonina (hormona spavanja) u tijelu, dodala je.

Ako se, pak, probudite prije alarma, ne gledajte koliko je sati jer će vam to otežati da ponovno zaspite.

Bitno je i odlaziti na počinak i buditi se uvijek u isto vrijeme, bez obzira je li vikend ili radni dan.

Netko tko treba višestruke alarme da bi se ujutro probudio većinu vremena je neispavan i bilo bi dobro da prije, no što krene mijenjati ovu naviku, pokuša pronaći razlog neispavanosti i poraditi na njemu. Možda je riječ o poremećaju spavanja, kaže Goldstein za spomenuti portal.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.