EPA/MARCIN OBARA

KACZYNSKI ‘Poljska nije zvala izbjeglice, ima pravo reći “ne”‘

Poljska ima moralno pravo reći “ne” izbjeglicama, izjavio je u subotu čelnik vladajuće poljske stranke Pravo i pravda (PiS).

Jaroslaw Kaczynski, bivši poljski premijer, iznio je svoja stajališta o imigraciji na konvenciji svoje stranke u Przysuchi, sto kilometara južno od Varšave.

“Nismo iskorištavali zemlje iz kojih dolaze te izbjeglice u Europu ovih dana, nismo koristitili njihovu radnu snagu i na kraju, nismo ih zvali u Europu. Mi imamo puno moralno pravo reći ‘ne'”, rekao je Kaczynski.

Prošli mjesec Europska komisija je pokrenula pravni postupak protiv Poljske, Mađarske i Češke zbog njihova odbijanja da prime tražitelje azila.

Kaczynski, koji kritizira plan EU-a o relokaciji izbjeglica, također je rekao da se PiS ne može optuživati da je protueuropski jer je ta stranka podržala ulazak Poljske u Europsku uniju 2004.

Sredinom svibnja EU je postavio je rok Poljskoj i Mađarskoj da do lipnja počnu primati izbjeglice iz Italije i Grčke ili će biti kažnjene.

Mađarska i Slovačka na Europskom sudu pravde osporavaju kvote EU-a za migrante, tvrdeći da je takva raspodjela među državama članicama nezakonita, dok je Češka početkom lipnja i službeno obustavila prijam izbjeglica iz europskog mehanizma relokacije nakon što je od nacionalne kvote 2961 izbjeglica iz kampova u Grčkoj i Italiji primila samo 12.

Komentiraj