KABUL Oružani napad na Američko sveučilište, najmanje 13 poginulih

EPA/HEDAYATULLAH AMID

Najmanje 13 osoba, među kojima je i sedmero studenata, poginulo je u srijedu u oružanom napadu na Američko sveučilište u glavnom gradu Afganistana Kabulu, prenose svjetski mediji. Sigurnosne snage ubile su dva napadača gotovo deset sati nakon što je napad počeo.

Studenti i zaposlenici sveučilišta bili su zarobljeni u zgradi tijekom napada, a niti jedna skupina još nije preuzela odgovornost za napad. Među žrtvama su i tri policajca i tri zaštitara. 35 studenata i devet policajaca ozlijeđeno je, a specijalne snage uspjele su spasiti više od 750 studenata i zaposlenika sveučilišta.

Napad je počeo u srijedu u 19 sati po lokalnom vremenu. Sve je započelo eksplozijom. “Pogledao sam kroz prozor i vidio muškarca u običnoj odjeći. Pucao je na mene, staklo se razbilo”, ispričao je za AP fotograf Massoud Hossaini, koji se nalazio na sveučilištu, te je kasnije spašen. Studenti su se nakon početne eksplozije zabarikadirali u učionice. Hossaini je kazao kako su bačene najmanje dvije granate u učionicu u kojoj se nalazio.

Napad dolazi dva tjedna nakon što su dva zaposlenika sveučilišta, Amerikanac i Australac oteti. Još uvijek se ne zna njihova sudbina. Američko sveučilište svoja vrata u Kabulu otvorilo je 2005. godine. Neprofitno je privatno sveučilište sa sjedištem u SAD-u. Pohađa ga oko 1700 studenata, a većina je odraslih koji studiraju uz rad.

Komentiraj